Læsetid: 7 min.

Den smukkeste version af kapitalismen

USA’s mest politisk korrekte supermarked hedder Whole Foods. Det er økologisk, lækkert og dyrt. Dets direktør vil genopfinde kapitalismens sjæl. Det handler både om profit og om at skabe værdi for samfundet
Lækker kapitalisme. Den økologiske supermarkedskæde Wholde Foods blev startet af en flok hippier for over 30 år siden og fik sidste år et overskud på en lille halv milliard dollar.

Rebecca Cook

9. februar 2013

Ingen tvivl. Den vestlige kapitalisme er i krise. De økonomiske nøgletal makker i stigende grad ikke ret. Regeringerne i både USA og Europa skiftevis pumper penge ud til offentligt forbrug eller drejer på spareknapperne, og intet virker helt efter hensigten. Mange forbrugere har tabt tilliden til store virksomheder, især i den finansielle sektor, og om end gennemsnitsborgeren fortsat er glad for at forbruge – og følgelig er trist over at det ikke er helt lige så nemt som det var for 10 år siden – så har et mestendels veluddannet og højrøstet mindretal af grønne forbrugere med ondt i samvittigheden besluttet sig for at eksperimentere med nøjsomhed: med andre ord, hvordan de kan undvige markedsmekanismens mantra om mere forbrug.

I den stemning er det både forventeligt og i god overensstemmelse med de kreative sider af kapitalismen, at systemets fortalere også leder efter nye veje. Og den ypperste repræsentant for den nye type erhvervsleder findes naturligvis i USA. Der er flere om buddet, men en af dem er uomtvisteligt John Mackey.

Historien om Whole Foods

Han er administrerende direktør for Amerikas bedste – læs: lækreste og dyreste økologiske – supermarkedskæde, Whole Foods. Startet i 1980 af Mackey selv i Austin, Texas, og en gruppe hippier er kæden i dag en gigaforretning, der sidste år havde 465 millioner dollar i overskud. Trods hæderlige lønninger til sine ansatte, gode arbejdsvilkår, faste generøse donationer til godgørende formål i samtlige butikker og på landsplan samt gratis sygesikring til de ansatte.

Alt dette inden for en kæde, hvor transfedt, parabener, kemikalier, gensplejsede varer eller hormonbehandlet kød med antibiotika rester er strengt forbudt. Gå ind i den lokale Whole Foods (overtegnede lever tæt på ikke mindre fire af slagsen) og man bliver i akut, godt humør. Der dufter godt af friskbagt brød, kager, blomster og ordentlig frugt og grønt. Der er hjemmelavede varme retter og sushi. Og da vi jo er USA, er der også masser af usunde ting: doughnuts, pizzaer og kæmpe kager. Det hele er bare lavet af ordentlige råvarer, og udvalget er enormt. Man kan godt blive lidt mindre glad, når man skal betale, men beløbet, man skal af med, er fortsat lavere end i et dansk supermarked i den bedre ende.

Militant vegansk klimabenægter

John Mackey er imidlertid særdeles svær at sætte i bås. Og det er hans nye bog, Conscious Capitalism: Liberating the Heroic Spirit of Business, også. For nok har den erklærede libertarianer med bogen sat sig i spidsen for en bevægelse af »bevidste kapitalister«, som ønsker at påpege, at profit sagtens kan gå smukt hånd i hånd med samfundsbevidsthed (hele bogen er en lang argumentation for, at det er ideen med en kapitalistisk markedsøkonomi). Nok er Mackey selv militant økologisk veganer, der ikke spiser hvidt brød, sukker, olie eller færdigmad. Men han er også modstander af fagforeninger, tror ikke på global opvarmning og er en arg modstander af præsident Obamas sundhedsreform. Tilsvarende havde han ingen kvaler med at fortælle offentligheden, at han ved sidste års præsidentvalg stemte på Mitt Romney.

Da New York Times i sidste uge spurgte ham, om han ikke var bange for, at en »del af de faste kunder i Whole Foods vil indlede en boykot af den grund,« svarede Mackey, at han »først og fremmest er kapitalist. Der er mange ting, jeg ikke kan lide ved Romney, men der er flere ting, jeg ikke kan lide ved Obama. Det er Amerika vi lever i, et frit land og folk har ret til at være uenige«. På trods af at Mackey ikke tror på teorien om menneskelig medvirken til den globale opvarmning, er han stærk modstander af at »sprøjte kemikalier ud i naturen« og er fortaler for en bevidst grøn levevis.

De etiske kapitalister

Tilbage til bogen, som udkom midt i januar med et betydeligt PR-apparat i ryggen. Mackey og hans medforfatter, professor Raj Sisodia – som i årevis har været en af de mest prominente fortalere for bevægelsen om »bevidst kapitalisme«, og som har skrevet bunker af bøger og modtaget lige så mange priser – turnerede samvittighedsfuldt rundt med værket til alle tv-programmer og konferencer, ligesom alle radioprogrammer med respekt for sig selv bragte fyldige interviews om bogen, der fornemt bærer den fakkel videre, som Bill Gates omtalte i 2007 under termen creative capitalism, da han talte ved World Economic Forum i Davos. I 2010 var det en anden kendt, socialt bevidst erhvervsgurus tur til at tale samme sted. Michael Porter, professor ved Harvard Business School, som lancerede begrebet shared-value capitalism, der, som Wall Street Journals anmelder påpegede i sin omtale af bogen i sidste uge, i bund og grund handler om det samme som »bevidst kapitalisme«:

At verdens erhvervsledere har misforstået, hvad kapitalisme går ud på, hvis de kun fokuserer på kortsigtede ønsker om profit. I stedet skal der zoomes ind på kundernes velbefindende, forholdet til naturens ressourcer og forbruget af råvarer, samtidig med at et firma altid skal kere sig om og bidrage til det lokalsamfund, det er en naturlig del af.

Profit gavner almenvellet

Øvelsen afspejles i selve titlen på bogen: det drejer sig om kapitalisme, javel, men med social bevidsthed, hvorved helteelementet kommer ind. For disse bevidste kapitalister kan både redde samfundet og økonomien – og dermed os alle sammen. At profit-ønsket simpelt hen ikke står i modstrid med almenvellet er kernen.

At det ikke bare er Whole Foods, bevægelsen drejer sig om, og at Mackey og Sisodia så langtfra er alene i markedsøkonomiens mørke, understøttes af den perlerække af store, amerikanske, globale virksomheder, der er med i bevægelsen af bevidste kapitalister. Navne som Southwest Airlines, Costco, Unilever, Starbucks, Google, The Container Store, UPS og Patagonia er bare nogle få, der er med på listen og som også kommer til det store Conscious Capitalism-træf i oktober i år i Texas, hvor alverdens erhvervsledere skal udvikle flere planer inden for konceptet.

Bogen er letlæst – opdelt i fire dele over 18 kapitler. De fire dele bærer titlerne »Et højere formål«, »Stakeholder integration«, »Bevidst ledelse« og »Bevidst kultur og management«. Forordet er skrevet af Harvard- professor Michael George, der tidligere var CEO for Medtronic, Inc. og som fortsat sidder i bestyrelserne for ExxonMobil, Amazon, Goldman Sachs og the Mayo Clinic.

Ikke hattedamer

Dette for at understrege, at vi ikke taler om filantropiske hattedamer, der vrider hænder, men om ægte kapitalister fra store virksomhedsimperier, som altså har besluttet sig for at arbejde på at genopfinde den smukkeste version af kapitalismen: den der gavner alle. Ikke at de selv ville kalde det genopfindelse. For som forfatterne understreger flere gange i løbet af bogen, så er det efter deres mening dem, der står for kapitalismen, som den er. Det er de andre, de slemme drenge og piger, der har udbyttet, været griske, kun tænkt på sig selv og dertil kortsigtet har skaltet og valtet med både naturen, deres ansatte og profitterne, der har misforstået, hvad en sund markedsøkonomi egentlig går ud på. Og det er de bevidste kapitalister, der holder fast i markedsøkonomiens sande narrativ.

Mackey har selv prøvet at holde fast i hårde tider. I 2008, da den finansielle krise for alvor tog fart, rutchede Whole Foods’ aktiepris ned fra 88 dollar til otte på tre år. »Det var som at leve i et jordskælv, der udfoldede sig i slowmotion,« har han sagt, »og vi vidste ikke, hvornår det stoppede.« Men krisen fik ikke Mackey til at ændre ved sin lokalsamfundet først-strategi, og i dag ligger aktieprisen for Whole Foods igen på lige under 90 dollar.

Visse danske læsere vil måske finde tonen i bogen lige lovlig amerikansk og selvhjælpsagtig. Der bruges termer som ’spirituel og følelsesmæssig intelligens’, ligesom Gandhi og Buddha er citerede i selskab med en række globale erhvervsleder-ikoner. Om det er sandt, at doing the right thing pays, kan ingen i sagens natur vide. Conscious Capitalism er et vækst- og markedsorienteret bud på, at jo, det er sådan, verden hænger sammen.

