Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

»Hvis den gennemsnitlige laot var på min alder, ville han have været død i seks år«

I Laos har regeringen sat sig det mål at løfte landet ud af den FN-definerede gruppe af ’mindst udviklede lande’ inden 2020. I bogen ’Laos – under udvikling’ gør forfatteren Robert Cooper status over landets fremskridt: Er det et realistisk mål?
Moderne Tider
19. april 2014

Der er kun to boghandler i Laos, for det er ikke et land, hvor befolkningen læser meget. Den ene boghandel, en lille, snæver butik med bøger fra gulv til loft på hver side, ejes af Robert Cooper, en britisk antropolog, der har boet i Den Demokratiske Folkerepublik Laos de sidste 14 år. Flere af bøgerne på hylderne har han selv skrevet, inklusive Laos – under udvikling, der er en af de meget få – hvis ikke den eneste – bog om Laos, der er blevet udgivet i 2014.

Det er en grundig bog.

For selv om Laos er temmelig sparsomt beskrevet både i medier og litteratur, så er der meget at skrive om: Landet, der overgik fra kongedømme til kommunistisk etpartistat i 1975, har de seneste år gjort store fremskridt. De sidste ti år har Laos kontinuerligt været en af Asiens hurtigst voksende økonomier. I 2012 blev landet optaget i Verdenshandelsorganisationen (WTO) og afholdt sit største diplomatiske arrangement nogensinde med deltagelse af blandt andre USA’s præsident, Barack Obama.

I dag har Laos adskillige lukrative aftaler med naboerne i regionen om at levere energi produceret af den mægtige Mekong-flod, hvis bedste del løber gennem landet.

Den hastige udvikling i Laos skubber landet fremad. Og derfor har den laotiske regering besluttet, at Laos skal løftes ud af gruppen ’mindst udviklede lande’ inden 2020. Men er det realistisk – og i givet fald: Er det overhovedet en god idé?

Det mener Robert Cooper tydeligvis ikke.

I Laos – under udvikling indleder han med citatet: »Hvis den gennemsnitlige laot var på min alder, så havde han været død i seks år,« med henvisning til, at Laos gennemsnitsalder ligger på bare 59 år for mænd (og 63 for kvinder).

Herefter gennemgår forfatteren alle de aspekter af det laotiske samfund, der tænkes kan: uddannelse, befolkningssammensætning, fattigdom, ligestilling, politisk system, geopolitiske forhold ... punkt for punkt og meget systematisk. Komplet med referencer og kildehenvisninger, ofte til diverse statistikker.

Og selv om det er godt og grundigt arbejde, så er det alligevel bogens svaghed. De 310 sider med komprimeret, gennemresearchet fakta præsenteret i en så neutral tone som muligt er som en flodbølge af oplysninger, der overvælder læseren.

Det eneste sted, hvor forfatteren bevæger sig væk fra den tydeligt tilstræbte objektivitet, er i konklusionen. Den er til gengæld interessant. Her analyserer Cooper spørgsmålet om, hvorvidt Laos både kan og bør nå sit mål om at frigøre sig fra sin ’mindst udviklet’-status inden 2020.

Han viser i sin gennemgang, at uddannelsesniveauet er lavt, korruptionen er tårnhøj, infrastrukturen er mangelfuld, analfabetisme er udbredt, og at landet på en række punkter er alt, alt for langt fra målet. Han pointerer, at det at være en del af de mindst udviklede lande indebærer privilegier – f.eks. fordelagtige handelsaftaler med rigere lande – som Laos efter forfatterens mening stadig har behov for. Et afgørende dilemma for et land i udvikling, og det er godt set af forfatteren.

Så fordi der ikke er så mange andre bøger om emnet, fordi bogen er fuld af relevant og interessant information, og fordi Robert Cooper er en troværdig ekspert, så er bogen både god og nødvendig, selvom den er temmelig tung. Læs den – men tag den i bidder!

Robert Cooper

Laos – A Work in Progress

310 sider

Lao Insight

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her