Læsetid: 6 min.

Se alle dine egne illusioner

Den amerikansk-israelske psykolog Daniel Kahneman har skrevet en overbevisende fornuftig afdækning af alle vores ufornuftige tilbøjeligheder
Kast terningen. Hvis udfaldet bliver 1, 2 eller 3, mister du dit hjem. Hvis udfaldet bliver 4, 5 eller 6, får du et nyt hus + en ny cykel. Selv om man kan vinde mere, end man kan tabe, vil de fleste afvise væddemålet. Det opleves nemlig vigtigere ikke at tabe end at vinde.

Per Morten Abrahamsen

27. april 2013

Du bliver præsenteret for to forskellige personer. Den ene hedder Victor, den anden hedder hedder Benedicte.

Victor får du beskrevet med følgende seks ord: misundelig, stædig, kritisk, impulsiv, flittig og intelligent, mens Benedicte skulle være kendetegnet ved følgende seks træk: intelligent, flittig, impulsiv, kritisk, stædig og misundelig.

Hvis du fælder dom som de fleste andre mennesker, kan du nu bedre lide Benedicte end Victor. Hun forekommer mere sympatisk.

Det er akkurat samme ord, der bruges til at beskrive de to personer, men rækkefølgen er ikke den samme. De mest positive ord er sat forrest i beskrivelsen af Benedicte, så eksempelvis ’stædig’ bliver set som en tilføjelse til ’intelligent’ og ’flittig’, mens de mest negative er sat forrest i beskrivelsen af Victor. Og når ’misundelig’ kommer efter ’intelligent’, kommer personen til at virke strategisk og kalkulerende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Vibeke Rasmussen
 • Torben Wilhelmsen
 • Jonas Foged Kristensen
 • Simon Olmo Larsen
 • Dennis Jørgensen
 • Peter Jensen
 • Heinrich R. Jørgensen
 • Poul Schou
 • Maj-Britt Kent Hansen
Vibeke Rasmussen, Torben Wilhelmsen, Jonas Foged Kristensen, Simon Olmo Larsen, Dennis Jørgensen, Peter Jensen, Heinrich R. Jørgensen, Poul Schou og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er en glimrende bog der letforståeligt og underholdende opsummerer meget af Kahnemans livsværk. Kahneman er en pioner inden for adfærdsøkonomien, der er en af forskningsfronterne inden for de seneste årtiers økonomiske videnskab: Arbejdet med at inkorporere indsigten fra systematiske psykologiske studier i den grundlæggende økonomiske teori om menneskers beslutningsadfærd. Kan anbefales til alle der både gerne vil vide lidt mere om psykologiske undersøgelser og om moderne videnskabelige økonomiske diskussioner.

"Kahneman tilbageviser gennem videnskabelige studier og fortællinger fra sin egen tilværelse tesen om det økonomiske menneske. Han minder om, at vi som regel gør mere for at undgå tab end opnå gevinst. De fleste mennesker er det meste af tiden mere optaget at beskytte og forsvare det, vi har, end at erobre nye ting eller positioner."

Ikke blot kan de psykologiske og sociale videnskaber illustrere at tryghed og stabilitet typisk er mere betydningsfulde varibaler for mennesker end vinding og grådighed er, men om Homo Economicus ved vi også at dogmerne om det fuldt informerede valg og det frit vælgende individ ikke står for en nærmere efterprøvelse.

Heinrich R. Jørgensen

Overskriften hævder, at der findes 'illusioner'.

Det er illusorisk at tælle antal forekomster af illusion. Man kan indse, at illusion forekommer, men der gør ikke nogen illusion til en genstand.

Vibeke Rasmussen

Sjovt, som man pludselig kan blive gjort opmærksom på en flere år gammel artikel. :)

Og det er da vist ikke helt ved siden af, at overføre eksemplet Victor/Benedicte til hvad der sker i en debattråd: Er første kommentar negativ, kan det godt 'tage' rigtig mange negative kommentarer, før en positiv dukker op. Og vice versa.

Måske hænger dette bl.a. sammen med, at

"Det menneskelige udgangspunkt er ifølge denne tese, at vores handlinger almindeligvis er styret af hensynet til, hvordan vi selv opnår flest penge, mest anseelse, nydelse eller magt" …

… og likes/anbefalinger?