Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

På porten: Portvin kan drikkes året rundt – det handler om at vælge sin vin

Moderne Tider
7. juni 2014

Kære læser. Du har måske allerede lagt portvin på hylden, til efteråret bruser over os igen. For her i pinsesolen tænker du kun på, hvornår du kan få dit næste fix i form af det obligatoriske glas rosé eller kølige glas Riesling på terrassen, altanen eller parken alt efter dit budget. Men det er her, du tager fejl, for portvin kan drikkes året rundt – det handler bare om at finde den rigtige til sæsonen.

Når der skal vælges sommerportvin, skal der en anden lethed og mindre kompleksitet til, end den man finder hos de ’rigtige’ portvinstyper; tawny, colheita, late bottled vintage og vintage.

Derfor har vi gjort forarbejdet og kastet os over portvinens bastard-genrer i en glad farvelade af portvinsprocenter på den rigtige side af 20.

Hvid fryd

Vi starter i den hvide ende. Normalt vil denne portvinsgane tænke: »Lad os få det overstået,« når det kommer til hvide portvine. Men Ramos Pinto laver nogle af de fineste vine i tawnygenren, så mon de også kan finde ud af at producere en drikværdig hvid? Og det kan de! Serveret frisk og afkølet fra køleskabet er denne Adriano White Reserva frisk med sødlige æblenoter, abrikos og en prikkende peber. Det er ikke en portvin, der gør det store væsen ud af sig med sin legende lethed, men den er oplagt til de lune sommeraftener. Den kan drikkes alene eller som aperitif med en håndfuld salte mandler, oliven eller anden sprød snack.

Skuffende rosé

Sidste sommer bød på en overraskelse af de helt store, da verdenen af de såkaldte pink ports – eller rosé-portvine – åbenbarede sig for undertegnede en aften i Ørstedsparken. Denne aftens valg faldt på Rose Port fra huset Porto Quevedo. Disse pink ports er lavet i et forsøg på at kapre et yngre kvindeligt publikum, da denne målgruppe sjældent drikker portvin. Denne er – i modsætning til tidligere smagte i samme genre – syntetisk i duften, og smagen er også alt for langt fra portvin, som vi normalt kender det. Kunsten er at forny portvin, men samtidigt være tro mod de flere hundrede år gamle portvinstraditioner, og det skal kunne smages i glasset. Det er ikke tilfældet her, hvor vinen er sød og sprittet med friske noter af orangeskal og eftersmag af grape. Tanken fejler ikke noget, men det gør udførelsen, desværre. I stedet vil vi på det sommervarmeste anbefale de tidligere anmeldte pink ports fra Kopke, Croft og Quinta da Trovisca (de fik fem ud af seks stjerner inden for sin genre sidste år).

Australsk overraskelse

Aftenen sidste portvin kommer fra Australien. Man må ikke kalde portvin, der ikke er lavet i Douro-dalen i Portugal, for portvin, men de er sluppet godt fra det Down Under med Para Grand Tawny Port, som er et bud på en 10 års tawny fra vindistriktet i Sydaustralien. I anledning af tidlig sommer er denne flaske kølet ned til 10 grader.

Det første, der rammer tungen er en fin sødme, der er en blanding af tørrede svesker og karamel med en lang æble- og valnøddeeftersmag. Den overrasker meget positivt ved rent faktisk at smage af portvin, hvilket ofte er en udfordring for portvine produceret i Californien, Sydafrika eller Australien. Denne er perfekt til det store ostebord, men den er ikke egnet som frisk sommerportvin og skal lægges på hylden til de første efterårsstorme med dramatiske navne tvinger os indendørs med uldsokker og levende lys. Men der er lang tid til. Heldigvis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her