Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Et gyldent glas rom kan gøre en martsdag til en majdag

Moderne Tider
2. marts 2013

For få år siden var mørk rom den helt store craze på de københavnske barer, men nu er entusiasmen normaliseret en smule. Det skal dog ikke få os til at glemme den herlige solskinsdrik, og der kommer da også stadig nye varianter på markedet; ofte til priser, der er mere medgørlige end cognac og whisky. Derfor er vi i denne uge taget på et lille krydstogt i Caribien og Sydamerika.

Rom er for mange synonymt med Cuba: Det er her, nogle af de mest kendte kommer fra, og landet med den fuldfedtede madkultur er nærmest synonym med hjemmedestilleret rom i plasticglas. Derudover er Cuba og Jamaica de eneste lande i regionen, der stadig producerer sukkerrør i industriel skala, hvilket giver en overflod af råvarer til den frodige underskov af traditionsrige, mindre destillerier.

Fra nogle af disse kommer Ingenio Manacas, eller det er faktisk kun den halve sandhed: Da det spanske sherryhus Sanchéz Romate havde en repræsentant på øen i 1940’erne, så han, at de lokale destillerier brugte deres tønder til at lagre rom – i dag bliver Ingenio Manajas derfor lavet på Cuba og lagret i vinkældre i Jerez. Sherryen giver en let og ravgul dråbe, næsten uden gardiner. Duften rummer både banan, syrligt overmodne æbler, brændte figner og en hel del vanilje. Den har en ikke ret sød og svært definerbar smag. Sherryen træder dog tydeligst frem, og der er masser af nødder, næsten som pistacier. Til gengæld er det overraskende lidt af aromaens frugt i smagen. Eftersmagen er bitter og lidt kortlivet, men varmende. Det er en på mange måder ukompliceret, men også lidt unuanceret rom, der uden tvivl er bedst til cocktails, men som de fleste nok vil finde står lidt på hælene når den står på egne ben.

Endnu en ’cubaner’

En anden ’cubansk’ rom med et rodet stamtræ er Ron Matusalem. Startet af en spanier på Cuba, og efter revolutionen flyttet i eksil i USA, bliver den nu produceret i den Dominikanske Republik – den sælges dog stadig som cubansk. Den har en ganske lyst gul dråbe med en vis viskøsitet, og en diskret, lidt sprittet aroma med masser af bourbon og fyrrenåle. Ja, og så dufter den lidt af slik på sådan en generisk bland selv butik-måde. Den næsten sødmeløse rom giver en perlende fornemmelse i munden, og er bittert varm som en grappa, men slet ikke på samme måde kontant – i bund og grund virker den faktisk lidt ubalanceret. Man fornemmer bitre nuancer som hvid peber og sort te, og eftersmagen er lang, men næsten kun bitter, som citrusskal eller indtørrede nødder – ærlig talt strammer den lidt i kinderne, og den må generelt betragtes som ikke at være overbevisende til prisen og efter så lang lagring.

Vinder ved gentagelsen

I Venezuela laves Ron Diplomático, en nydeligt hasselbrun rom med en dybt sødlig duft af mandarin, flødekaramel, og et svagt strejf af vanilje. Samtidig aner man en note af noget bagt, som varmt brød. Smagen er sød og rund, og giver et let pebret svirp med halen. En blid sensommersmag, som blommer krydret med vanille. Det er en rom, men dog med en kompleks eftersmag; hvid chokolade, grøn peber, limefrugt og sød bourbon blandes til en lang, behagelig brummen. En glimrende rom til at drikke rent.

Fra nabolandet Colombia kommer den løjerligt navngivne Dictador. Den har en dejlig kluklyd fra den matsorte flaske, og en flot rødgylden kulør. Første strejf i næsen er medicinsk, næsten som ammoniak, dernæst bliver den fyldt med syltet frugt og træværk; syrlig, men samtidig tør. Det er en meget kompleks, næsten forvirrende, men spændende aroma. Smagen er fyldig, varmt krydret, næsten som nordafrikansk mad, med noter af honning, kardemomme, lakrids og citron. Også den giver et lille stærkt svirp bagest på tungen, næsten som jalapeno – ikke et træk, der er så typisk for kontinental rom, men oftere noget, man møder i rom fra f.eks. Barbados og St. Lucia. Eftersmagen er lang og fyldig, omend ikke umiddelbart så interessant som det første indtryk. Men så må man jo bare tage et glas til.

 

Serie

Alt Over 17

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her