Læsetid: 3 min.

En på øjet

Er der et politisk modstandspotentiale i at tage en morfar? I bogen ’24/7: Late Capitalism and the Ends of Sleep’ viser kunsthistorikeren Jonathan Crary skarpt og polemisk, hvordan søvn er ved at blive koloniseret af kapitalismen
30. august 2014

I den ideelle verden ville mennesker ikke have brug for søvn. For hvis man tænker over det, giver det ud fra et rent økonomisk synspunkt overhovedet ingen mening, at vi hver eneste nat vælger at knalde brikker, når vi i stedet kunne have brugt den samme værdifulde tid på at arbejde eller forbruge. Eller som den amerikanske kunsthistoriker Jonathan Crary skriver: »Under den globale neoliberalisme er søvn kun for tabere.«

I sin nyeste bog, 24/7: Late Capitalism and the Ends of Sleep, undersøger Crary, hvordan vågentilstandens aktuelle anslag mod søvnen udgør den sidste etape i kapitalismens fulde realisering. Sagen er nemlig den, at søvnen er grundlæggende uforenelig med kapitalisme. Og det er derfor, at vi her i kapitalismens sene fase ser en tiltagende destruktion af søvn, hvile og pauser.

Under hele moderniteten og industrialiseringens historie har der udspillet sig en kamp for at kontrollere natten og mørket – lige fra oplysningsfilosoffernes nedvurdering af søvnen og opfindelsen af gadebelysning til et vanvittigt, men sandt sovjetisk rumprojekt, hvor et enormt refleksionssejl skulle udspændes over atmosfæren og permanent fortrænge nattemørket i den berørte region.

Det er ifølge Crary i forlængelse af disse teknologiske bestræbelser, at vi skal anskue apparater som smartphones og computere: Permanent opmærksomhedskrævende lyskilder, der gennem reelle abstraktioner ophæver lukkeloven og gør det muligt at koble sig på kapitalismens kredsløb 24 timer i døgnet.

Konstant standby

Hvor menneskers aktivitetsniveau tidligere har været dikteret naturligt af døgnrytmen og årstidernes skiften, så lever vi nu i en tidsalder, hvor tid og rum ikke længere udgør begrænsninger for forvandlingen af varer til penge, forklarer Crary, hvis analyser kombinerer marxistiske strukturbegreber med genealogiske magtanalyser og situationistisk æstetikteori.

Ligesom det bliver stadig sværere at skelne mellem arbejde, forbrug og fritid, så eksisterer der ikke længere en forskel mellem tændt og slukket, åben og lukket. De modsætninger er for længst overskredet til fordel for en permanent standbytilstand, hvor markedet står til vores disposition alle timer i døgnet. I bogen bruger forfatteren således »24/7« som en overordnet metafor for det uophørlige opmærksomhedsregime, som han for næsten 25 år siden begyndte at indkredse i sin første bog, Techniques of the Observer.

Fremkomsten af 24/7 identificeres som historisk sammenfaldende med overgangen fra industriproduktion til finansialisering. Og i den nutidige kontekst af »jobløs kapitalisme«, hvor stadig flere udstødes fra lønarbejdet, bliver den opmærksomhedsøkonomi, som Crary beskriver, en fremherskende mekanisme til at sikre kapitalens reproduktion.

Analysen er dobbeltsidet: På den ene side beskriver Crary, hvordan den nuværende virtuelle og dematerialiserede vareøkonomi er på kollisionskurs med søvnens skamløse uproduktivitet. På den anden side fremhæver han søvnen som en form for radikal afbrydelse, for så vidt at »den udgør et menneskeligt behov og et tidsinterval, der ikke lader sig kolonisere og spænde for profittens vogn, og dermed forbliver den en uforenelig anomali eller krisetilstand i den globale samtid.«

Sovetryner foren jer!

Bogens argumenter fremføres med kritisk skarpsyn og spændende eksempler hentet fra litteratur, kunst, filosofi, film, historie og dagspresseanekdoter. Det er en velskrevet, polemisk og koncentreret bog fuld af fyndige formuleringer – selv om forfatteren dog ikke går så langt som til at sammenfatte bogens budskab i et programmatisk ’sovetryner i alle lande, foren jer’.

Men Crary holder sig ikke tilbage for at hævde, at det er i sjældne tidsrum, hvor vi er uopmærksomme og ikke sidder klinet til skærmen – om natten, mens vi sover, eller i de brøkdele af sekunder, vi blinker med øjnene – at vi faktisk har mulighed for at forestille os en anden fremtid.

24/7. Late Capitalism and the Ends of Sleep

Jonathan Crary

133 sider

6.99 pund.

Verso

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu