Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Højt skum: Vidunderligt surt show i Stefansgade

Moderne Tider
6. april 2013

Jeg havde glædet mig. Men da dagen oprandt for et par uger tilbage tvang en grum forårsinfluenza mig til at melde forfald til den grandiose åbning af Mikkeller & Friends – den sidste knopskydning på brødrene Bjergsøs selvbevidst ekspansive ølimperium. Et skinnende lys havde ellers tændt sig i mine øjne, da jeg erfarede, at dette nye udskænkningssted ville slå dørene op lige om hjørnet fra mit Nørrebro-domicil. Deres mundskænk havde allerede indgangsreplikken klar: »Goddag, jeg er ølkritiker. Jeg vil gerne bestille en stamkundetaburet!«.

Surt show, altså. Eller ret beset: godt det samme. For meldingen om, at de nye værter, som også tæller bryggerne bag To Øl, på åbningsdagen ville udskænke 1.000 liter øl skal have ført til et stormløb af flere tusinde tørstige hipstere. Alt det renderi og maseri kunne godt have taget noget af fornøjelsen. Folk blev også hurtigt plakatfulde og støjende, forlyder det.

Næ, så er det bedre at slå et slag ind henne om hjørnet og nede i kælderen på sådan en stille, sollys tirsdag eftermiddag. Før lå her en marskandiser med dødsboudsalg. Nu dufter der af friske brædder fra den kun lige sammentømrede lamel-agtige barkonstruktion. Lokalet er holdt i en douce blågrøn pastelnuance, og kun få gæster hænger ud på dette tidspunkt, men alle er de bevæbnede med iPhones, hageskæg og smageglas. Bag baren hænger en sindrig hængekøjekonstruktion. Det er tydeligt, at stedet appellerer til en anden kundekreds end Stefansgades andet værtshus, Café Lille Peter, en bittelille bodega i den gamle brune stil, hvor tobaksrøgen kan skæres i skiver, og good ol’ boys forlanger elefanter. Der er nu ellers også hyggeligt.

Denne tirsdag eftermiddag har de to bartendere, svenske Johan og irske Leigh også god tid til at tale kompetent med kunderne. For hvor er det dog svært at vælge fra de 40 haner med fadølssorter, der udskiftes på ugebasis. Hvad Johan foreslår, er endnu et surt show. Denne gang på den fede måde.

Intenst

Første smagsprøve er en supersur Berliner Weisse, og selvfølgelig kan man ikke i dette stilige smagstempel være bekendt at bede om det traditionelle frugtsirup-Schuss. Den disede , pisgule øl uden større skum ser mere autentisk end indbydende ud. Ej heller er den fra Berlin – den blev født på Fanø Bryghus under navnet Keep on Cruising, Buddy og brygges nu i Vermont i et bryggeri med det betegnende navn Grassroots. Sprød, men snerpende sur er den fra første drag. Mælkesyre, citron, ananasjuice og hvedemalt, noterer jeg på blokken. Bag den aggressive syrlighed, der besteget kræver tilvænning, findes imidlertid en kompleksitet, intensitet og nuancer, man ikke ville vente af en øl på tre procent. Hochinteressant!

Fra Belgien

Næste anbefaling – fra den hipsterhueklædte, fuldskæggede Leigh – er endnu en sur type, en kirsebær-kriek fra Bruxelles-kultbryggeriet Cantillon, og hvilken helt anderledes forførende farve – dyblilla som en burgunder-rødvin og med vigende lyserød skumkrone! Jordede, frugtagtige noter af vinaigre og stald. Og sure kirsebær en masse, selvfølgelig. Og umodne jordbær og rabarber. Med mindelser af gammelost i afslutningen. Mageløst!

Er det nu også øl?

Tredje udspil, Johans forslag, er Mikkellers egen Calva Lambic, og her sættes puristerne på prøve, for er det overhovedet øl, når ingen karbonering er til stede? Hvor gerne jeg end ville sætte pris på denne omhyggeligt lagrede laboratorieprøve, savner jeg det perlende og prikkende i ganen – i stedet er mundfølelsen olieret. Surhed som af grønne æbler og pærer blander sig med maltsødme, vanilje og fragmenter fra calvados-fadet. Kroppen er ganske let. Såre sælsom øl.

Sælsom og spændende er Mikkeller & Friends. Kælderbaren skal nok få venner. Og en kritikerstamkunde.

Alle øl er smagt hos Mikkeller & Friends, Stefansgade 35 kld., Nørrebro, København

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her