Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Politisk kioskbasker for sladdertasker

Der er tradition i USA for bøger, der afslører politikeres intime liv. For tiden storsælger en om familierene Clinton og Obama. Påstandene er dog langt ude for manges vedkommende
Moderne Tider
16. august 2014

For fire uger siden havnede veteranen Edward Kleins kulørte, politiske sladderbog Blood Feud – The Clintons vs. the Obamas øverst på listen over faglitteratur i alle intellektuelles bibel, når det gælder bogsalg i USA: New York Times’ ugentlige hitliste.

Det gav masser af ballade og omtale på Fox News. Bogen ligger fortsat nummer et, hvilket ikke blot skyldtes næserynken i liberale, litterære kredse, men det pikante faktum, at den bog, Klein fortrængte fra førstepladsen, var Hillary Clintons selvbiografi, Hard Choices. Passende, når nu bogen handler om en påstået blodfejde mellem familien Clinton og familien Obama.

Det er velkendt, at der var få varme følelser mellem de to politiske lejre i 2008, da præsidenten slog sin kommende udenrigsminister som demokraternes kandidat. En del af de trakasserier, bagtalelser og verbale dolkestik, som Klein beskriver i den 320 sider lange bog, har været omtalt tidligere.

Men der er et ton nye påstande i bogen. De færreste ville holde i byretten, skal det vel tilføjes, men det er stærkt underholdende. Med andre ord er bogen sjov strandlæsning for den politiske junkie, der ikke kan vente til midtvejsvalget i november, og som mest af alt ser frem til præsidentvalget i 2016. Den klub tilhører jeg selv. Også selv om man ved endt læsning føler sig noget udmattet efter, hvad der må svare til tre timers sladderhistorier fra US, National Enquirer, Globe, National Examiner og andre kulørte blade.

Da pladsen er trang, følger her er et udpluk af bogens hovedoverskrifter:

• Barack Obamas stab frygter Michelle Obamas pludselige vredesudbrud. Hun er jaloux på alle kvinder, der kommer i nærheden af POTUS (President of the United States), bortset fra den fælles veninde og topembedsmand Valerie Jarrett, en slags mor for præsidenten. Der i øvrigt beskrives som sygeligt selvoptaget og som finder aktuel amerikansk politik »kedelig«.

• Både Hillary og Bill Clinton har langt alvorligere helbredsproblemer end vælgerne ved af. Men på trods af Bills fremskridende hjertesygdom – her citerer Klein en tidligere læge for præsidenten – har den aldrende levemand fortsat gang i det udenomsægteskabelige kurmageri og har en reel bachelor-hule i Little Rock oven på det præsidentielle bibliotek med hans navn. De lokale kvinder – gifte som de ugifte – står fortsat i kø, hedder det. Bonusinformation: Efter fru Clinton var færdig med at være udenrigsminister, mente ægtemanden, at det var tid til en seriøs omgang plastikkirurgi. Hillary sagde først nej, men lod sig så overtale efter Bill selv lagde sig under kniven.

• Oprah Winfrey – USA’s mest kendte medieperson – føler sig »forrådt« af familien Obama og agter at støtte Hillary big time i 2016, skulle sidstnævnte stille op

• Benghazi-skandalen – forløbet, der ledte til mordet på fire amerikanske diplomater herunder den amerikanske ambassadør, Chris Stephens – er et stort coverup, som vil komme tilbage og martre hele Clinton-kampagnen i 2016.

Timing er alt

Der er bunker af lignende slags – muntre dialoger og intime detaljer, og det ville være nærliggende at forklare det enorme salg af bogen med en blodtørstig konservativ læserskare, der ikke kan få nok smuds om to ud af nationens tre ledende demokratiske familier (Kennedy-klanen er selvfølgelig den tredje).

Men ifølge forlaget skyldes læsersuccesen også simpel timing. Midtvejsvalget finder sted den 4. november, og herefter følger en intens primærvalgssæson, hvor hundredtusinder af amerikanere, både konservative og liberale, følger mere med i politik end ellers. Og som det er tilfældet overalt i verden, vækker mennesker og navne nu engang større interesse – sikrer højere salgstal, genererer flere klik – end tørre analyser gør.

Det skal med, at den 78 år gamle Klein – engang en højtrespekteret redaktør for Newsweek og the New York Times Magazine – bedyrer, at han har »alle kilder på plads. Det er ikke noget, jeg opfinder«.

»Lad endelig Klein stille op ved en løgnedetektor. Udslaget vil afsløre alt,« svarede en Clinton-talsmand for tre uger siden.

Fra familien Obama er meldingen: »Ingen kommentarer.«

Det er nok klogest.

Så det kunne Lars Løkke passende øve sig på i det danske, mens han venter på en kommende bog om hans private affærer, der er på vej fra to journalister fra BT.

Som regel er vi dog i Danmark milevidt bagud i sammenligning med USA – også når det gælder sladder. Hvilket nok godt er det samme.

Edward Klein

Blood Feud – The Clintons vs. the Obamas

320 sider, 28 dollar

Regnery Publishing

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her