Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Mexicanerne har gemt deres bedste hemmelighed godt, men nu kan vi andre endelig drikke med

Har man modet til at prøve deres mezcal fra San Louis, får man en interessant oplevelse
Moderne Tider
11. august 2012

Nogle gange kan vi her på redaktionen være heldige at kunne præsentere delikatesser, som ganske få danskere er bekendt med, og mezcal, tequilaens mere mærkværdige og spændende kusine, er ingen undtagelse. Det er en traditionel brændevin lavet på agaveplanten, ligesom netop tequila, men produceret efter helt særlige principper:

For det første kommer det meste mezcal, selv i dag, bogstaveligt talt fra et hul i jorden. Når de kolossale agaveliljer er høstet, bliver de bagt og røget over et bål i et hul midt i landsbyen, som er bygget til lejligheden. På denne måde fremkommer den distinkte, røgede smag, som normalt kendes fra single malt whiskyer. Deruodver er mezcal ofte destilleret direkte til salgsstyrke, i stedet for at fortynde.

Og så er der det med ormen: I modsætning til tequila er der faktisk flere mezcals, som stadig sælges med en larve i flasken. Det har ingen reel indflydelse på selve drikken og begyndte som en markedsføringsidé kort efter Anden Verdenskrig, men nogle fabrikanter, særligt de mere industrielle, har holdt fast i denne tradition.

God til prisen

En af disse er Lajita Reposado, hvilket betyder det samme som på en tequila: lagret mindst to måneder. Og til langt under halvdelen af prisen på de billigste konkurrenter har den helt afgjort et segment for sig selv. Derfor behøver man heller ikke lyve og kalde den særlig interessant eller faceteret; den er meget mainstream. Let korngul, med en tyndtløbende dråbe og en svag duft af rød Orlik.

Smagen er let sprittet, men behagelig kontant og med et markant strejf af terpentin – hvilket skal understreges, er en god ting. Der er kun en smule eftersmag, men det, den har, er ren agavesmag, ganske delikat. Men kompleks, spændende eller fyldt med karakter? Nej, det er den ikke, den er først og fremmest rigtig god til prisen. Det rette valg til cocktails.

En luksuriøs fornemmelse

Det er med spiritus som med vin: Man lærer, hvornår man skal skue hunden på hårene, og ikke. Og som kontrast til de mange elegante flasker og etiketter, mezcal kommer i, er den amatøriske, naivistiske stil på de økologiske produkter fra Del Maguey enten befriende eller afskrækkende: Irgrønt glas, paintbrushede etiketter og en grim, sort plastikprop får den til at ligne en frugtvin fra Aldi.

Har man modet til at prøve deres mezcal fra San Louis, får man en interessant oplevelse: Den er markant mindre røget i duften, end man normalt oplever; i stedet er her en tydelig aroma af oliven. Røgen skærer til gengæld tydeligt igennem i smagen, som sjovt nok er markant mere lagret end Lajita Reposado, trods den kortere lagringstid. Og som i modsætning til førnævnte er så sammensat, at den ersvær at sætte en dækkende ramme om. Der er dog rigtig meget chili i smagen – mere som jalapeno end som Habanero – tydelige noter af vin og en markant mudret smag af jord. Her opnås det sjældne at være rig på frugt uden at være ret sød, hvilket efterlader en eftersmag, hvor røgen og de bitre nuancer dominerer. Det samlede indtryk virker udpræget ’færdigt’ og komplet, en dejlig luksuriøs fornemmelse.

En voksen smag

I den mere stilede gruppe finder man de køligt elegante flasker fra Alipus, hvis hånddekorerede etiketter pryder enhver bar. Den helt blanke og næsten sprødt perlende mezcal dufter stærkt medicinsk, med anstrøg af kardemomme og hvid peber. Smagen er skarp, pebret og mindre røget end Del Maguey, og helt uden dennes lagrede nuance. Den højere alkoholprocent klæder den, og giver den et lille hint af beskidt Sergio Leone. I eftersmagen er bitterheden fra hvid peber tydeligere, og den bliver hængende længe i munden. Den er meget voksen i smagen, men på en langt mindre skarp måde end Del Maguey, et glimrende glas til solnedgangen over den røde ørken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her