Som de to forfattere skriver: »Vi mener, at erhvervslivet er godt, fordi det skaber værdi, at det er etisk, fordi det er baseret på frivillig udveksling, at det er ædelt, fordi det kan ophøje vores eksistens, og at det er heroisk, fordi den løfter folk ud af fattigdom og skaber velstand. Det frie marked, kapitalismen, er det mest effektive system til socialt samarbejde og menneskelige fremskridt nogensinde udtænkt. Det er en af de mest overbevisende idéer vi mennesker nogensinde har fået.«

 

John Mackey og Raj Sisodia

Conscious Capitalism

Liberating the Heroic Spirit of Business, Harvard Business Press Books – forord ved Bill George

368 sider. 20,25 dollar.

Harvard Business Review Press

Se også: consciouscapitalism.org

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Jørn Storgaard Andersen
Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg har ikke læst bogen og har derfor vanskeligt ved at kommentere på dens indhold. Det virker imidlertid som om, ud fra hvad jeg har kunnet læse om bogen, at ”conscious capitalism” er beslægtet med Al Gores idé om ”sustainable capitalism”. Al Gore var for nylig gæst i Jon Stewarts The Daily Show, hvor Stewart problematiserede idéen om bæredygtig kapitalisme, for som han sagde, så er kapitalismen vel nærmest per definition ”a voracious overeater”. Et økonomisk system og en ideologi, hvor konstant vækst ses som et ubetvivleligt gode på en endelig planet bestående af endelige ressourcer, er selvfølgelig en selvmodsigelse, for selvfølgelig er der fysiske grænser for vækst.

Det forekommer mig desuden ret interessant, at John Mackey kan være en bevidst kapitalist, hvor ”bevidst” vel her betyder ”miljøbevidst” samtidig med at han benægter de globale klimaforandringers negative konsekvenser for miljø og mennesker. Hvordan er det samfundsbevidst eller miljøbevidst forretning, at man benægter de negative konsekvenser af kapitalismen? Det virker umiddelbart mere som det fuldstændigt modsatte. Det påstås af Annegrethe Rasmussen, at Mackey virksomhed er imod genetisk modificerede organismer, men er det sandt? Der har været en del debat om netop dette i USA ift. Mackeys kæde, som er blevet kritiseret for at sælge genetisk modificerede organismer uden mærkning og for at være modstander af mærkning af gmo'er. [1]

Mackey kom ind i et stormvejr, da det blev afsløret at han under dæknavn havde ført en smædekampagne på nettet mod Whole Foods væsentligste konkurrent Wild Oats. Under pseudonymet Rahodeb, et anagram af Mackeys kones navn Deborah, skrev han over tusind indlæg på Yahoo Finances forum, hvoraf nogle tilsvinede konkurrenten Wild Oats i grove vendinger. Etisk kapitalisme, når det er smukkest, ikke sandt. Wild Oats blev senere opkøbt af Whole Foods på trods af, at man fra de amerikanske myndigheders side var bekymret over, at det ville medføre monopolitiske vilkår, da Mackeys firma så ville komme til at eje en meget stor del af markedet. Alligevel lykkedes det med tiden. Konkurrence er godt, monopolistiske vilkår er endnu bedre!

Annegrethe Rasmussen postulerer endvidere, at Whole Foods støtter lokalsamfundene man driver forretning i, men er det virkelig sandt, at en gigantisk amerikansk kæde er gavnlig for lokalsamfundene, når meget taler for, at store kæder underminerer små virksomheder i lokalsamfund, som umuligt kan konkurrere på pris med firmaer der kan købe ind i meget større mængder og derfor til væsentligt lavere priser? Påstanden bakkes ikke op af noget egentlig dokumentation som beviser dens sandhed, så hvorfra har Annegrethe Rasmussen denne information? Mackeys egen bog?

Mackey er åben fortaler for ureguleret kapitalisme. Staten må ikke blande sig i markedet, da markedet selv kan regulere sig selv til alles fordel, hedder det sig iflg. Mackey og hans trosfæller. Men Mackeys virksomhed, qua fødevarevirksomhed i USA hvor landbruget subsidieres ganske betydeligt, sælger sandsynligvis mange produkter som kommer fra statsstøttede landbrugsvirksomheder. Han lever altså af en industri som modtager enorme summer i støtte fra staten, men er samtidig modstander af statslig indblanding i markedet. Når idealerne står i vejen for profitten, må idealerne vige, eller hvad?

