Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

I Det Hvide Hus brygger Obama også på sin egen honningporter

Moderne Tider
20. oktober 2012

Den ene kandidat drikker slet ikke, så ham gider vi ikke høre om. Den anden derimod – vi taler her om den aktuelle indvåner i Det Hvide Hus og verdens mægtigste mand – ikke blot drikker øl, han laver det også selv. Ikke siden George Washington er der blevet brygget øl i de amerikanske præsidenters residens-palæ, men Barack Obama sysler med sit hjemmebryggersæt som afkobling fra storpolitik og valgkampstress. Præsidentens seneste kreation, fortæller hans pressesekretær, Sam Kass, er en honningsødet porter, og tidligere er det blevet til både honningsødede blonder og honningsødede brown ales.

Obama har åbenbart en svaghed for søde øl. Han har endda lagt sine opskrifter frem som en tribut til transparens i regeringsanliggender. Også med hensyn til øl er De Forenede Stater foregangsland – det var som bekendt her, at de sidste årtiers mikrobrygrevolution blev anstiftet af utraditionelt tænkende eksperimenterelystne amatører. I anledning af det tilstundende præsidentvalg er dagens klumme derfor en hyldest til denne pionergerning.

Charmerende som en redneck

Selv foretrækker jeg min porter knap så sød. Ølbutikken i Istedgade, der importerer en bred vifte af de bedste amerikanske mærker, byder på en gammel favorit, Founders Porter, der ifølge kendersitet Ratebeer skulle være intet mindre end verdens bedste porter, men er stadig lovlig meget til den søde side, synes jeg. Men smuk det er den med sin jetsorte lød og tykke beigefarvede skumkrone. Aromaen er kakaobønner, espresso og mørk chokolade en masse. Der er god krop og en silkeblød, lidt olieret mundfølelse. Den mørke chokolade tager over i smagsbilledet, men med komplekse undertoner af tobak og jordede, florale humlenoter.

I Guds land brygges der øl fra øst til vest, men entydige stilistiske forskelle kan ikke sådan lige pinpointes geografisk, selv om nogle ølnørder hævder, at der skulle findes en specifik vestkyststil karakteriseret ved humle, humle og atter humle. Samme opskrift er der øjensynligt fulgt i mormonstaten Utah, hvor Salt Lake City-bryggeriet Epic har sammensat en monumental Imperial IPA, der lever fint op til den amerikanske trang til volumensyge: alt for meget af alting, for alt skal bare være større over there: Hopulent er hverken subtil, elegant eller indsmigrende. Aromaen er fuldtonende bitter med indslag af fyrrenål, grapefrugt, karamelsirup og sort peber. Skummet er bestandigt og farven diset dyborange som abrikosjuice. Smagen er sprittet og pebret med pift af orangeskal og citron. Charmerende brutal som en redneck.

Snerpende syrlighed

Selv polarstaten Alaska i det nordligste USA har et fremragende bryggeri, og blandt de mest originale udspil fra Anchorage er utvivlsomt Galaxy White IPA, en virkelig frontier-øl med raffinement: Kumquat, indisk koriander og galaxy-humle er baggrundsmusik i en den voldsomt skummende komposition med toner af læder, citrus, hvede og hvidvin. Hovedrollen for denne øls særpræg spilles dog så afgjort af den unikke gærstamme brettanomyces, der tilfører en snerpende syrlighed, som bestemt er for viderekomne, men hvis uhæmmethed man ikke kan lade være med at blive optaget af. Her er vi dog havnet i den diametralt modsatte ende af spektret i forhold til præsidentens honningporter. USA er i sandhed øllets nye verden, bryggekunstens aldrig færdigudforskede kontinent. God valgdag!

Alle øl er indkøbt i Ølbutikken, Istedgade

Serie

Højt skum

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her