Læsetid: 6 min.

Tidehverv, pietismen og garderobeteologien

Flere tidehvervspræster har kastet sig over Narnia-forfatteren C.S. Lewis i udfoldelsen af en ny kristen opbyggelighed. Men dyrkelsen af C.S. Lewis er udtryk for en pietistisk garderobeteologi, lyder kritikken
Opbyggelighed. C.S. Lewis (1898-1963) er den engelske forfatter bag de berømte Narnia-bøger. Men hans forfatterskab rummer også en række teologiske og modernitetskritiske værker, der har en central placering i en række danske teologers aktuelle nyorientering mod god gammeldags kristen opbyggelighed.

Opbyggelighed. C.S. Lewis (1898-1963) er den engelske forfatter bag de berømte Narnia-bøger. Men hans forfatterskab rummer også en række teologiske og modernitetskritiske værker, der har en central placering i en række danske teologers aktuelle nyorientering mod god gammeldags kristen opbyggelighed.

1. december 2012

Det er nok de færreste børn anno 2012, som tænker på Jesu lidelseshistorie, når de ser løven Aslan blive trukket af sted mod skafottet i C.S. Lewis’ fortælling om Løven, heksen og garderobeskabet. Men den kristne opbyggelighed er ikke til at tage fejl af. Aslan skal dø, men han dør for vores skyld. Narnia-bøgerne er spækket med bibelske allusioner, så selv børn, der er vokset op uden fadervor og salmevers, nok skal fange budskabet.

Men den engelske forfatter C.S. Lewis er ikke kun for børn. Faktisk står hans forfatterskab, som ud over Narnia-bøgerne også indeholder en række teologiske og modernitetskritiske værker, centralt i en række danske teologers aktuelle nyorientering mod god gammeldags kristen opbyggelighed.

Sidste år stiftede en række præster i og omkring Tidehverv C.S. Lewis-selskabet med det formål at udbrede kendskabet til den engelske forfatter og »forsvare og forklare den kristne tro«. Selskabets næstformand er sognepræst og forfatter Torben Bramming, som er aktuel med den Lewis-inspirerede bog Opgør med den moderne myte. Han mener, at Narnia-bøgerne afspejler den teologi, som udfoldes i hans øvrige skrifter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer