Læsetid: 7 min.

Kapitalismens dna i ny oversættelse

Adam Smiths klassiske storværk om kapitalismen ’Nationernes velstand’ havde stor indflydelse på socialfilosofien, på Hegel, på Marx og liberaløkonomerne. Ny oversættelse yder omsider værket fuld respekt på dansk
Adam Smith. Skotsk økonom og filosof, 1723-90, regnes for grundlægger af liberalismen og af økonomien som videnskab. Ill.: Scanpix

Adam Smith. Skotsk økonom og filosof, 1723-90, regnes for grundlægger af liberalismen og af økonomien som videnskab. Ill.: Scanpix

1. juni 2013

Året 1776 – en historisk begivenhed og en kulturel hændelse. Det var året, hvor Den amerikanske Uafhængighedserklæring blev proklameret, og året, hvor Adam Smiths Nationernes Velstand udkom. Det var således også i en vis forstand begyndelsen på Vesten. Den antikke kultur var en ren middalhavskultur, Europa opstod i middelalderen, og Vesten blev til, da der begyndte at opstå en kulturel, politisk og økonomisk kommunikation mellem Nordamerika og Europa. Og det skete for alvor i 1776.

Mellem Adam Smiths Nationernes velstand og Den amerikanske Uafhængighedserklæring er der ingen direkte forbindelse, men nok så mange indirekte. F.eks. rummer de begge The spirit of capitalism. Og som bekendt udløstes krigen mellem England og Nordamerika på grund af skattestridigheder, hvor amerikanerne protesterede imod pålagte skatter og omfattende reguleringer fra den engelske stats side. Kampråbet var i starten Without representation no taxation – et kampråb, der uden tvivl havde Smiths sympati. Lige som i øvrigt hans værk rummer en række sympatibårne kommentarer til de arbejdsomme og frie nordamerikanere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dennis Jørgensen
  • Henrik Rude Hvid
  • Mihail Larsen
  • Kristian Rikard
  • Jens Carstensen
  • Stig Bøg
Dennis Jørgensen, Henrik Rude Hvid, Mihail Larsen, Kristian Rikard, Jens Carstensen og Stig Bøg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Astrid Baumann

Der hører i øvrigt den kommentar med til Schanz' udmærkede fremstilling, at Adam Smith også (som vel den første?) fremfører den ide at det er arbejdsdelingen, der forårsager den sociale differentiering - og ikke omvendt (i et eksempel med en filosof og en portner).

Georg Christensen

En ny oversættelse af "kappitalismens" værdiløse "hærgen", overalt på kloden, er "kineserne" i dag et udtryk for. Uden viden om, følger de (kapitalismens) "værdiløsheder".

De "Kineserne" i sammenhold og enighed, har grundlaget, hvis "I" (vi) tør, tage springet og vi "folkene" forener os..

Henrik Darlie

"Vi er jo i gang med at grundlægge økonomi som en videnskab. Det er klaret fint –"
"til lykke til Danmark"

Nåh ja. i lige måde.