Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Ølstævnerne er over os

Så åbnes der atter for hanerne til ølfestival i København, denne gang suppleret med den mere eksklusive aflægger, Copenhagen Beer Celebration
Moderne Tider
5. maj 2012

Maj er som sædvanlig en stor ølmåned for københavnerne, denne gang med hele to ølfestivaler, hvoraf den første – Copenhagen Beer Celebration (CBC) den 11. og 12. maj – allerede kan melde udsolgt, og samtidig afvikles Danske Ølentusiasters traditionsrige messe i Tap1 på Ny Carlsbergvej, her er der stadig billetter at få.

Det er nogle af verdens højest rangerede bryggerier, som CBC har sat stævne – i al fald hvis vi skal tro ranglisten hos ratebeer.com, verdens største øldatabase og det internationalt mest benyttede forum for ’smagsafrapporteringer’. Det er uimodståelige æsteter med som amerikanske The Three Floyds (nr. 1 på listen), Cigar City (4), hollandske De Mojlen (5), canadiske Dieu du Ciel (13). Fra Danmark medvirker selvsagt allestedsnærværende Mikkeller (36) og Amager Bryghus (24). Et overflødighedshorn af special releases, unikke oplevelser, venter de heldige gæster, der bestilte billet i tide. Flygtige velsignelser er der tale om, for mange af disse øl brygges kun til lejligheden eller importeres ikke – man skal virkelig kende sin besøgelsestid.

Imponerende kraftkarl

Fra Danmark deltager også Fanø Bryghus, Xbeeriment samt det knap så etablerede To Øl, der først begyndte at brygge kommercielt i 2010. Som appetitvækker til CBC og for at lodde talentet er det oplagt at opskænke Fanøs ambitiøse Triple IPA, Pikkulintu, og To Øls bud på en IPA, First Frontier. Derudover vil jeg da også lige anbefale en sæsonrigtigøl. Mit valg faldt på Maj Bock fra Herslev.

Fanøs Pikkulintu, der også markedsføres i Finland – deraf det eksotisk klingende navn – er en på alle måde monumental Imperial Pale Ale med en alkohol på imponerende 11 procent. Den er mørkorange med tykt klæbrigt skumhoved, og en stærk frugtagtig aroma af urter og blomster. Her er mængder af eksotisk frugt: mango, ananas og fersken, det hele pakket ind i maltsødme en masse. Smagsmæssigt føjer der sig tillige noter af sæbe, fyrrenål, retsina og passionsfrugt til. Det er humlesorten Nelson Sauvignon, som slår takten an, og det gør den godt. Himmelsk, hummelsk ...

Stilrent bud

Bag To Øl står Mikkeller-eleverne Emil Jensen og Tore Gynter, og som læremesteren er de dedikerede til at brygge øl i den virkeligt potente ende, og det gør de så godt, at de allerede kan eksportere til specialølsmarkeder så langt væk som Japan og Mexico. First Frontier har skruet ned for maltsødmeprofilen for at nå et renere humleudtryk, mere tørt og mere sprødt. Den amerikanske stil (West Coast IPA) viser sig i valget af humlesorterne Warrior, Simcoe og Centennial. Aromaen præges af citrus (grapefrugt), fyrrenål og citrongræs, mens smagsbilledet byder ind med noter af grønne druer, umoden mango og blodappelsin. Finishen er bitter og retsinapræget. Måske ikke en original ny genrefortolkning, men til gengæld stilren.

Tysk inspiration

Herslevs Maj Bock er brygget efter tysk forbillede og har en varm og gyldenrød farve, og en cremet skumkrone. Aromaen er stærkt maltet med syrligt-friske undertoner af bær, men også en duft af honning. I smagen sanses et kraftigt næsten tanninsyreagtigt bid. Smagen er mindre sød med syrlig frugt, citron og rabarber, mørke malttoner af ristet rugbrød og god dvælende bitter eftersmag. Det er bestemt ikke dårligt skruet sammen, Herslev holder igen et højt niveau, nu bliver det spændende at se, hvad de i næste uge kan præsentere i Tap1.

Serie

Højt skum

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her