Læsetid: 3 min.

De værste af de værste

Torsdagens dom over Liberias tidligere præsident Charles Taylor havde været umulig for 20 år siden, hvor der ikke fandtes et internationalt retssystem for de forbrydelser, der udfordrer staternes suverænitet. Ny bog fortæller insiderhistorien om krigsforbrydertribunalerne og de blodbad, de fødtes i
28. april 2012

Spørg en afrikaner, hvorfor Den Internationale Krigsforbryderdomstol (ICC) endnu ikke har udsendt en arrestordre på Syriens præsident Bashar al-Assad, som nu i et år har mejet sit eget folk ned med luftskyts og kanoner. »Han er ikke fra Afrika,« vil svaret lyde. Siden sin ikrafttrædelse ved Rom-statutten i 2002 har domstolen leveret en række profilerede sigtelser, fra statsledere som Sudans Bashir og Libyens Gaddafi til krigsherrer som den ugandiske Joseph Kony, og også sin første dom. Men den har endnu ikke sigtet nogen, som ikke er afrikaner.

»Dette bliver ikke et sejrherrens tribunal. Den eneste sejrherre, der vil stå tilbage i dette projekt, er sandheden.« Sådan sagde USA’s daværende FN-ambassadør Madeleine Albright i FN’s Sikkerhedsråd i februar 1993, hvor grundstenen blev lagt til domstolssystemet for internationale krigsforbrydelser og overgreb af så grov, omfattende og planlagt en art, at nationale retssystemer lades magtesløse og verdenssamfundet er forpligtet til at gribe ind.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

»Jeg så aldrig Clinton gå i ringen for at tage fat på de sværeste kampe.«

Nej, men han underskrev da som en af sine sidste handlinger.
Den underskrift omgjordes under Bush - og USA har satdig ikke underskrevet aftalen om straffedomstolen.