Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Kaffe og øl kan være gode sammen, men kun på visse betingelser

Kaffe og øl kan være gode sammen, men kun på visse betingelser
Moderne Tider
23. februar 2013

Kaffe er en ædel drik. Og øl er en ædel drik. Ligesom det er evident, at kaffesnobber såvel som ølsnobber begge har spændende eksotiske jagtmarker at boltre sig på.

Men hvorfor er det så alligevel sådan, at ædle bestræbelser på at kombinere det bedste fra begge verdener ofte munder ud i tvivlsomme resultater? Svar: Allerede de fleste stouts og portere har jo allerede et distinkt anstrøg af kaffe i kraft af de hårdt ristede malte, der indgår i brygningen. Problemet opstår, når bryggerne tilsætter kaffebønner i den hensigt at forstærke eller indramme de noter, vi får fra denne ristede sødme. Helhedsindtrykket har det med at blive for sødladent. Vi ender med dessert-øl, som måske nok har deres fans. Men dem hører Deres mundskænk altså ikke til, undtagen ved særlige lejligheder.

Den optimale smagsnuance fra kaffe er efter min mening snarere dens solide syrlige, letbitre jordtoner. Det er lige præcis denne kongeniale kvalitet, som bryggere i højere grad burde bringe i spil i de dybsorte øl, hvor kaffetilsmagning typisk har sin berettigelse. Og dette opnås vel at mærke bedst, når der tilsættes stærk kaffe. Denne bør i øvrigt være flydende fremfor i bønneform.

En kæmpe krop

I Espresso Stout fra aalborgensiske Søgaard har metoden da også været at koldtvandsekstrahere. En hel firebande af bryggere – Anders Kissmeyer, Kasper Malmberg, Niels Hestbeech og Claus Søgaard – har allieret sig med det aarhusianske kaffehus Kaffemekka. Afrikansk højlandsespresso tegner kaffens element, men det faktum, at der også er smagt til med honning og muscavadosukker, røber, at ambitionen netop har været at frembringe en dessertøl. Enhver frygt for sødmechok bortmanes dog ved den første slurk af det brunsorte fluidum. I aromaen leger milde kaffenoter med brændte malte, herunder også havremalt, og indslag af sveskeblomme. Mundfølelsen er silkeblød, kroppen middelstor. I smagsbilledet dominerer malten først over moderate humletoner, flødekaramel, kakao og ristet kaffe. Først i eftersmagen sætter kaffen for alvor ind, men med behagelig underspillet elegance. En dessertøl med kompleksitet, så har man smagt det med!

Et festfyrværkeri

En ikke mindre lækker kaffestout finder vi hos Michigan-bryggeriet Founders. Breakfast stout må være morgenmad for hipstere, der lever stærkt. Kaffesærpræget stammer fra hawaiiansk Kona-kaffe. Den dufter af sorte malte, friskværnet kaffe, kakao, dadler, sorte kirsebær og ristede pekannødder – et veritabelt festfyrværkeri af indtryk. Espressostyrke, smagen af ristet brød, der har brændt på, og mere ristet pekan mærkes på tungen akkompagneret af vanilje og flødekaramel. Balancen er lige så perfekt, som mundfølelsen er indsmigrende og aromaen og smagen er subtil.

Opfindsom parring

Bryggeriet Dark Horse, der også har til huse i Michigan, har udtænkt noget så originalt som en kaffetilsmagt dobbeltbock. Farven er da heller ikke sort, men mahogni, og skummet vigende. Vi får ikke at vide, hvilken kaffe der er brugt, men hold op hvor den fylder duftbilledet, det er helt sindssygt – kun vage islæt af malt, hasselnød og soja anes. I smagen er der småkager, brændt sukker, halvbitter chokolade og cognac og i første omgang forbløffende lidt kaffe. I eftersmagen optræder den for dobbeltbocks karakteristiske maltsirup fulgt af et bittert kaffepift, der efterlader stærke, ristede og tørre kaffenoter i ganen. Denne øl er absolut værd at tjekke ud for sin anderledes opfindsomme parring af to ædle drikke, der endnu kun står ved begyndelsen af deres samliv. Jeg tror kaffe- og ølnørder har meget at tale om. For ingen siger, at hele banen skal overlades til sødkvalme chokoladekompositioner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her