Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Tænk negativt og bliv lykkelig!

Vi er besat af lykkemaksimering. Men ofte går det galt: Vi fejler og får det dårligt. Løsningen er at gå den modsatte vej: Hvis vi accepterer fejl, pessimisme og usikkerhed, er det mere sandsynligt, at glæden indfinder sig
Moderne Tider
15. december 2012

I Dostojevskijs Vinternoter om sommerindtryk skriver den russiske forfatter blandt andet: »Prøv at stille dig selv følgende opgave: Lad være med at tænke på en isbjørn; du finder hurtigt ud af, at den forbandede bjørn vil dukke op i din hjerne hvert andet minut.«

Citatet indleder Oliver Burkemans nye bog, The Antidote: Happiness for People Who Can’t Stand Positive Thinking. Et andet citat, denne gang fra Edith Wharton, som Burkeman senere henviser til, udtrykker noget lignende: »Der er mange måder man kan være ulykkelig på, men det er en kun en måde at blive tilfreds på, og det er at holde op med at løbe rundt og jagte lykken.«

Citaterne kondenserer Burkemans hovedbudskab: Hvis du vil gerne vil være lykkelig, så stop med at jagte lykken. Lad være med konstant at flygte fra lidelsen, det besværlige eller det triste. Og lad først og fremmest være med at spilde din tid og penge på platte selvhjælpsbøger, hvor fortalere for den positive psykologi vil påstå, at ’det hele handler om dig selv’, og at du bare skal begynde at se mere lyst på livet.

Vær glad for modgang

Det er enkelt og kan siges kort. Men Burkeman tilbyder mere end det – hans bog giver også opskriften på, hvordan man kan få noget positivt ud af det negative, hvordan man kan bruge sin usikkerhed, sin negativitet, utilfredshed, modgang og pessimisme på en måde, der ikke ender med en depressiv nedsmeltning af selvhad og vrede mod verden, men faktisk – ja, De har gættet det – resulterer i en mere tilfreds tilværelse.

Man kan indvende, at Burkemans mission er selvimodsigende: Mens den kyniske englænder selv gør tykt – og underholdende – grin med en række af den positive tænknings ypperstepræster, mennesker, der tjener fedt på andres ulykke, hvis kurser han selv har opsøgt i forbindelse med researchen til bogen, så tilbyder han med The Antidote glad og fro sin egen opskrift på lykken: At man først opnår den, når man glemmer alt om den,

Men som læser tilgiver man ham ikke desto mindre. Dels fordi The Antidote er vittig, velskrevet og provokerende. Og fordi der vitterlig er brug for en ’modgift’ (som The Antidote betyder) mod den tsunami af selvhjælpsbøger, der rider især den angelsaksiske verden som en mare.

Gudinder og millionøsemetoder

Og til de danske læsere, som vil mene, at positiv tænkning og ditto psykologi først og fremmest er noget fælt amerikansk stads, kan man svare, at, nej, det er ikke tilfældet. Der eksisterer bunker af bøger, foredragsholdere og kurser, man kan melde sig til, i Danmark. En af mere kendte – og latterliggjorte – er ’millionøsemetoden’, hvor fortalerne, som vi skal forskåne for at blive hængt ud med navn her, i ramme alvor fik hundredevis af kvinder, til i ramme alvor at tro, at man kunne blive rig og lykkelig, hvis man bare bestemte sig for det; hvis begyndte at tænke – og ikke mindst opføre sig – som om man var begge dele.

Men Burkeman – der i nogle år har bestyret en morsom brevkasse og klumme i avisen The Guardian, der netop på ironisk vis bistår læserne med livets gang og modgang – gør ikke kun grin med andre. Han diskuterer også de begivenheder i de fleste menneskers liv, der producerer henholdsvis positivitet og det modsatte i vores liv.

For der er noget paradoksalt ved, at de institutioner, der sædvanligvis forbindes med lykke eller i hvert fald dyb tilfredsstillelse, oftest også er dem, der enten med tiden gør os triste eller i det mindste indeholder kimen til såvel utilfredshed, ulykke som selvdestruktion. Det gælder først og fremmest familien – både vores udkårne, såfremt vi har en sådan, samt forholdet til egne forældre og børn. Hele livet og i alle traditionelle mainstream-medier fremstilles forelskelse, parforhold, forældreskab og livslangt fællesskab som en grundsten for lykken. Det samme med arbejde – som regel tilføjet den intetsigende term ’et godt’.

Men som Burkeman skriver, hvad menes der overhovedet med ’et godt’ eller ’et spændende’ arbejde? Hvad er ingredienserne i et ’givende’ eller et ’lykkeligt’ parforhold eller ditto forældreskab.

Ofte opløser definitionerne sig i intetsigende platituder, så snart man dypper dem i analysens syrebad. På det mere ligefremme plan: De karaktertræk, man tiltrækkes af ved sin kæreste i starten, kan ende med at være de mest irriterende – vi nævner i flæng: Spontanitet ender som tankeløshed, passion glider over i hidsighed, engagement forvandler sig til enøjethed, diskussionslyst til trættekær stædighed, og livsglæde degenererer til lalleglad, overfladisk optimisme. For nu blot at nævne nogle klassikere fra samlivets rædselskabinet.

Men er der noget at gøre ved det? Er det ikke bare sådan, at forelskelse, familieliv og arbejde bibringer os lige så megen stress som fornøjelse? Et simpelt livsvilkår med andre ord. Er der overhovedet nogen tænkende mennesker, som påstår at vi er enige om, hvad ’lykke’ er for en størrelse?

Den negative vej til succes

Nej, erkender Burkeman, ’lykke’ er vitterligt en elendig parameter, men der er stærke indikationer for, at det er vores konstante jagt på den, der gør os i dårligt humør. Og herefter fremdrager han en imponerende række af vidner – fra psykologer, buddhister, anti-terror-eksperter, erhvervsmænd over filosoffer – som alle foreslår det modsatte: en såkaldt ’negativ’ vej til tilfredshed og succes. Han nævner også en række videnskabelige undersøgelser, hvor psykologer gennem forsøg har vist, at ’positiv tænkning’ faktisk gør folks situation værre: En forsøgsgruppe af tørstige mennesker bliver bedt om at løse en opgave, den ene halvdel skal visualisere et glas vand først. De løser opgaven dårligt. En gruppe mennesker, der føler sig grimme, overvægtige, depressive etc. bliver bedt om at meditere over den velkendte positive tænknings bud: »jeg er et elskeligt menneske« ... »mit liv er fyldt med glæde» ... »Jeg er en vinder.« De får det dårligere og bliver endnu mere negative. Hvorimod de, som får lov til at reagere med raseri, vrede eller sorg, faktisk får det bedre.

Burkemans negative opskrift på lykken inkluderer med andre ord en hyldest til en række fænomener, som det moderne menneske er opdraget til at sky som pesten: pessimisme, aggressivitet, det at begå fejl, usikkerhed og uvished. Men, som han understreger, metoden skal ikke ses som en pakke, et universalmiddel eller en opskrift på lykke. Det må vi alle sammen selv finde ud af på hver vores uperfekte måde.

Et passende juleråd til alle dem, der foretrækker at konfrontere irritationsmomenter i nutiden frem for at ignorere dem eller juble over en imaginær fremtid, der kun findes i ens egen forestillingsverden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Positiv tænkning er for idioter og krystere.

Per Holm Knudsen

En anden opmuntrende bog, som kan anbefales er:
Paul Watzlawick: Det er håbløst, men ikke alvorligt, Ideas 1986

Lise Lotte Rahbek

Jeg er så enig.
Positivitets-fundamentalisme er for ignoranter og mæhlam.

Inger Sundsvald

Lige noget for mig :-)

Ann-Charlotte Kjeldsen

Af hele mit december-sure hjerte, TAK for den anmeldelse, som vi kun kan få for mange af. Jeg er SÅ træt i hele hovedet og kroppen af "du skal bare tænke positivt, så går det hele nok" .....

NEJ DET GØR EJ, IDIOTER ... fattigdom, sygdom, ensomhed, vold, krig, sult .. det går sgu ikke væk, fordi man beder folk om at tænke positivt. De får det faktisk meget, meget værre, fordi DE IKKE BLIVER SET OG HØRT PÅ DERES PROBLEMATIK ....

Og hvorfor så ikke det.. Fordi positivistfascisterne ikke TØR se det., fordi det rører noget i deres egen forsmåede sjæls jagt på lykken...

Glædelig jul.. og lad denne bog ligge under alle juletræer i år..

Nu er der jo dét med "grøfterne"!
Man behøver jo ikke at kravle helt ned i den ene og langsom møve sig op
for at falde dybt ned i den anden.
Der er normalt 'en vej' mellem grøfterne!

For det meste befinder jeg mig i et normalequilibrium (mentalt ligevægt), hvor jeg har accepteret mine mentale og fysiske skavanker, har lært at handtere dem, så de skaber mindst muligt ubalance.
Men af og til bliver jeg umådelig træt, når jeg gentagne gange konfronteres med positivhyklernes positivindsovsede 'bon mots', nu som oftest gennem Facebook, om hvordan jeg skal tænke og indrette mit liv - underforstået, hvor er du negativ!
Du kan ikke tænke en cancersygdom, en hofteskade eller kronisk sygdom bort med positive tanker, men du kan måske indrette dit liv (rent fysisk, mad, levemåde etc.) på en anden måde, så disse gener går at leve leveværdigt med uden hykleri (ja, så nogle af dem til og med forsvinder - eller næsten).
Det sker ikke gennem at svæve rundt på en rosa positivsky, men gennem bevidst at arbejde med problemerne, diskriminere mellem væsentligt og ikke væsentligts (the jnana-way).

Det lyder da ellers som om han helt bevidst, holder en afstand fra grøften

Venstreorienterede har aldrig været mere ulykkelige, og dem er vi jo nogle stykker af - også blandt Informations læsere, måske det er derfor at ovenstående artikel er den mest sendte pt.?

Læs artiklen i Moderne Tider i Information
http://www.information.dk/262742

"Engang var der utopien og drømmen om en bedre verden til at holde humøret oppe. I dag er der ikke meget at støtte sig til, hvis man er venstreorienteret og ser sig om efter tegn på fremskridt.

Folk, der tror på en utopi, tror på et fremtidigt vidundersamfund og så er der ingen grund til at hænge med skuffen. Engang troede venstrefløjen på verdensrevolutionen og den gamle Lennon-drøm om en verden, hvor alle er venner, og der ikke findes krig. Det stemte sindet med mildhed og forventningsglæde,« forklarer forfatter og filosof Peter Thielst.

I dag er det gået op for alle, at verden ikke bliver sådan.

»Når venstreorienterede er mindre jubeloptimistiske, er det fordi, de har fattet, at der ikke er nogen utopier at tro på. Man ved godt, at det ikke kommer til at ske. Verden er for tung at danse med, og den vil ikke rette sig efter andre betingelser end kapitalismens. Det fører aldrig til lykke, men kun til en lang kæde af katastrofer,« siger Peter Thielst"

Tjek også Berlingske Blog som reaktion på denne artikel.

http://kastrup.blogs.berlingske.dk/2011/03/24/psykologi-for-venstreorien...

"Den ulykkelige revolutionære har tilsyneladende været ulykkelig så længe, at man ikke er rigtig venstreorienteret, med mindre man er så trist, at det er direkte selvforstærkende. Eller som det hedder i artiklen fra avisen, der kalder sig “den mindst ringe”: “Fællesskaber som venstrefløjens aktivistmiljøer og partier kan fungere som en magnet for triste og ensomme mennesker. Når de fællesskaber så oven i købet lukker sig om sig selv, forstærkes problemet"

"Og lad først og fremmest være med at spilde din tid og penge på platte selvhjælpsbøger..."

Tak for rådet...

det er en kun en måde at blive tilfreds på, og det er at holde op med at løbe rundt og jagte lykken.

Mere præcis kan man vel ikke sige det i en sætning.

»Når venstreorienterede er mindre jubeloptimistiske, er det fordi, de har fattet, at der ikke er nogen utopier at tro på. Man ved godt, at det ikke kommer til at ske. Verden er for tung at danse med, og den vil ikke rette sig efter andre betingelser end kapitalismens. Det fører aldrig til lykke, men kun til en lang kæde af katastrofer,« siger Peter Thielst”

Hvorimod denne sætning er ikke andet end højredrejet ønsketænkning og udtryk for at kapitalismen kun kan ende i dystopi.

"Man ved godt, at det ikke kommer til at ske".

Gør "man"?

NHN, Der er positiv tænkning og der er positiv ønsketænkning.

Positiv tænkning kommer fra hjertet og skaber velvære og en følelse af lykke mens positiv, ønsketænkning er det man ender med når man følger opskrifterne for "positiv tænkning" i de åndsforladte "åndelige" håndbøger. Det skaber kun begær for lykke.

Sådan set kort sagt.

Brian Pietersen

positiv tænkning er lavet for at manipulere andre til at gøre det "jeg" synes de skal gøre.

Det er alligevel kosteligt, at det at være positiv og konstruktiv skal gøres til et problem - med den attitude er der ikke noget at sige til, at vi som samfund indimellem har det endog meget vanskeligt.......

Blot for god ordens skyld: Der er ingen modsætning mellem at være positiv og kunne forholde sig kritisk til dette og hint, hvis nogle skulle have fordøjet den fejlslutning.

Lone Christensen

Et af de befriende pointer forfatteren kommer ind på, er at de positive fascister pådutter mennesker et personligt ansvar for alverdens ting, og gør dermed kun situationen endnu værre med skyldfølelser, angst m.m.

Oliver Burkeman virker som han har sin sunde fornuft i behold og forholder sig til virkeligheden som den er, både positiv og negativ.
Og humor kendetegner ofte en person i balance med sig selv! :-)

Ikke for at være negativ, men hovedbudskabet virker ikke særligt nytænkende. At stoppe med at jagte lykke og ikke flygte fra lidelse, har buddhisterne talt om i århundreder, men det er der så åbenbart kommet endnu en selvhjælpsbog ud af. Eksperterne ud i negativ tænkning, vil dog nok mene, at det ikke virker og bogen er pengene ud af vinduet.

Andreas Trägårdh

Lykke er at søge noget der ikke eksistere
(ex: ego eller gui)
Ulykken er at finde det.

Hvis alle bare havde lidt common sense, så ville vi ikke blive bombederet med ligegyldige bøger, om positiv eller negativ tankegang. Hvor svært kan det være, at have lidt tålmodighed når livet er tough og tro på bedre tider rundt om hjørnet? Og hvor svært kan det være for alle jer negavitive hundehoveder, at forstå, at du da absolut ingen vegne kommer med negativ holdning. Vi er hverken skabt til det ene eller andet. Men vi kan da i det mindste prøve med et smil. I fatter ikke en fløjtende skid. Og Niels Holger: Du er sgu ikke for klog at høre på!

Brian Petersen - og hvad er negativ tænkning så?

Naomi Nontombi Tutu (daughter of Bishop Desmond Tutu) was asked in a TV interview about her book:

"Are you an optimist?"

"No I would not say so - I am hopefull!"

Det er da smukkeste loesning af denne gordiske knude jeg kender til.

Andreas Trägårdh

Tanker er negative - også de såkaldt positive tanker er negative.

Andreas Trägårdh

Tanker er negative - også de såkaldt positive tanker er negative.

Brian Pietersen

Filo...

De negative tanker kan også være for at manipulere med andre....
men jeg synes hver eneste gang at nogen vil have andre skal tænke positivt..så er det enten fordi de ikke gider hjælpe eller de vil have at man skal gøre et eller andet de synes man skal....

Kan være jeg er uheldig...ggg

Vibeke Rasmussen

Men nu kan det hele alligevel snart være ligemeget. (Vejr)udsigten for onsdag 21. december 2012. ;-)

Vibeke Rasmussen

… og det var så fredag!

Michael Kongstad Nielsen

Fredag er udover Friggs-, Odins hustrus dag, også
navnet på den indfødte i Daniel Dafoes "Robinson
Crouso", hvor den skibsbrudne opfinder civilationen påny, bl.a. ved hjælp af fredag.

Søren Blaabjerg

Ikke at tro på utopier er en selvopfyldende erkendelse, der i sin ydcerste konsekvens har holocaust og økologisk ragnarok.

Du får en god ide (eller tilslutter dig en eksisterende) og du fortæller andre om den. Men i stedet for selv at tilslutte sig den samme idé er reaktionen "det er fint nok tænkt, men det kan ikke lade sig gøre, for det går de andre aldrig med på - så det giderr jeg ikke at spilde min tid på. Verden regeres af de ubegavede, og det bliver såmænd aldrig anderledes".

Jeg vil bestemt ikke karakterisere mig selv som jubelidiot eller tilhænger af magisk "positiv tænkning". Jeg er heller ikke forhåndsopgivende pessimist, men jeg tror faktisk, der eksisterer en slags tredie mulighed, der samtidigt også kan være en vej til en rimeligt lykkelig tilværelse, nemlig noget i retning af:

Hvis politik er "det muliges kunst" (med forhenværende statsminister Hilmar Bavnsgaard), så er lykken "det umuliges kunst".

"Jeg tror på fremtiden, fordi det er absurd".

Den franske eksistentialist Abert Camus (forfatter til "Sisyfos-myten") har vist været inde på noget lignende tanker.