Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Hvor svært kan det være at sende en god flaske bourgogne?

Hjemvendt blev der indkøbt rådyrkølle og forberedt vildtsauce i timevis til smagningen, og forinden var en række vinleverandører kontaktet med opfordring til at fremsende deres bud på drikkelig og prisrimelig Bourgogne, der kunne ledsage den skønne mad
Moderne Tider
10. november 2012

»Alting ville være nemmere, hvis alle bare var lige som jeg – eller i det mindste gjorde, hvad jeg siger«. Fornemmelsen er sikkert velkendt hos de allerfleste med kurs mod eller bare midt i midalderen, men givetvis ville det også være frygtelig kedeligt.

Den konkrete anledning til kommentaren var en ualmindelig god flaske Chambolle-Musigny 2008, der blev indtaget på en bedre restaurant i Dijon, og den fornøjelse skulle selvfølgelig komme læserne til gode.

Hjemvendt blev der indkøbt rådyrkølle og forberedt vildtsauce i timevis til smagningen, og forinden var en række vinleverandører kontaktet med opfordring til at fremsende deres bud på drikkelig og prisrimelig Bourgogne, der kunne ledsage den skønne mad. De fik også nogle bemærkninger om, at ordentlig Bourgogne jo desværre er rasende dyr, men at det ligefrem skulle udløse et omfattende oprør, hvor langt fleste sendte noget helt andet, lå ikke rigtig i kortene. Det var derfor i første omgang med nogen skuffelse, at flaskerne blev pakket ud og op, og med mange bemærkninger til husfruen om, at ingen mennesker tilsyneladende længere gør, hvad de bliver bedt om.

Velduft og elegance

Surheden holdt nu ikke så længe. Dertil var maden alt for god, og vinene såmænd også. Husfruen besluttede, at den enlige flaske Bourgogne så måtte udgøre referencepunktet, og de første mundfulde blev derfor fortæret sammen med en Domaine Chanson Pernand-Vergelesses 2009. Elegant og velduftende klassisk Bourgogne, som fuldt ud retfærdiggjorde den ikke helt lille pris. Der er en særlig elegance over områdets vine og en duft af efterår, fed muldjord og frugt, der ikke kan forveksles med nogen anden region. Vinen fortsatte med at udvikle sig glasset, og elegancen slog over i stor fylde. Man bør unde sig selv mindst en gang om år at gå i clinch med vinenes kongedistrikt.

En vellykket franskmand

I nogenlunde samme prisklasse havde vi dernæst anledning til at afprøve både en særdeles vellykket Minervois, en Brunello og en interessant australier. Fra Minervois var det Anne Gros og Jean-paul Tollots La 50/50. De to bourgognespecialister er tidligere sommeranmeldt her i klummen, men også i rusk og til rigtig efterårsmad var vinen vellykket. Blid, velduftende og meget fyldig er blot nogle af ordene, man kan sætte på, og selv om druer og geografi er langt fra Bougognes guldkyst, aner man, at de to vinmagere ved at flytte deres talent til Haut Minervois langt lavere jordpriser har skabt sig fantastiske udfoldelsesmuligheder.

Duft af skov

Vinhandler Philipson, der i sit jubilæumsår nærmest vælter tilbud af sig, ville åbenbart hellere tale om Brunello end om Bourgogne. Det er bestemt ikke noget dårligt valg til rådyr, og hans 2007 Brunelle Altesino kombinerer en vis lethed med stor smagsfylde. Dens bouquet har en efterårsagtig duft af skov, der stod flot til dyret.

Stor kraft

I en hel anden boldgade var Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2008. Den skal have lov til at åbne i glasset, men afgiver så en flot smag af mørke bær og stor kraft med bløde tanniner. Det er så langt væk, som man næsten kan komme fra Bougogne, og den er mindre elegant – men overordentlig velsmagende. Den er et vinforslag til dem, der gerne vil presses lidt tilbage i stolesædet.

Brutalitet

Ugens sidste vin blev en Vinalba Malbec 2011 fra Mendoza. I et langt lavere prisleje var den et fuldgodt bud på vin til vildt. Stor smag, en for druen passende brutalitet og masser af mørke frugter.

Konklusionen var enkel: Det er sjovt at blive udfordret, og pris og kvalitet hænger som altid sammen, og også de fire ’ukurante’ vine løste udfordringen med bravour. Alligevel var det nu nemmest, hvis alle bare gjorde, hvad man sagde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her