Læsetid: 4 min.

Beværtet: Nordjysk oprindelse

Havnerestauranten i Sæby serverer et på de kanter sjældent set godt udvalg af simple maritime råvarer
Grundigt. Alt på buffeten i Frank’s Restaurant er lavet fra bunden, lige fra mayonnaisen til brødet, og det smager derefter.

Grundigt. Alt på buffeten i Frank’s Restaurant er lavet fra bunden, lige fra mayonnaisen til brødet, og det smager derefter.

Mick Knive Anderson

16. august 2014

En rejse ud i det danske sommerland kan være en blandet fornøjelse, hvis du interesserer dig bare en lille smule for, hvad du putter i munden. På en varm julidag sender et besøg i Superbrugsen i Sæby mig tilbage til 00’ernes udvalg af madvarer. SuperBrugsens offentligt erklærede mål om at give mere plads til det lokale springer mig først i øjnene hos bageren, hvor du kan købe brunsviger med flødeskum. Se det er nordjysk. Men hvor er jomfruhummeren fra Læsø, og hvor er de økologiske champignon fra St. Restrup?

Anderledes ser det ud nede på havnen. Den store gule bygning huser Frank’s Restaurant med udsigt til den store lystbådehavn og den centralt placerede flagstang, hvorom de lokale og turisterne hver aften samles kl. 21 for at synge med, når en lokal trompetist spiller flaget ned. Hos Frank er en anderledes stolthed over, hvad regionen har at byde på. Allerede når man kommer ind, fornemmer man det personlige præg og sans for detaljer i indretning og udsmykning af det kæmpe lokale med sejl, master og pendler som lamper på træbjælker, og hvor borde og stole er placeret med buffeten som centrum. For trækplastret er buffeten. Nordjyllands største fiske- og skaldyrsbuffet lover banneret placeret strategisk ud mod havnen som blikfang for de mange havnegæster.

Største, bedste, lækreste

Nu er det jo sjældent, at den største buffet eller det mest omfattende menukort giver den bedste spiseoplevelse. Få restauratører magter at holde et højt kvalitetsniveau, jo flere emner og superlativer, de breder sig over.

Tapas – nordjysk buffet, kalder Frank det og arbejder med den fortælling, der ligger i hans råvarevalg og personale. Køkkenchefen Dennis Kjærsgaard Jensen har 20 år på restauranter i Spanien på sit cv, og sådan finder eksempelvis en nordisk paella lavet på perlebyg vej til buffeten, der koster 195 kroner til aften og 135 kroner til frokost at hoppe om bord i.

Vi starter med et glas bobler til 65 kroner, ikke nævneværdig, da den bliver serveret lunken. Ja, det er en brandvarm dag, hvor luften står helt stille, men hvis flasken ikke kan holdes kold, så skal den ikke serveres. Vi kommenterer det over for tjeneren, der vælger ikke at tage affære på fejlen. Vi bestiller derefter en fint afkølet flaske økologisk pinot blanc til 300 kroner, frisk og lige akkurat ganske udmærket til den uhøjtidelige buffetmiddag. Når det er sagt, så hører drikkekortet faktisk til et af de mere interessante på disse kanter. Her er overvejende økologiske og biodynamiske vine i flere prisklasser. Flaskerne kan man selv besigtige i de mange vinskabe, der pryder bagvæggen, eller købe med hjem i kassevis. Derudover kan man gå om bord i specialøl fra Fur Bryghus, økologisk hjemmelavet druesaft eller brændevin fra Nordisk Brænderi ved Fjerritslev.

Hjemmelavet fra bunden

Det viser sig hurtigt, at køkkenet har meget mere at byde på end et superlativ. Her springes ikke over, hvor gærdet er lavest. Alt på buffeten er lavet fra bunden, også det store udvalg af dip og dyppelser – mayonnaisen, der balancerer fint mellem det fede og det syrlige, er hjemmerørt og ikke hældt op fra en Hellmanns literspand. Rugbrød og flutes, sidstnævnte med krumme og bid, er hjemmebagte, så man skal holde igen for ikke at mættes af brødfælden. Strandsten med sprittusch fortæller os, hvad retterne er, og vidner om, at Frank og Co. kerer sig om detaljerne.

Og hvad kan du så få? Der er krabbeklør, dampet helleflynder, pandestegt rødspætte, søkogte rejer, nordsørejer, grove fiskefrikadeller, gammeldags marineret sild, kryddersild, røget makrel, røget kulmuletatar og fiskesuppe. Derudover kan man forsyne sig med stegt kylling fra Rokkedahl, en producent fra Himmerland. Altså både dyre og billige råvarer fra Nordjylland og omegn, nøje udvalgt og tilberedt uden avancerede tilberedningsmetoder, men netop tilberedt godt og præcist, hvad angår de delikate skaldyr, der nemt bliver overgjort i kog og damp og de stegte ting som fiskefrikadellerne og rødspætterne i rugmel.

Og ja, simpelt kan være såre godt, når råvarerne er tilberedt rigtigt. Lige simpelt nok bliver grøntsagerne dog. Tomaterne fra Nr. Vesterskov og salaten fra Randi er det kedelige indslag på bordet, skåret som børnevenligt snackgrønt uden en egentlig tilberedning og sammensætning med dressinger.

Paella vinder over fiskesuppe

Ideen om en byg selv-fiskesuppe er nu også ganske god. Den flødelegerede fiskesuppe står klar nøgen i en opvarmet gryde, og croutoner, rejer, fisk og andet godt kan man så selv fylde i efter smag og behag. Desværre så er basen, altså suppen, ikke i orden. Den gode smag fra en veltillavet fiskefond, der har kogt i timer eller dage, er fraværende, og tilbage er blot en smag af opkogt fløde. Langt bedre står den nordiske paella, hvor perlebyggene er kogt, så de stadig har bid, dertil krebsehaler og store tilpas dampede blåmuslinger, saftige kyllingestykker og squash i store terninger, også med perfekt bid.

Med til buffetmenuen hører »Frank’s drømmedessert«. Vi venter og venter og venter. Desserten tager man nemlig ikke selv, men bestiller, og så bliver den kørt fra køkkenet i små glas. Hvad der gør, at det tager mere end 25 minutter, kan jeg ikke regne ud, men glæden er stor, da den så endelig ankommer med præsentationen af klassikeren citronfromage. Det lille glas skulle have været en fin afslutning på en ganske udmærket middag, men ender med at vi har ventet på at få husblasklumper større end kirsebær i munden. Ellers tak.

At magte simple tilberedningsmetoder er egentlig at forvente af en uddannet kok, men i Vandkantsdanmark kan det foruden grillmadskokkene være et sjældnere syn. Derfor bliver man, trods småfejl og husblasklumper i munden, så anderledes begejstret, når det lykkes at finde undtagelserne. Udvalget af mad og drikke på Frank’s Restaurant vidner om et ønske om at gøre noget særligt og skille sig ud ved at give gæsterne en simpel og god indførelse i, hvad Nordjylland kan byde på af maritime råvarer. Dertil leverer Frank den smukkeste udsigt til sejlbåde og Kattegat på havnen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu