Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Den sikre vej til viden om alverdens konflikter

Også når det gælder Mellemøsten er ICG en uvurderlig kilde til viden om den politiske udvikling
Moderne Tider
25. august 2012

International Crisis Group, ICG, betragter sig selv som en fuldstændig uafhængig tænketank. Deres solide rapporter, som udsendes i et væk, bruges af alt og alle med interesse for verdens brændpunkter: Journalister – også nærværende dagblads faste skare af journalister benytter rapporterne flittigt, forskere, politikere, globalt orienterede NGO’er og utvivlsomt også involverede aktører i alverdens konflikter læser hvad der bliver skrevet. Tænketanken er vokset eksplosivt siden starten i midten af 1990’erne, og tæller i dag 150 medarbejdere, og store dele af disse er blandt de som har fingrene bedst på pulsen i forhold til verdens brændpunkter.

ICG udgiver omkring 90 større rapporter og briefinger hvert år, og udsender tillige det månedlige Crisis Watch, som alle kan abonnere på gratis. Alle reporter kan downloades gratis på organisationens hjemmeside crisisgroup.org.

Globalt outlook

70 lande med igangværende konflikter eller med konflikter under opsejling har været genstand for undersøgelse, heraf 15 i Mellemøsten.

ICGs rapporter er skrevet over samme læst og ligner umiskendeligt hinanden. Samme opsætning, samme struktur. Et set up, der grænsende til det kedelige indgyder seriøsitet, og med et indhold, som i langt de fleste tilfælde er uvurderligt. Sagligt, indsigtsfuldt, men ofte også tørt.

I forhold til Mellemøsten har ICG og deres rapporter udviklet sig til et uundværligt redskab for indsigt i igangværende konflikter. Alene i løbet af årets første otte måneder har organisationen udgivet 16 større rapporter om udviklingen i Mellemøsten og Nordafrika. Opmærksomheden har været rettet mod Atom-krisen i forhold til Iran, udviklingen i Irak, den strandede fredsproces, efterveerne af det arabiske forår og naturligvis situationen i Syrien. Historisk er det de tre førstnævnte emner, der har været omdrejningspunktet for organisationens virke i Mellemøsten.

Syrien

Robert Malley, som tidligere var Bill Clintons mest centrale figur i fredsforhandlingerne i slutningen af 1990’erne, leder ICG’s Mellemøstaktiviteter i samarbejde med sociologen Joost Hiltermann, der inden han kom til ICG var en af direktørerne i Human Rights Watch.

En af de mest travle skribenter i øjeblikket er den franske politolog Peter Harling. Harling er specialist i Irak, men har været bosiddende i Damaskus de seneste mange år og har, siden den syriske revolution begyndte i marts sidste år, skrevet seks større rapporter for ICG. Den seneste i begyndelsen af august.

Titlen er Syria’s Mutating Conflict. Den giver fornem indsigt i dynamikken i den tragiske situation i landet. Mest opløftende er det at læse, at Syriens civile samfund, midt i en situation hvor radikalisme og sekterisme vinder frem (og stjæler megen medieopmærksomhed), er i stand til at holde fast i ikkevoldelige tiltag og innovative fredelige protester. Denne type af aktiviteter er tilmed i fremmarch. Det er nok også det mest positive, der kan skrives om Syrien. Landet præges i højere og højere grad af sekterisme, fundamentalisme med støtte fra Saudi-Arabien og Qatar.

Hertil kommer en stadigt stærkere følelse blandt de væbnede oprører af anti-shiisme, og især anti-Alawi følelser, som ikke lover godt for fremtiden.

Harling har som mange andre fuldstændigt opgivet regimet. Det nytter ikke længere at tale til dem. De er i en overlevelseskamp. Do or die. Et regime, der for hver dag brænder nye broer. Et regime, der ikke længere er i kontrol, og som alligevel vil fortsætte med at kæmpe for regimets kollektive overlevelse. De har ikke længere et alternativ.

Oppositionens ansvar

Harlings i visse kredse nok lidt upopulære budskab er, at det nu primært hviler på den syriske opposition at sikre en vis fremtidig sammenhængskraft, at signalere over for den alawitiske minoritet, og de som fortsat støtter regimet, at de også kan få en fremtid i et nyt Syrien. Det er også op til oppositionen at søge at nedtone den stigende indflydelse, som mere radikale islamister er ved at opnå. Det er helt nødvendigt oppositionen får styr på sig selv, og det de vil i fremtiden.

Desværre er konfliktaktører kun yderst sjældent fulde af moralsk integritet og samvittighed, og derfor er det sjældent, der bliver lyttet til ICG’s anbefalinger, men til gengæld læses og studeres analyserne af det ’rigtige’ segment. ICG er altid kun et klik væk – og fornøjelsen er helt gratis.

 

International Crisis Group

ICG’s rapporter downloades gratis:

crisisgroup.org

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

ICG, betragter sig selv som en fuldstændig uafhængig tænketank.

"International Crisis Group, ICG...Half of its annual budget of $16m comes from governments—mainly nato members, including the us and Britain—while corporate donors include rbs, Chevron and bhp Billiton; billionaire financier George Soros is a leading patron."
(Its 2008 annual report)

...men som inspiration er ICG sikkert udmærket, især hvis man også fokuserer på det ICG ikke skriver.