Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

En talemådes endeligt

Nytårsaften er vigtig, men endnu vigtigere er det at være forberedt til dagen derpå
Moderne Tider
31. december 2011

En talemådes endeligt

Lad os sige, at du går en tur i en dejlig skov. Fuglene kvidrer, kronhjortene trænges omkring søerne, og egern leger for dine fødder. Uheldigvis snubler du over en af de rødpelsede sataner og falder lige så lang, du er. Du ligger en stund og konstaterer dels, at du er intakt, bortset fra en vis forslået værdighed; dels at du ligger for foden af et mellemstort træ af ikke nogen videre bemærkelsesværdig beskaffenhed. Træet har med andre ord ingen anden funktion i historien end at stå dér.

Hvad gør du? Bliver liggende i al evighed? Kravler over til et andet træ? Krabber dig helt væk fra træer per se?

Nix. Den eneste rimelige antagelse er, at du ganske enkelt rejser dig op. Hvorved du altså, uden nogen former for bagtanker eller forudsigelige forventninger om negative konsekvenser, rejser dig ved det træ, hvor du er faldet.

Og hermed skulle gerne være demonstreret, hvor åndssvagt netop det udtryk — at rejse sig ved det træ, hvor man er faldet — er. Hvor i himlens navn skulle man ellers rejse sig?

Lad det nu ligge, du ved givetvis, hvor vi er på vej hen. Nytårsaften nærmer sig, og dermed også nytårsmorgen. Må vi foreslå, at du — ud over kodimagnyler, cola, rejeost, Matador Mix, skihop og diverse træer, som du mener at være faldet ved, har et udvalg af følgende retter parat:

 

Løgsuppe

En velsaltet bouillon, der er kogt igennem med løg, der er knurret så langsomt i smør, at de næsten er glacerede. Begynd det nye år med at unde dig selv rigtig Gruyere på det gratinerede brød, der svømmer oven på suppen. Ved ekstra svære tilfælde anbefales:

Chilibønnesuppe

Sautér løg til de er bløde, tilsæt tomatpuré og rør rundt til det er en rød grød, herefter hakket chili, sorte bønner og som væde hvidvin og/eller øl. Kog igennem til duftene begynder at samle sig og rør et råt æg i pr. person umiddelbart før serveringen.

Daal

Daal er en indisk krydret linsemos, som besidder forunderligt helende egenskaber. Kan spises som sideret eller tilbehør til alle tænkelige former for sammenkogte kødretter med eksotiske krydderier, men er også en fortræffelig ret i sig selv. Begynd igen med at sautere løg og hvidløg, men supplér så med masser af revet ingefær, koriander, spidskommen og chili. Så tilsættes vaskede gule eller røde linser, og det hele simres til du har en lind grød. Serveres med en tyk pandekage, hvor dejen naturligvis er rørt uden sukker — men gerne med masser af de samme krydderier, som befinder sig i daal’en. Et drys friskhakket koriander og lidt revet ingefær på toppen pynter og dufter.

Chili con carne

Indisk mad er ikke den eneste undskyldning for at fylde sig med chili — det mexicanske køkken er også righoldigt. Det er dog et åbent spørgsmål, om chili con carne, som de fleste af os kender den, nogensinde er serveret syd for Rio Grande. Bandlys hakket kød fra din chili — brug tern af tværreb eller lignende billigt oksekød. Sautér det grundigt, derefter løg, flåede tomater, hvidløg, laurbær, chilier (gerne forskellige slags). Kom det hele i den store sorte gryde med en flaske mørk øl eller to og lad det simre, til kødet er trevlende mørt. Smag til med salt, sort peber, knust spidskommen og evt. en teskefuld sukker. Serveres med tortillas, revet ost, creme fraiche og mere chili. Men IKKE ris!

Gullaschsuppe

En altmodisch specialitet, som minder en smule om den foregående: Sautering af løg, hvidløg, tomatconcassé, flået rød peber, hvidkål, gulerod, porre i strimler og bladselleri i strimler. Krydres med paprika, salt og peber. Tilføjes et stykke oksetværreb og så meget lys oksebouillon (eller hvidvin og vand), at det dækker. Lad stå og simre et par timer, før du tager oksebrystet op. Kødet køles af, presses og skæres i strimler. I mellemtiden har du skrællet et parti store kartofler, som du river på rivejernet og kommer i suppen, hvorefter den koger jævn. Suppen smages til med spidskommen og spises med gammelt brød, der vendes i æg, piskefløde og paprika og steges i smør.

Hvid lobescoves

Også en nem og dejlig ret, der for en stor dels vedkommende laver sig selv. Sautér en masse løg og endnu mere kød i tern — hver for sig. Saml disse ingredienser i en gryde og kom vand ved, så det står lidt over. Tilsæt laurbærblade og masser af hele peberkorn. Kog sagte under låg en times tid eller så. Tilsæt så kartofler i tern og kog videre, indtil de næsten koger ud og dermed jævner retten. Hold øje med vandstanden i foretagendet, så den færdige ret hverken bliver for flydende eller — gud forbyde det — koger tør. Serveres med groft rugbrød, riflede rødbeder og purløg i mængder, der er hinsides al forstand. Kan du lande være med at drikke en øl og en brændevin til dette måltid, er du af en stærkere karakter end vi. Godt nytår!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her