Læsetid: 3 min.

Tyske nynazister er klar til vold

Tyske myndigheder og civilsamfund burde ikke være chokerede over sidste års afsløring af en morderiske nynazistisk terrorcelle. Ny bog viser et hårrejsende mønster af nynazistiske voldsepisoder, der tager sin begyndelse allerede før den tyske genforening
15. december 2012

Sidste år skulle tre unge nynazister under navnet Nationalsocialistisk Undergrund, endegyldigt og brutalt aflive myten om tyske højreekstremister som en flok fordrukne og i grunden ufarlige tabere med hang til hagekors og nazipunk. Med afsløringen af gruppens 10 mord, heraf ni på forretningsmænd af udenlandsk herkomst, har sagen om NSU udviklet sig til en tysk skandale, der sætter alvorlige spørgsmålstegn ved myndighedernes evne og vilje til at forhindre voldsparate højreekstremister i at udøve terror på tysk jord.

Siden har tyske medier spurgt, hvorvidt myndigheder og politikere har sovet i timen, når det gælder truslen fra nynazister.

I en ny bog svarer den tyske journalist og ekspert i nynazisme Olaf Sundermeyer bekræftende på netop det prekære spørgsmål, der allerede har tvunget flere ledere af efterretningstjenesten Verfassungsschutz til at træde tilbage.

I den velresearchede og knugende Rechter Terror. Eine Geschichte der Gewalt (Højreekstremistisk terror – En historie om vold) har Sundermeyer, der er ekspert i og tidligere har skrevet bøger om det nynazistiske parti NPD, sat sig for at opridse et samlet billede af tysk højreekstremistisk vold i tiden både før og efter den tyske genforening.

Sundermeyer viser overbevisende via samtaler med både gerningsmænd og ofre, at politikerne og sikkerhedsmyndigheder allerede i tiden før den tyske genforening burde have øjnet et mønster af højreekstremistisk vold, der aktivt sigter mod at fordrive udlændinge fra bestemte områder af Tyskland.

Samtidig går Sundermeyer i rette med de myndighedernes mangelfulde statistiske materiale om højreekstremistisk vold og opridser selv den bølge af nazistisk motiverede voldsepisoder, der går forud for afsløringen af den nynazistiske terrorcelle i november 2011.

Endelig supplerer Sundermeyer de officielle statistikker med episoder, der inkluderer nazisternes dødelige klapjagter på udlændinge og mord på hjemløse. Dermed sammenknytter han løsrevede og spektakulære voldshændelser i både forbundsrepublikken og det tidligere DDR og frem til det genforenede Tyskland til en sammenhængende fortælling om et voldsparat højreradikal miljø, der i stigende grad opererer under mottoet »handlinger i stedet for ord«.

Nationalt befriede zoner

Det var netop blodige handlinger, der, allerede inden det genforenede Tyskland kunne fejre sin første årsdag den 3. oktober 1991, kostede 11 mennesker livet som følge af højreekstremistisk vold.

I løbet af 90’erne dannede lokale nynazister med voksende fornemmelse af opbakning i befolkningen såkaldte ’nationalt befriede zoner’, hvor myndighederne i praksis ikke kunne garantere for udlændinges sikkerhed.

I disse år fandt en bølge af pogromagtige udskejelser sted i tidligere østtyske byer som Rostock og Hoyerswerda, hvor lokale sympatisører jublede over ekstremistiske brandattentater mod asiatiske og afrikanske flygtninge, mens afmægtige myndigheder så mere eller mindre passivt til.

»Det første stadie i kampen om at erobre rum er nået, når de potentielle ofre for højreekstrem vold helt undgår bestemte områder. Og disse strækker sig uden tvivl over store dele af det landlige Østtyskland, også selv om man kun meget punktuelt kan tale om ’nationalt befriede zoner’,« skriver Sundermeyer.

Sideløbende har det nynazistiske parti NPD i flere tilfælde udgjort den parlamentariske arm for en række højreekstremistiske voldsmiljøer.

I praksis har de færreste højreekstremistiske celler dog tiltro til den parlamentariske vej. Derfor anser Sundermeyer et forbud mod NPD, der netop nu diskuteres i Tyskland, for nyttesløst – også fordi voldsberedte nynazister som eksempelvis de autonome nationalister i forvejen i stigende grad vender sig mod handlingsorienterede aktioner, der ligger hinsides det parlamentariske arbejde.

Netop fordi de tyske myndigheder siden RAF har været indstillet på venstreradikale anslag mod statens repræsentanter, er truslen mod almindelige mennesker fra voldelige højreekstremister ikke blev taget tilstrækkelig alvorligt, skriver Sundermeyer, der med Rechter Terror in Deutschland skildrer et mistrøstigt samspil mellem sensationalistiske medier, inkompetente, delvist populistiske politikere og en ængstelig civilbefolkning.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu