Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Sitrende snefnug af bær og blomster

Moderne Tider
2. februar 2013

»Februar har gjort os mindre, sne som tynger; is som knuger, vi kan ingenting forhindre.« Den danske vinter er ofte besunget som lys og knitrende smuk, en frostklar formiddag, et blændende inferno af monoton, men hyggelig, dæmpet hvid støj. Men som Frank Jæger her skriver, er vinteren også apatiens og det langmodiges knirkende årstid; der hvor alt tager tid, og selv den mindste tur ud med skraldeposen skal planlægges; et knugende fængsel af is. Om vinteren drikker man romtoddy og store, varme brandyer for at holde Kong Frost fra livet. Men måske man burde omfavne det simple og minimalistiske ved de mørke februaraftener, og nyde en krystalklar gin fra nord? Vi har sat de sprukne læber til i denne uge.

Perlende, let, pebret, frisk

Mikkeller Spirits har lanceret en Botanical Gin, der, i tråd med bryggeriets andre spiritus, læner sig ind på øllets område. Den er nemlig smagssat med humle, hvilket ikke er ses tit. Det giver et ret tydeligt og meget særegent bittert præg til aromaen, som faktisk klæder den meget behageligt. Smagen er perlende, let pebret og med en meget frisk fornemmelse fra limegræs, næsten som snefygning i munden. De gør meget ud af, at enebær denne gang er trådt i baggrunden, hvilket man med lidt god vilje godt kan smage, men som kun kan siges at være lykkedes halvt. Og gudskelov for det, for det er netop i samspillet med den lange varme fra enebær og kardemomme i eftersmagen, at bitterheden fra humlen får lov at langsomt falde til, og ginen åbner sig helt. Den er ikke sød eller ret krydret, men alligevel er det lykkedes at opnå en langt tydeligere eftersmag end forventet uden på nogen måde at miste det simple, minimalistiske udtryk. Den anbefales til gin tonic, men lad for guds skyld være med det, drik den rent eller blot med danskvand og en agurkestrimmel, den står stærkt på egen hånd.

Dyb, kompleks, afrundet, afmålt

Jensen Bermondsey gin er en lidt løjerlig størrelse: Udviklet som fritidsprojekt af Christian Jensen – ikke min chef, men en engelsk bosat dansk IT-ingeniør, der blev inspireret til at brygge en gammeldags London Gin under et ophold i Japan. Det siger de i hvert fald. Den er produceret i hjertet af London i små batches, og mest tiltænkt til at sælge til cocktailbarer der, og er som følge heraf også noget kostbar. Og den er ultraklassisk, flasken er helt neutral, med sort/hvid etiket og aromaen er domineret af enebær, med et lille bitte anstrøg af blød røg. Smagen er dyb og kompleks, men meget diskret, slet ikke spids eller legende som Mikkeller, men afrundet og velkomponeret. Eftersmagen er afmålt, udramatisk, med nuancer af banan og egetræ, og der er en generel fornemmelse af tradition over produktet. Det er et helt indlysende valg til en martini, og ville have været en god kandidat til en topkarakter, hvis ikke den høje pris og relative sjældenhed tog toppen af entusiasmen. Skal det virkelig være, så er den dog den rette til at imponere dem, der ellers ville vælge Geranium.

Medicinsk, knudret, ufornuftigt

Dybt i det tyske eventyrland, blandt Hans og Grethe og kirsch i Schwarzwald finder vi den hypede Monkey 47 gin – 47 procent, 47 urter. Den svagt gyldne gin kommer i en gammeldags apoteksflaske, og har en meget medicinsk, vild mentolaroma. Smagen er som ingen anden gin, enebær synes pist væk, hvorimod muskat, mynte, ingefær og nellike blander sig i en kaotisk kryddersnaps som mange slet ikke vil genkende som gin ved første møde. Det er et modigt og spændende forsøg, men med et par fejltrin undervejs: Når man laver noget så krydret og knudret, så skal eftersmagen simpelthen holde længere. Og dogmet har stået i vejen for fornuften, da man valgte at holde den på 47 procent alkohol – havde den været lavere, var flere af de sarte smagselementer, der også er i, stået meget klarere frem, og man havde måske kunnet at smage grankogle, som de har brugt. Resultatet bliver desværre svagt skuffende til den pris. Nok er det sjovt, at aben har fire hænder, men nu og da skal den nøjes med at bruge de to.

 

5/6 - Mikkeller Botanical gin. 44 pct. 70 cl. 295 kr. www.mikkeller.dk

5/6 - Jensen Bermondsey gin. 43 pct. 70 cl. 379 kr. www.juulsdk

3/6 - Monkey 47. 47 pct. 50 cl. 385 kr. www.juuls.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her