Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Læst udefra: Det ekstreme højres medicinskab

Den franske filosof Bernard Stiegler er på banen igen med en analyse af, hvorledes modstanderne af det ekstreme højre i Frankrig blot gør tilstanden værre ved at gøre de ekstreme til syndebukke.
Moderne Tider
18. maj 2013

På græsk betyder ordet ’pharmakon’ et middel som både kan være gift og medicin. Dermed udgør det to sider af det, man kan kalde ’farmakologien’, læren om ’lægemidler’, som vi kalder det på dansk, hvor vi dog kun har bevaret den positive betydning.

Men farmakologien er i overordnet forstand læren om, hvorledes en aktiv substans indvirker på en organisme, og det er sjældent, det alene spænder godt af.

Alt dette forklarer den ekstremt produktive filosof Bernard Stiegler i indledningen til sit nye værk Pharmacologie du Front National – Front Nationals farmakologi, der udgives sammen med Ordbog til Ars Industrialis. ’Ars Industrialis’ er den ’forening’ – eller tænketank, som det hedder nu til dags med et ord, Stiegler på det kraftigste tilbageviser – som Stiegler oprettede i 2005. Det er et forum, hvor et skiftende fællesskab af mennesker, prøver at udarbejde nye ideologier. Man er jo ellers vant til, at den slags må man ikke længere have. Men også ideologier kan være gode, mener Stiegler, for vi er nødt til at have ideer, helst nye, for at hive os selv ud af de sumpe, vi selv har væltet os ned i. Lige nu er det kapitalismens sump.

Intet er ondt

Det er den farmakologiske erfaring, at der stort set aldrig er noget ondt, som Stiegler overfører til sin analyse af Front National. Når så mange tilslutter sig ideer som både højre- og venstrefløjen i Frankrig fordømmer på det kraftigste, må det betyde, at det ’virker’. Hvis kapitalismen derfor har ført til en slags sygdomstilstand, med finanskrise, arbejdsløshed og andre mistrøstighed, og Front National synes at være et middel, er vi nødt til at undersøge, hvad det er der findes i Front Nationals medicinskab. For selv at bruge de gode sider af denne medicin.

Bernard Stiegler kender i allerhøjeste grad selv til, hvordan det onde kan vendes til godt. Hans personlige historie kunne man dreje en Hollywood-film efter. Efter forliste studier lykkedes det ham i 70’erne – efter en tur over arbejde i landbruget – at skabe en velfungerende bar, indtil der gik druk og fallit i det. På højdepunktet af pengenød blev Bernard Stiegler så bankrøver. Det lykkedes ham at udføre adskillige vellykkede kup, inden han røg i spjældet.

Det var her, han begyndte at læse filosofi og startede ved Husserl og forsøget på at se verden på ny. Læsningen forstærkedes af, hvor begrænset hans egen verden var blevet. Alligevel var hver dag ikke den samme, men satte spor. Det blev anledning til endnu mere filosofisk fordybelse. En lærer fra fængslet hjalp efterfølgende Stiegler til at møde filosoffen Derrida. Derrida var netop ved at oprette den filosofiske institution Collége International de Philosophie og gav den nyudklækkede filosof Stiegler arbejde. Resten er en intellektuel solskinshistorie, med fornemme poster på universiteter verden over, ledelse af et forskningsinstitut ved Pompidoucentret i Paris og en lang række bøger, der alle undersøger mulighederne for en ny filosofisk praksis.

Blik for forandring

Men for Stiegler er det dermed altid forandringsmuligheden, der er interessant ikke beklagelsen. Det nytter ikke at kritisere kapitalismen , hvis man ikke samtidig fremtænker alternativer.

Bernard Stiegler kalder da også sin nye bog for et værkstøj til at tænke. Ideen om pharmakon står i dyb gæld til Derrida. I den nye bog undersøger Stiegler så et andet aspekt af samme ord nemlig pharmakos. Det betyder ’syndebuk’, og har også altid været brugt som middel. Når et samfund har det dårligt, kan man udvælge sig en syndebuk – det gjorde man i bogstaveligste forstand i tidlige samfund, og det er da også det ekstreme højres mest fremtrædende træk.

Det Stiegler hævder er så, at man med kritikken af det ekstreme højre selv udfører præcis sammen syndebukshandling, hvor en befolkninsgruppe skammes ud. I den forstand bliver det begge veje ren symptombehandling, uden at den egentlige sygdom kommes til livs.

Stiegler er aldrig helt let at læse, men som et minde fra sin fængselstid foreslår han selv de kapitler, man kan springe over, for senere at grave sig længere ned. For den vigtigste medicin, Stiegler over 16 kapitler undersøger, er at ryste ’dumheden’ af os, og skabe en ny form for opmærksomhed. At skabe og tænke i andre kategorier end dem, forbrugersamfundet har sat op, og som har ført til Front National. Et symptom, der blot forværres af en lige så fordummet fordømmelse.

Serie

Læst udefra

Seneste artikler

 • Spivaks postkoloniale hovedværk tager stadig pusten fra læseren

  25. september 2021
  En ny indpakning gør desværre ikke Gayatri Spivaks berygtede gennembrudsværk fra 1988, ’Can the Subaltern Speak?’, lettere at fordøje. Men har man tålmodigheden, forstår man, hvor dybt dets postkoloniale kritik fortsat stikker
 • Stærk bog om den tysk-tyrkiske virkelighed planter en utopisk længsel i læseren

  12. juni 2021
  Den tysk-tyrkiske forfatter Mely Kiyak har skrevet et bevægende og perfekt tilslebet selvbiografisk essay om at skrive og være sig selv – som kvinde, migrant og menneske i et Tyskland, hvor gæstearbejderne aldrig rigtig har fået deres egen stemme
 • Med Hannah Arendt på briksen

  13. marts 2021
  Tidens store interesse for Hannah Arendt giver også plads til mindre kendte veje ind i hendes tænkning. Genudgivelsen af filosoffen Julia Kristevas forelæsningsrække over den tysk-amerikanske tænker er en lejlighed til endelig at få pudset dine psykoanalytiske briller
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

odd bjertnes

Meget antydningsvis artikel - og måske bog.
Men naturligvis er der en logik i stort set alt.
Har aldrig oplevet nogen foretage sig - eller 'mene' - noget jeg ikke også ville have gjort hvis jeg var dem.
Oftest er jeg det lykkeligvis så ikke.

Det mekaniske er massivt og bærende.
Det organiske er subtilt og nærende.
Striden mellem disse to principper er væsentligere end jeres rød-blå børnehave.

steen ingvard nielsen

Hvad skal vi med fascisme, hvad skal fordomme hvad skal vi med terror, skal vi igen være en menneskehed der kan leve i et civiliseret fællesskab, så skal vi kunne skabe civiliserede værdier i fællesskabet, til gavn for langt de fleste. Se på hvad der skete i 30`vernes krisetider og hvilket massehysteri der kom ud af det, vær på vagt venner for at det ikke sker igen.

Undskyld min ignorance, men hvem gør Front National og dens ligesindede rundt om i verden til syndebukke? Og for hvad?

Søren Rehhoff

Hvorvidt noget fungerer som "medicin" eller "gift" i en krop eller i et sanfundslegeme afhænger nok af hvor store ubalancer det skaber. Det der fungerer som "medicin" for Front National er sikkert "gift" for andre.

Olaf Tehrani

I grunden er der vel ok at kritisere det kritisable, uanset om man kan øjne alternativer eller ej.
Kritikken kunne jo initiere og stimulere en kollektiv søgen efter andre og bedre måder at indrette sig på.
Det er heller ikke helt gennemskueligt, hvorfor det skulle være forbrugersamfundets kategorier, der medfører dagens højreradikalisme og dermed også Front National.
20’ernes og 30’ernes højreradikalisme lod sig da så glimrende materialisere uden.
Og hvad er det for en lægemiddel, Front National besidder, og som vi kunne få gavn af at indtage?

Kristian Rikard

Det var virkeligt et friskt pust fra den store verden - så tak for det.