Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Mellem munkebrødre og andre legekammerater

Moderne Tider
9. marts 2013

Carlsbergs pressechef, Jens Bekke, syner ikke af så meget, når han står ved siden af de to kutteklædte granvoksne klepperter fra det fuldgode abbedi-bryggeri Grimbergen, selv om det er hans koncern, der har taget de belgiske kæmper under sine vinger snarere end omvendt – det skete, da Carlsberg overtog konsortiet Scottish & Newcastle.

Munkekutterne er forresten ikke en salgsgimmick og slet ikke et påskud for morskab, erfarer Deres til krypten under Valby udsendte mundskænk. Den danske lancering er en alvorlig sag for det belgiske bryggeri, der kan føre sin stamtavle tilbage til 1128. De to nobertinerbrødre er højtidelige og lidt afmålte, men erklærer sig tilfredse med partnerskabet og den respektfulde sans for traditioner, som koncernejer-storebroderen udviser, skønt Carlsberg er grundlagt af en oplysningsmand og ikke en religiøs ordensstifter. Klosteret i Grimbergen er i øvrigt nedbrændt så mange gange i historien, at Fugl Fønix er blevet dets vartegn.

Fønixfuglen pryder også både Blonde og Double, som danske øldrikkere nu vil kunne gøre sig til gode med. I første omgang som fustage, senere som flaske.

Let bitterhed

Skridtet er velkomment. Selvfølgelig er der noget forførende over at få det serveret af en munk, men Grimbergen er meget appetitlig uden at være overkompliceret. Den lifligt-livlige strågule Blonde har vigende skumkrone, men fra dens bomber stiger en frugtig aroma til vejrs af hvidvinsdruer, banan, grønne æbler, syltede pærer og honningmelon med et strejf af eddike. Malten leverer ikke megen sødme, men tegner sig for et tørt og kornet præg i en smag af rund sødme og let bitterhed. Mundfølelsen er både sprød og cremet.

En smule brændt

Double dufter på sin side af modne pærer, vanilje og anis. Smagen er syrligt sød med noter af sveskeblomme, kirsebær, kandis og karamel. Eftersmagen er dvælende sød, rund og en smule brændt. Meget klassisk. Det siges i øvrigt, at prælaten i Grimbergen mindst en gang om året holder en prædiken til velsignelse af munkebrødrenes øl. Skulle man gå i kloster, måtte det godt blive i Grimbergen, hvor livsappetitten tydeligvis blomstrer.

Ikke bælle

Om Anders Kissmeyer, den danske mikrobrygmester, omgås munkebrødre, skal jeg lade være usagt, men for hans senere værker er det karakteristisk, at mange er blevet til netop som nybrydende kollektive processer i et vidtfavnende bryggerbroderskab med partnerskaber mange steder både hertillands og ude i den vide verden. Anders har ikke bare næse for godt øl, han har også sans for at finde inspirerende legekammerater. De bedste ideer opstår altid i legens kreative dynamik, det er en kendt sag.

Som nu f.eks. Hornbeers Jørgen Fogh Rasmussen. Sammen har parret begået den ravfarvede Smoked Tripel Kisshorn, en yderst interessant cross-over mellem en røg-øl og en belgisk trippel. Røgmalten er hjemmerøget i Anders’ garage, og gæret er belgisk trappistgær. Den insisterende røgsmag fra røgmalten kan virke noget overvældende, men der er tid til tilvænning, for dette er en øl, man ikke må bælle, men hvis væsen langsomt skal lære at finde ind: Her tjære, trækulsrøg, engelsk lakrids, bacon og blå ost, der får modspil fra mørke maltes sødlige trippel-noter. Smagen en gang karamelmaltsød med indslag af mørke bær, trippelgær og noget medicinsk, hvortil kommer røgmalt i så gavmilde doser som i en Bamberg Rauch-bier. Det er ikke sikkert, at Kisshorn her nogensinde kommer til at danne skole som en ny slags mønsterhybrid, men applaus herfra for at gå nye veje, og ingen tvivl om, at det har været sjovt at brygge den sammen.

Grimbergen kan nydes fra fad på udvalgte udskænkningssteder, herunder Cafe Sebastopol, Sankt Hans Torv, Kbh. N.

Kissmeyers avantgardistiske bryg kan købes fra hans garage i Charlottenlund, se Facebookgruppen Kissmeyer Beer and Brewing for oplysninger om hvordan, eller hos Onepint.dk

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her