Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Højt skum: På ølfronten varer julen fra først i november til ind i januar

Moderne Tider
23. november 2013

’Må ikke åbnes før juleaften’ er ikke et forbud, der gælder for juleøl, og godt det samme, for ved Sankt Klaus, hvor er der anduvet mange i Deres mundskænks dueslag. For at få udtømmende overblik er det nødvendigt at tage hele november til hjælp og givet også januar, hvor man typisk kan få kylet restpartier i nakken for pebernødder.

Som om det på en eller anden måde var odiøst at gøre sig til gode med disse øl uden for deres tiltænkte højtidsramme. At drikke og smage sig gennem righoldigheden er med andre ord en kæmpeudfordring, selv for de hærdede.

Metoden her har været at se bort fra gengangere, selv om ritualiserede gentagelser er meget juleagtigt, og se på nye bud.

Fra Valby

Ser vi på mainstreammarkedet er der altid gode forventninger til nye udspil fra Carlsbergs prestigeaflægger, Jacobsen. Jacobsens julesortiment rummer i forvejen den omdiskuterede Golden Naked Christmas Ale, der primært appellerer til yndere af sveskejuice og kanel.

Men i år kommer så i tilgift den dunkle dobbeltbock Julebock, og det er guddødemig rart med en undergæret til det store kolde julefrokostbord, sylte, sild, og hvad har vi!

Den præsenterer sig smukt med kobberrød lød og flødefarvet skumkrone, der afsætter kniplinger på glasset, og en ædel maltsødmebouquet med indslag af citrus, gran, hallerthauhumle (tror jeg) og rosin oveni karamelpræget.

Maltfriskheden spiller også op i en smagsprofil, hvor karamel, rugbrød og chokolade diffunderer i en passende lang eftersmagsbitterhed. Det er ikke måske fuldstændigt uforglemmeligt og mageløst, og alt er selvfølgelig så stramt kontrolleret, som det kvalitetsbevidste bryggeri føler sig mest tryg.

Men Bock er så afgjort en anstændig øl, som det værd at vende tilbage til, og vi er naturligvis lysår over Xmas- og sneølsegmentet. Om den har stamina til at nå klassikerstatus som den skønne Christmas Ale fra den anden Carlsbergaflægger, Semper Ardens, må tiden vise.

Fra Fyn

A propos ale, så er specialølsmarkedet i hovedstaden nu også beriget med fynsk øl fra Vissenbjerg af mærket Coisbo. Det er eksklusive-sager, der udgår herfra – noget forbeholdes endda gourmetrestauranter, men deres Christmas Ale er up for grabs hos min lokale ølpusher, madame Gyda.

Diset ravrød og med beigefarvet skum med en krydret næse, der byder ind med ingefær, karamel, kardemomme, abrikos, muskatnød, anisfrø og solbær. Sødmefuld og krydret, ja, næsten pebret, men med god balance i det elegante smagsbillede. Coisbos smagstroldmænd anbefaler at matche denne øl med »nakke af frilandsgris, kålmarmelade, knoldselleri, sennep og karse« – gastronomiske overvejelser, der vidner om omhu for de små detaljer. Det var da værd at afprøve.

Fra San Diego

Vender vi os mod importvarerne, skal det noteres med glæde, at Høkeren i Ravnsborggade nu også er outlet for det kultisk tilbedte San Diego-bryggeri Alesmith, som tegner sig for flere øl, der nærmest sprænger karakterskalaen ved internationale smagstest, herunder den legendariske Speedway stout, som vi vender tilbage til i en senere klumme. Juleøllen sammestedsfra, Yulesmith, er også noget af en åbenbaring: Brunligt changerende over i tindrende orange med drøjt skum, der hænger ved, folder den sig ud i en duftpalette, hvor karamelmalt brydes med et vestkysthumleorkester af fyrrenåls-, mandarin- og grapefrugtnoter og et strejf af etanol. Smagen begynder i det citrusagtige, men viger for en fuldtonende, kraftig og næsten vinøs karamelssødme, som bare bliver ved og ved, selv i den humlede eftersmag. Denne røde amerikanske imperial ale bryder mange julekonventioner, men er en perfekt ledsager til den stund, hvor julefreden er indstævnet til at brede sig i sindet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her