Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

På porten: Vi er alle et sted i 30’erne og fulde af fylde, rundhed, og perfekt balance

Quinta do Novals bud på en 20-års tawny har en exceptionel klar og rubinrød farve. Smuk som en ædelsten
Moderne Tider
8. marts 2014

I 15 år har portvinen været min tro følgesvend. Sammen har vi oplevet lidt af hvert: Vi har skålet for flotte eksamensresultater, nye job, andelslejligheder i opgangstider, veninders graviditeter og bare gode aftener i forrygende selskab. Der har også været alenestunder, hvor et glas vintage og jeg har grædt snot over dumme drenge – og sammen har vi med stor succes aggeret forførere ved flere lejligheder.

Men den bedste portvin nydes nu engang med gode venner, og der er jeg beriget ved at have et lille eksklusivt selskab bestående af seks veninder, der med portvinen som omdrejningspunkt mødes cirka hver anden måned. Forleden kastede jeg mig over tre tawnyer i tre aldre og bedsteveninden, jeg har delt en del af portvinsoplevelserne med – dog ikke de gange, det har drejet sig om forførelse.

’Gedigen missionær’

Den yngste i selskabet denne aften var en lækker Quinta do Infantado 10 års tawny, der med sin flotte gyldenbrune cognacfarve og en krydret duft, masser af egetræ og tørrede frugter lover godt.

Lidt tynd og meget lineær i smagen til en start: »Det er ikke sådan en, der rokker ved en lav puls,« ytrede bedsteveninden og fortsatte sin perlerække af portvinsmetaforer: »Sex er ligesom portvin – smag og behag. Dette er som en gedigen missionær.«

Den byder på masser af kaffe, karamel og et hint af citrus med en god lang eftersmag af tobak og egetræ.

Det stolte og klassiske hus Quinta do Infantado får ofte topplaceringer for deres tawnyer, når de konkurrerer i blindsmagninger, og denne 10 års tawny ligger bestemt også i den rigtige gode ende, når man sammenligner med tawnyer i samme alder.

Terroir i glasset

Quinta do Novals bud på en 20-års tawny har en exceptionel klar og rubinrød farve. Smuk som en ædelsten. Den er delikat og let i duften med tørrede frugter, mandler og klare noter af terroir i glasset. Smagen er meget sirupsagtig med en klang af skovbund, der elegant bliver brudt op af en skarp peber.

Den skuffer dog i forhold til Quinta do Novals normalt tårnhøje niveau, den er for lidt 20-årig; den mangler den rundhed og kompleksitet, der ofte følger med lidt flere år på bagen. Den er desværre ikke det værd set i forhold til flaskens pris.

Ahhh-følelsen

Gode ting sker ofte ved et tilfælde, og her er portvinshuset Graham’s et rigtig godt eksempel. Indtil 1820 handlede de med tekstilvarer, men da en kunde en dag ikke kunne betale sin gæld, måtte man nødtvunget acceptere 27 fade portvin som betaling. Vinen blev solgt med så stor succes, at Graham’s fra flere kanter efterfølgende blev opfordret til at gentage handelen, og et nyt portvinshus var født.

Graham’s er i dag mest kendt for sine vintage ports, men denne aften bød også på en ganske forrygende 30 års tawny.

Dejlig krydret dyb duft med masser af valnød og egetræ. Den byder på en sand eksplosion af krydrede smagsnuancer blandet op med tørrede dadler og brændte figner. Den afrundes af en flot lang valnøddeeftersmag brudt op af syre i form af tørrede æbler. Det er den slags portvin, der giver sådan en ’ahhh’-følelse, som anbefales varmt til både venindeaftener og forførelse.

Her kan man virkelig tale om, at alderen har været den nådig. Bedsteveninden og jeg kan ligefrem identificere os selv og ikke mindst vores venskab med denne fuldendte flaske. Vi er alle et sted i 30’erne og fulde af fylde, rundhed, perfekt balance og er visse steder også hamrende komplekse.

Vi blev over dette glas enige om, at kærligheden til hinanden, vores venskab og god portvin aldrig forgår.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her