Læsetid: 4 min.

Tro, hor og manddom

Jóanes Nielsens dobbelte færøske slægtssaga er ikke just noget mønster på orden. Men medrivende er den
21. december 2012

En fin dametaske, en appelsin, en gammel kikkert, en vase med blomster, et maleri af Edgar Degas og et bind med digte af Walt Whitman svirrer rundt i knolden på én efter læsningen af Jóanes Nielsens mildt sagt uregerlige roman Brahmadellerne, hvori han følger to færøske slægter gennem næsten 250 år.

Centralt i handlingen står ... nej, jeg giver på forhånd op, for det kan virkelig ikke fastslås, hvem der overhovedet står ’centralt’ i denne viltre multiplet fokuserende parallel-plot-beretning. Hvem man dog lærer tættest at kende, er: lægen Napoleon Nolsøe, som i 1846 under den store mæslingeepidemi nægter at rejse ned til Suuroy for at bistå de nødstedte, selv om han ville modtage 50 rigsdaler i løn pr. måned; hans plejesøn og gårdsdreng Tórálvur eller Tóvó; korporalen og sømanden Nils Tvibur; og fra de nye tider dennes efterkommer, forfatteren, politikeren og styrvolten Eigil.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu