Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Giftes med farmand

Efterårsdage med bekymringer
Moderne Tider
29. oktober 2011

Giftes med farmand

»Når jeg blir' en stor pige, så vil jeg giftes — giftes med farmand, for farmand er så rar,« gjaldede livsarvingen glad fra cyklens barnesæde forleden, mens hun og klummisten nød en sjælden fridag med efterårsluft og en tur i biografen. Sådan en sang er hård kost, når nu den gamle far er ved blive sentimental, og Gitte Hænnings gamle hit vil formentlig for altid kunne kalde på en tåre. Døtre kan noget særligt med fædres psyke. Netop derfor spejder klummistens øjne hver dag i aviserne, på gaden og alle andre steder efter alt, der kan tolkes som mulige trusler mod det lille pus og hendes trygge færd på jord.

Tager man først fat på den optik, består tilværelsen — som de fleste forældre ved — ikke af meget andet. Aggressive bilister, ubegavede SF'ere, der i en fyringsrunde i partistaben med kirurgisk præcision rammer tre henholdsvis gravide og barslende kvinder, glubske hunde og alt det andet, der i en fars øjne udgør trusler. Man bliver ganske udkørt af det.

Et par far-datter fridage blev på den måde noget opslidende, selv om det meste af tiden gik med biograf, strand og sandkasse, mens husfruen knoklede. Men de smukke efterårsdage, aftenstunderne med det sovende barn i køjerummet og en gammel, brølende krondyrhan i en ellers stille nat skabte alt sammen en meget fin baggrund for tunge vine og refleksion. Der var kort sagt al mulig grund til efter puttetid at tage ugens smagning af efterårsinspirerede vine alvorligt.

Tørhed, elegance, sødme

En forsigtig start på vine med gods i kunne være Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône 2009, der til sidst i november oven i købet er på tilbud. Den har de klassiske rhônevines karakteristiske bløde smag, en tør og elegant eftersmag og en fint afstemt sødme, der står sig til den råkulde, der nu præger nætterne.

Robust velsmag

Et andet solidt valg er Phillipson Wines efterhånden klassiske Château Pesquié, der nu er tilgængelig i årgang 2010. Klummen her har sidst beskrevet den i årgang 2008, der fik en ret hård medfart, men 2010-udgaven er særdeles god. Det er en robust og virkelig velsmagende vin fra Ventoux-området, og den giver varme og blussende kinder. Vinguru Parker har stukket den 94 point, hvilket i dens prisklasse er usædvanligt.

Mørke og helhed

Fra Chile kunne man vælge en 2008 Echeverria Reserva, der fra Maipodalens skråninger sender hilsner om varme dage langt herfra. Den løfter sig med elegance over dalens enorme produktion af konsumvin og udfolder sin fine smag af mørke bær og peber i en velkomponeret helhed. Det er godt vinhåndværk og til prisen et fint eksempel på, at der i Sydamerika kan hentes store smagsoplevelser til rimelige penge.

Drikkevenlig kraft

Fra Australien slutter ugens vine med Xanadus Next of Kin i en 2008 Shiraz-udgave. Dens søsterudgave i Cabernet Sauvignon høstede for et par uger siden fortjent pæne karakterer, og det samme bliver denne vin til del. Den har lidt mindre sødme end Cabernetudgaven, og fadlagring og tanniner træder nok lidt tydeligere frem. Frem for alt smager den utrolig godt og er drikkemoden og drikkevenlig. Den har god og kraftig frugtsmag, og som med flere af de andre vine er det de mørke, lidt efterårsagtige bær, der præger smagsindtrykket.

Mens mørket blev tættere, og krondyrhannen fortsatte sine natlige brøl, faldt roen efterhånden over barnefaderen, der for en stund kunne sidde i sommerhusets overskuelige virkelighed og føle sig helt tryg. I morgen melder verden sig igen og nye faderlige bekymringer truer.

 

Fakta

HHHHHHDelas Côtes-du-Rhône 2009. 65 kr. (frem til 30. november) H.J.Hansen/Vinspecialisten/Magasin

HHHHHHChâteau Pesquié 2010. 69,95 kr. www.philipsonwine.com

HHHHHHEcheverria Syrah 2008. 99 kr. www.vinoble.dk

HHHHHHNext of Kin Shiraz 2008. 84 kr. ved 12 fl. www.laudrup.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her