Anmeldelsen slutter af med et citat fra bogen der får lov at stå uimodsagt, hvilket i sig selv er interessant i en avis der normalt går for at være kritisk og intellektuel. Jeg hæfter mig specielt ved påstanden, at kapitalismen skaber velstand og løfter folk ud af fattigdom, hvilket er et ret interessant postulat for enhver med kendskab til den amerikanske økonomi. Den økonomiske lighed i USA er på niveau med diverse tredjeverdenslandes. Der har ikke været nogen reel stigning i middelklassens indkomster (ift. prisudviklingen) siden halvfjerdserne. Den af finanskapitalisterne skabte krise har forvoldt at mange har måttet gå fra hus og hjem og en sjettedel af befolkningen er fattige i kontekst af den amerikanske økonomi. Har kapitalismen løftet amerikanerne ud af fattigdom i de sidste tredive år?

En anden af påstandene i citatet er, at kapitalismen er det mest effektive system til socialt samarbejde og menneskeligt fremskridt. Det er da noget af en påstand. Samarbejder folk ikke hele tiden ganske effektivt uden at der er økonomi involveret? Og samarbejder lønmodtageren med en virksomheds kapitalistiske ejere om at drive virksomheden, eller er det snarere tilfældet, at de arbejder for og under deres arbejdsgivere? Et samarbejde forudsætter at der mellem de samarbejdende parter hersker en vis lighed i forholdet mellem dem. Hvis den ene part befinder sig i en position hvor den kan påtvinge den anden part sin dominans og ordrer, er der så tale om samarbejde, eller blot om at adlydelse og underdanighed? Kapitalistiske virksomhed er topstyrede og derfor hierarkiske. Det er ikke demokratiske foretagender, men snarere autoritære strukturer hvor toppen dominerer bunden.

Anmeldelsen, der imponeret bærer titlen ”Den smukke kapitalisme”, virker mere som en reklame for bogen end en egentlig anmeldelse, da den ikke er særlig kritisk og det ikke virker som om Annegrethe Rasmussen har brugt ret meget tid på at undersøge Mackey.

[1] http://tv.naturalnews.com/v.asp?v=484FC93C887B206A895A116C0A3469
http://www.organicconsumers.org/articles/article_22449.cfm

Troels H. Poulsen, Simon Olmo Larsen og Niels-Holger Nielsen anbefalede denne kommentar
Hans Jørn Storgaard Andersen

Fantastisk artikel om noget af et vidunder inden for detailhandel. Jeg er stødt på denne forretning i forskellige amerikanske byer, og jeg blev især begejstret for én bestemt ting: En stor mand stod ved indgangen og fortalte om en saft, han havde udviklet gennem 10-15 år. Whole Foods havde givet ham lov til i en måned at præsentere sit produkt - enten på en særlig hylde eller ved personligt fremmøde. Gik salget godt, ville firmaet overveje at distribuere det i samtlige forretninger.

Det er græsrodsbevægelse i praksis, vil jeg mene.

Et andet sted havde man udvidet de normalt flotte tag-selv-borde med diverse frokostsalater til en postkoordineret restaurant, dvs. man bestilte præcis den burger med tilbehør, man ønskede. Via en enkelt tablet-skærm - så butikken sparede den tidskrævende udspørgning af kunden om dit og dat. Samtidig kunne man følge sin ordre på både skærm og ved et direkte syn på kokkene bag skranken.

Når det er sagt, så slog det mig, at det var Irma-pigen, der var kommet til hæder og ære og værdighed - som Børge Olsen i sin tid slog et slag for. Bare i en helt større målestok og med en disciplin, som sjældent er set så akkurat.

Derfor glæder det mig at lære mere om firmaets grundlægger og hans syn på verden. Jeg kan kun opfordre danske iværksættere til at lægge mærke til dette - og kombinere det med Skagen Food, Årstiderne og andre gode foretagenden - udover det gamle Irma, naturligvis.

Det frie marked, kapitalismen, er det mest effektive system til socialt samarbejde og menneskelige fremskridt nogensinde udtænkt. . …Virkelighedsforladt sammenblanding af begreberne ’det frie marked’ og ’kapitalisme’.

Det frie marked,... er det mest effektive system til socialt samarbejde og menneskelige fremskridt nogensinde udtænkt.

Virkeligheden viser jo at kapitalismen konstant forsøger at begrænse det frie marked, gennem udkonkurrering, monopoler, priskarteller, dumping, subsidier og korruption.
Spørgsmålet er jo i virkeligheden: ”Hvor stopper ’det frie marked’ og kapitalismen begynder at tage over?”
Kapitalismen,... er det mest effektive system til socialt samarbejde og menneskelige fremskridt nogensinde udtænkt. hahhahha - den sætning er simpelt hen for amerikansk - lidt ligesom ’intelligent design’.