Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

De bedste billigbajere til sidst på måneden

De klassiske øl, til literpriser, der er lavere end letmælk, kan sætte finanskrisen i et lidt latterligt lys. Så tanken om at slå sig på flasken kan egentlig synes helt tålelig. Men hvordan smager de?
Kongen af billigøllene har i årevis været King Pilsner, som brygges af Saltum. Sin trone har den på sin vis tilegnet sig ved list, via en målrettet indsats mod de små kiosker i byerne. Er man f.eks. fra København, er King-skalaen således en fin indikator for, hvor 'pænt' et område man befinder sig i.

Kongen af billigøllene har i årevis været King Pilsner, som brygges af Saltum. Sin trone har den på sin vis tilegnet sig ved list, via en målrettet indsats mod de små kiosker i byerne. Er man f.eks. fra København, er King-skalaen således en fin indikator for, hvor 'pænt' et område man befinder sig i.

Rune Pedersen

Moderne Tider
22. oktober 2011

Hvad i alverden stiller man dog op, hvis det er sidst på måneden, og det eneste man vil, er at sidde og hamre stifter en lørdag aften, mens man råber højt og hører heavy — helst alene, men også gerne i flok?

Det vi normalt anmelder, håndbrygget chokoladestout fra et obskurt skur eller en præmievindende trappistøl med en alkoholprocent som fortynder; ja, det er jo fuldstændig malplaceret her, og det eneste sande våben er faktisk billigpilsneren nede fra supermarkedet.

Det er de klassiske øl, der kan sætte finanskrisen i et lidt latterligt lys — det vil sige til literpriser, der er lavere end letmælk — så tanken om at slå sig på flasken kan egentlig synes helt tålelig.

Men hvordan smager de? Spørger man bryggerierne bag, så er ambitionerne skam fine og ædle; noget med 'drikkeoplevelser' og 'at tale til danskernes tørst som en sval brise på en varm sommerdag'. Men det er jo indlysende, at det sande formål er at få øllen til at smage så tæt på en Carlsberg som muligt, med lavest mulige omkostninger.

Og hvor gode er de så til det? Højt Skum har fyldt en klirrende pose med et udvalg af de mindst romantiserede øl i landet.

Frisk, men forglemmelig

Den mest udbredte er Harboe Pilsner, der primært kendes som den, man slæber efter sig i sit bælte fra Netto, når man er på en af landets festivaler, fordi den er praktisk pakket i 24-styks kasser, som også en blød og fordrukken teenagearm kan løfte.

Den er meget mild, kun let syrlig, og med en forsvindende lille snert af humle. Drikkes den af flasken er der en hel del metallisk bismag, som dog næsten helt forsvinder, hvis den hældes op i glas. Ja, man kan faktisk hælde Harboe i glas, selvom det unægtelig virker aparte.

På den måde vil man også opleve øllens virkelige salgsargument, som er det flotte udseende: Farven er flot gylden, og skummet er både perlende og cremet, om end det falder sammen noget tjept. Smagsoplevelse er til gengæld et stort ord at bruge om denne øl, der nok må kaldes frisk, men forglemmelig.

Hos Fakta føres Dansk Pilsner, som søreme' også brygges af Harboe. I modsætning til denne, har Dansk Pilsner dog en vis besk aroma. Smagen er markant mere humlepræget, men ikke nær så frisk, og farven er noget mørkere.

Der er ikke nær den samme tendens til afsmag fra flasken, så der er ikke meget at vinde ved at hælde den på glas; det accelererer blot kulsyrens allerede meget hastige flugt fra øllen.

Smagen er heller ikke her fyldig, men den virker ikke så velkomponeret, og gæret har en lidt kedelig dominans over smagen. Det er ikke en skidt øl til prisen, men den smager af det, den er: discount.

Kongen af Nordlædervest

Kongen af billigøllene har i årevis været King Pilsner, som brygges af Saltum. Sin trone har den på sin vis tilegnet sig ved list, via en målrettet indsats mod de små kiosker i byerne. Er man f.eks. fra København, er King-skalaen således en fin indikator for, hvor 'pænt' et område man befinder sig i:

På Østerbro har de færreste kiosker den, på Vesterbro koster den otte kroner, og i Nordlædervest og Sundbycowboyvester kan man ofte få den for en femmer med pant til klokken langt ud på natten.

Det er en øl med et næsten fuldstændigt fravær af aroma, hvor al smag koncentreres midtvejs i smagsforløbet: i begyndelsen er det næsten som at drikke vand, så kommer der en kort og bred fornemmelse af øl, og pludselig er den væk igen. Humlesmagen er kun netop en antydning, og hvad der er af eftersmag er desværre lidt sæbeagtig.

Til gengæld er øllen godt balanceret og med ganske lidt kulsyre, så hvis man virkelig ønsker det, kan man meget hurtigt tømme et anseeligt antal. Dens hovedargument er dog, at den modsat konkurrenterne, ikke er komplet udrikkelig, så snart den runder 9 grader.

Læs også: Guldbajeren drukner i chokoladestout, spontangærede havreøl og IPA. Og det er en skam

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Camilla Krag Jensen

Tak for en god øl-anmeldelse. VI øl-snobber skal huske at der stadig står øl på etiketten når det ikke er fra fancy mikrobryggerier.

Og jeg kunne ikke være mere enig i hvor fortræffelig King er til at være drikkelig på en temperatur over 9 grader. Meget præcis observation!

Kære Sune Olsen

Tak for tippet. Christian Andersen fra JP's Durst er en glimrende anmelder og en god bekendt, men jeg kan oplyse, at der desværre ikke var tale om en koordineret indsats fra vores side.

Espen Fyhrie