Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Alt over 17: Kampai!

Den japanske blomsterfest hanami er forbi, men vi skal da stadig drikke sake!
Moderne Tider
1. juni 2013

Når Vest og Øst mødes, opstår der næsten uden undtagelse fjollede kulturelle misforståelser. De fleste kender således sake som en sur og næsten kogende blandet fornøjelse, serveret i små porcelænsskåle på de nye, trendy sushirestauranter, der skød frem i Vesten i kølvandet på slutfirsernes fascination af Solens Rige. Det er dog forkert og synd for både sake og mennesker, så med vanlig sans for timing vil Alt (næsten) Over 17 i denne uge gøre op med fordommene om sake som noget, der hører hjemme ved poolen i Dolph Lundgrens papirhus.

Sake er i virkeligheden blot japansk for ’spiritus’, men ordet bruges oftest til at beskrive den type stærkt risøl – den beskrives tit som en risvin eller spiritus, men metoden har mest til fælles med øl – der mere korrekt hedder nihonshu. Det findes både filtreret og ufiltreret, men den sidstnævnte type, der både ligner og smager som en slags grynet tapetklister er heldigvis ikke almindelig i Europa. At servere den varm som te er uhørt og gavner ikke smagen; men det er ikke ualmindeligt, at man varmer visse typer op i vandbad til mellem 40 og 50 grader. Som oftest serveres den dog afkølet, omtrent som hvidvin, og ikke sjældent serveres den faktisk i vinglas. Der er et virvar af forskellige typer og kvaliteter, som gør det umuligt at finde rundt i, men som tommelfingerregel kan man sige, at jo mere, der er poleret af riskornet, før det benyttes til sake, jo finere og mere delikat, men også mindre karakterfuldt bliver produktet.

Lidt anonym

Den første sake er i højeste grad den, der falder uden for premium-kategorien og minder mest om Futsushu – en slags pendant til bordvin. Den bliver da også leveret i en stor to-liters papkarton, så det kan være værd at gemme den, til der kommer gæster: Sake har som udgangspunkt ikke godt af at stå ret længe efter åbning. Den har en meget klar og tynd dråbe, næsten vandet, og en lidt anonym aroma, hvilket styrker billedet af et hverdagsprodukt. Smagen er dog lidt mere kompleks; den starter med en sæbeagtig fornemmelse, men det bliver hurtigt erstattet af en syrlig, pebret kant og en tydelig gæret karakter. Eftersmagen er atypisk kort, også ganske syrlig, og alt i alt må denne sake siges at være lidt ubalanceret at servere til mad; til gengæld er den glimrende opvarmet; hvor den lidt rå karakter bliver nedtonet.

Spændstig dråbe

Fra Nada i syd kommer Shirayuki. Flasken er lille og buttet med kraftigt farvet etiket; nærmest grim. Drikken derimod har en flot, klar kulør og en spændstig dråbe. Den egner sig godt til servering lidt under stuetemperatur, hvor den syrlige, næsten limefriske aroma er indbydende. Smagen er let krydret med korianderfrø, peberrod og et meget diskret hint af mynte, og den har en fed, melonagtig mundfylde. Som ofte med sake er selve smagskarakteren ganske flygtig, hvorimod eftersmagen er ganske lang; her er mere bitre, endda let røgede noter der blander sig med den frugtige krop. Den kan sagtens bære at blive drukket til fed fisk eller bare nydes med varme edamamebønner, men den er nok mest i sit es som akkompagnement til et glas kold øl.

Luksuriøs drik

Fra den nordlige ø Hokkaido kommer Takasago Shuzo. Her producerer de en sake af den fine daiginjo-type efter en gammel dryppeteknik, som om vinteren delvist foregår uden for fabrikken i igloo! Den bliver leveret i en besynderlig, bastombundet patron af en flaske, der klukkende fremtryller en let grågylden, velduftende sake: Her er både nåletræ, citronskal og mineralsk olie i luften med det samme. Smagen er tør og gnistrende frisk, på samme tid fyldt med hindbær og grapefrugt, og med en dyb, bitter nuance af bark og fed friskost. Eftersmagen er lang og intenst bitter, omend ikke så kompleks som førsteindtrykket. Men det er en dejlig, luksuriøs sake, der kan vinde mange fans, og som vil gøre sig perfekt til sashimi, eller en frisk salat.

 

3/6
Sakagura Karakuchi Sake, 13,5 pct. 200 cl. 230 kr. Kinesisk Købmand, Nørre Voldgade

4/6
Konishi Shirayuki Sake, 14,5 pct. 75 cl. 145 kr. GM Vinhandel, Strandboulevarden

5/6
Takasago Shuzo Sake, 14,5 pct. 30 cl. 298 kr. Asiens Minimarked, Østerbrogade

Serie

Alt Over 17

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her