Læsetid: 3 min.

Grøn mand

[ˈgʁɶnˀ, ˈmanˀ] Substantiv. Skikkelse, der som oftest optræder i fiktion eller som et symbol og ofte signalerer mystisk eller mytisk oprindelse
19. april 2014

Rumvæsner fremstilles som små grønne mænd. Denne beskrivelse vandt udbredelse i første halvdel af det 20. århundrede, især i USA i forbindelse med mediernes omtale af UFO-observationer. Siden er små grønne mænd i populærkulturen blevet et typisk symbol på rumvæsner, f.eks. marsboere. I tegnefilmen Toy Story er der således en samling små grønne rumvæsner, ligesom figuren Yoda fra Star Wars er et lille grønt væsen. Første episode i anden sæson af tv-serien X-Files hedder Little Green Men og er på trods af mange forvarsler og antydninger første afsnit i serien, hvor man ser et rumvæsen.

Begrebet ’små grønne mænd’ om overnaturlige eller mytiske figurer går dog længere tilbage i historien. Den såkaldte leprechaun optræder i irsk mytologi. Ofte som en lille, gammel mand med skæg, klædt i grønne gevandter og med hat og pibe. Leprechauns stammer helt tilbage fra Middelalderen, portrætteres tit som dværge eller alfer og siges at være ensomme væsen, der er beskæftiget som skomagere. Skildres også som tyvagtige og pengegriske og derfor velhavende. I dag bruges leprechauns som symboler på Irland, ikke mindst i forbindelse med St. Patrick’s Day.

’Den Grønne Mand’ er et andet ældgammelt symbol, der bruges som ornament i kirkelige bygninger verden over, især i England. Det forestiller et ansigt, der er omkranset af eller lavet af blade. Det er uklart, hvad Den Grønne Mand symboliserer, men en teori går på, at han er en slags vegetationsgud eller ånd fra naturen. På trods af at Den Grønne Mand er udbredt i kirker, synes han ikke at være et egentligt kristent symbol, men snarere et levn fra hedenske religioner. Den britiske komiker, skuespiller og poet Mike Harding har brugt flere år på at søge efter en mening med Den Grønne Mand og skriver på sin hjemmeside: »Siden jeg begyndte at søge efter Den Grønne Mand, har jeg opdaget, at for hvert svar er der mindst et dusin spørgsmål, og jeg er ikke tættere på en klar forståelse af denne mystiske figur, end jeg var, da jeg begyndte. (…) Den Grønne Mand har en historie at fortælle, hvis bare vi kunne høre den.« Senere grønne mænd, der muligvis udspringer af denne mytologi, er den fredløse omfordeler Robin Hood fra Nottingham eller den evigunge Peter Pan fra Ønskeøen.

I moderne samfund signalerer en lille gående grøn mand i et lyskryds, at fodgængere kan krydse et fodgængerfelt. Ampelmännchen kaldes de ikoniske små trafiklysmænd, der først optrådte i DDR i 1961 og siden spredte sig til Vestberlin, hvor de i dag fungerer som vartegn for byen. I Odense bruges H.C. Andersen med hat og stok som symbol i trafiklysene.

I militære sammenhænge kaldes soldater i grøn camouflageuniform ’små grønne mænd’. I 1942 brugte Los Angeles Times betegnelsen om japanske soldater i en billedfortælling om marineinfanterister, der træner til kamp i junglen.

I 2014 er de russiske soldater, der deltog i overtagelsen af halvøen Krim i Ukraine, og som nu er til stede i den østlige del af landet, blevet kaldt ’små grønne mænd’. Ruslands præsident, Vladimir Putin, har sagt, at de er ukrainske »selvforsvarsgrupper«. Soldaterne har ingen mærker på uniformen, men taler russisk, bærer russiske våben og har russiske nummerplader på deres køretøjer. På trods af at soldaterne ingenlunde er små, har journalister, der dækker konflikten i Ukraine, brugt betegnelsen om soldaterne – ikke bare med henvisning til deres grønne uniformer, men også med reference til deres ukendte herkomst – på linje med de små grønne mænd fra det ydre rum.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu