Læsetid: 3 min.

Facebook gør os til kapitalismens kønsdel

Smartphonen er et undertrykkelses­instrument, og et like på Facebook er et digitalt amen. Den tyske filosof Byung-Chul Han tager fat på det moderne menneskes illusioner om egen frihed
23. august 2014

Hver eneste gang du trykker ’like’ på Facebook, er du i virkeligheden i færd med at underkaste dig en neoliberalistisk magtteknik. Hver eneste gang du tjekker din smartphone, indskriver du dig frivilligt i undertrykkelsen og afskriver dig selv som person.

Sådan lyder den kompromisløse tese i den seneste bog fra den tysk-koreanske filosof Byung-Chul Han, der bygger videre på allerede udfoldede tanker i tidligere værker som Müdigkeitsgesellschaft (2010) og Transparenzgesellschaft (2012).

I Psychopolitik. Neoliberalismus und die neuen Machttechniken (’Neoliberalismen og de nye magtteknikker’) fortsætter Han, der er ansat ved Berlins Universität der Künste og har opnået status som tysk filosofis nyeste stjerne, sin refleksion over det neoliberale paradigme, der driver det moderne individ ind i en rastløs jagt på selvoptimering i kapitalens interesse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer