Læsetid: 3 min.

Højt skum: Øl kan sagtens være letdrikkelige og komplekse på samme tid

3. maj 2014

Når denne klumme læses, vil der være fuld gang i Copenhagen Beer Celebration, årets ultimative øl-begivenhed, der som vanligt afvikles i atletikklubben Spartas diminutive hal ved Østerbro Stadion. Det er ikke den største ølfestival i Danmark. Men det er, så vidt jeg ved, den mest elitære og eftertragtede i universet. Trods høje billetpriser (og på 1.720 kr. for den, der vil opleve alle sessioner) er tilløbsstykket da også for længst udsolgt. Jeg lover at vende tilbage med indtryk og smagsoplevelser fra det lukulliske eventyr i næste klumme. I mellemtiden kan hovedstadsområdets ølelskere glæde sig over indvielsen af to nye kvalitetsølbarer, Frederiksberg Ølbar på Falkoner Allé, der åbnede for 18 haner i marts, og i denne uge det endnu større udskænkningssted Taphouse i Lavendelstræde, Kbh. K., der med sine 61 haner og et stadig skiftende sortiment kan gøre krav på at have det største udvalg af alle europæiske fadølsbarer. Også her ligger kommende klummemateriale.

Humlen i hveden

Men hvad skal man drikke for tiden? Skal det både være easy drinking og interessant, lokker Ølbutikken i Istedgade med nyheden Hibernate fra bryggeriet To Øl – en forfriskende hvedeale, der er ualmindelig god at prygle i røret på en solbeskinnet dag. Variationsbredden i hvedeøl er forholdsvis snæver, men her er der skruet mere op for humlen end vanligt for genren, og det klæder denne gyldent disede drik. Vi har den obligate citrus- og fyrrenålsaroma, de syrlige og svagt snerpende smagstoner fra brettanomyces og hvede med noter af kiks, hø, vilde jordbær og mangofrugt. Finalen er dvælende floral og frugtagtig, om end gærede toner også hænger ved. Og næsten IPA-bitter. En diskret, men mesterlig øl.

Ølbutikken forhandler også øl fra San Diego-kultbryggeriet, Green Flash. Ikke de eksorbitante og yderst sjældne lækkerier, naturligvis, som de heldige få kan smage på CBC – glæder mig meget til deres rye barley wine med cedertræ og Szechuan-peberkorn lavet i kompagniskab med det ikke indre feterede bryggeri Cigar City. Men hvis vi forestiller os, at vi stadig sidder på en solbeskinnet terrasse, vil bryggeriets sommer-saison-model, Saison Diego, kunne gøre glimrende fyldest. Morderlig delikat ser den ud med sin strågule lød og tætte hvide, drøje skumkrone. I næsen er citrus, pære, ingefær, kløver og fenol. I smagen tillige koriander og lime, hvid peber, kiwi og passionsfrugt. En livligt karboneret øl, men samtidig sprød og tør. Kompetent komponeret, vist så, men en lidt højere alkoholprocent til at ramme alle disse indtryk ind, ville have givet en klarere profil.

Fra tobak til lakrids

Fra den amerikanske vestkyst til hjemlige strande. Nærmere bestemt til Svendborg, hvor håndbrygger Erik Nielsen, oldermand emeritus i det lokale bryglaug, tryller i samarbejde med Midtfyns Bryghus. Resultatet bliver den mørke stærke belgiske ale, Rough Snuff II. Forgængeren Rough Snuff blev i 2010 kåret til årets danske ølnyhed, men selv om celebre ølkritikere som Carsten Berthelsen var forført, var Fødevarestyrelsen ikke begejstret. Danmarks mest opsigtsvækkende øl måtte ikke sættes i produktion, fordi den indeholdt snustobak! Snustobakken er i toerudgaven erstattet af lakrids, men i det mindste er den anden bemærkelsesværdige ingrediens, nemlig blæretang, bibeholdt i det mahognifarvede bryg, hvor også kandis, rosinsirup og trappistgær leger med. Både bouquet og smag melder sig som fuldtonende sødme med tørrede frugter, karamel, kaffenoter, ristede malte og mængder lakrids. Der er masser af krop, og skønt mundfølelsen er en anelse klæbrig, er alkoholvarmen og den lange efterbitterhed genuint vederkvægende. Alt i alt en svedig skipperøl fra sømandsbyen, om end blæretangen, måske lidt skuffende, højest spiller med som spagfærdig undertone.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu