Læsetid: 5 min.

Vi er meget klogere end du og jeg

Rigtig god antologi skrevet af internationale forskere viser, hvordan almindelige mennesker i fællesskab kan udvikle intelligens og visdom, der står over, hvad de klogeste i ensomhed kan regne ud
Det kloge kollektiv. Tv-quizzen ’Hvem vil være millionær’ trækker på den kollektive intelligens, når deltagerne i en presset situation kan bruge en livline ved at overlade det til publikum at komme med det rigtige svar. Det kommer der som regel noget godt ud af.

Det kloge kollektiv. Tv-quizzen ’Hvem vil være millionær’ trækker på den kollektive intelligens, når deltagerne i en presset situation kan bruge en livline ved at overlade det til publikum at komme med det rigtige svar. Det kommer der som regel noget godt ud af.

Søren Osgood

1. december 2012

Vi har fået øje på den kollektive visdom. Længe har mennesker med fascination set på, hvordan små dyr i samarbejde kan gennemføre forbløffende komplicerede projekter. Myrene kan i fællesskab bygge enorme myretuer, hvilke tilsyneladende kræver både koordination og intelligens. Nu i det første årti af det nye århundrede er vi begyndt at studere os selv og vores egen kollektive intelligens:

»Vi er nået til den brede kulturelle indsigt, at kollektiv intelligens også bruges både effektivt og succesrigt i menneskelige samfund,« skriver forfatteren forfatteren og direktøren Émile Servan-Schreiber som den eneste ikkeforsker i en stor ny antologi fra Cambridge University Press: Collective Wisdom – Mechanisms and Principles.

Forskerne undersøger udviklingen af viden og visdom i forskellige grupper på forskellige områder: vælgere, gamblere, dommere, debattører og forbrugere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer