Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Islamisterne kommer – igen

Journalisten Patrick Cockburn har skrevet en vigtig lille bog om jihadisternes tilbagekomst efter vi (næsten) havde vundet kampen mod terrorismen
Moderne Tider
20. september 2014

Etableringen af et nyt kalifat under ledelse af Abu Bakr al-Baghdadi tidligere på året er utvivlsomt årets udenrigspolitiske historie. Kalifatet – bedre kendt som Islamisk Stat (IS) – har i ly af den totale disintegration af Syrien og den begyndende opløsning af Irak været i stand til at etablere sig i et område på størrelse med Storbritannien, og med indbyggertal, der svarer til Danmarks. De har imidlertid været i stand til at nedbryde ’hellige’ koloniale grænser, og skabt nye alliancer i regionen. Iran er kommet ind i varmen. Saudi-Arabien er nu bange for sin egen skæbne. Qatar og Tyrkiet ligeså. Alle står i kø for at bekæmpe truslen fra IS. Hertil kommer, at stort set alle europæiske efterretningstjenester ryster i bukserne, da mange af de hellige krigere, der har muliggjort etableringen af IS, kommer fra Europa. IS udgør med andre ord den største sikkerhedsmæssige trussel mod en række EU-stater, herunder Danmark.

I 2013, hvor IS for alvor slog sit navn fast i både Syrien og Irak, begyndte den erfarne irske journalist Patrick Cockburn at undersøge IS’s succes. Det er på den baggrund, at han nu er i stand til at udgive en lille læseværdig journalistisk bog med titlen The Jihadis Return. ISIS and the New Sunni Uprising.

Syrisk nedsmeltning

Cockburn havde givetvis ikke forestillet sig bogen på gaden så hurtigt. Etableringen af IS som kalifat har helt sikkert givet skrivekramper. Derfor sidder redigeringen af bogen heller ikke lige i skabet. Strukturen ej heller, og bogen er flere steder præget af irriterende gentagelser. Mere dybtgående kontekstualiseringer savnes. Trods den manglende finpudsning er bogen klart anbefalelsesværdig. Den søger at fokusere på en række kortsigtede, men også på mere langsigtede konsekvenser af den nuværende konflikt med IS. Cockburn har en række teser. Den åbenlyse er naturligvis, at War on Terror ikke blev vundet. De er tilbage stærkere end nogensinde før. Hovedårsagen til den manglende succes med War on Terror er – i Cockburns optik – amerikanernes manglende vilje til at konfrontere de stater, som har størst indflydelse på de radikale jihadistgrupper: Saudi-Arabien og Pakistan. Det er den særlige saudiske wahhabi-udlægning af islam, der i de seneste årtier nærmest har monopoliseret sunni-islam. Det er også denne tendens der har medvirket afgørende til de sekteriske stridigheder mellem sunni- og shia-muslimer.

I forhold til IS’s evne til at etablere sig så markant argumenterer Cockburn for, at det primært hænger sammen med den syriske nedsmeltning og fremmedgørelsen af sunni-muslimerne i Irak efter 2003, hvor regeringen har været fuldt domineret af shiaer i tæt alliance med Teheran. I Irak er også korruption en afgørende faktor. Alt er til salg i landet. Herunder poster i militæret, som er en ren pengemaskine. Indkomster kommer blandt andet fra vejspærringer og transport af varer. Netop derfor har IS uden særlig modstand evnet at indtage store områder. Med sunni oprøret i Syrien i 2011 opstod nye muligheder, og den sekteriske balance skiftede til fordel for sunni-muslimerne. Chancen blev grebet.

Irakisk fiasko

For Cockburn er det entydigt klart, at den periode i Iraks historie, der begyndte i 2003, og som førte til et system baseret på at kurdere, sunnier og shiiter skulle dele magten, har slået fejl. Kurderne har vundet på opløsningstendenserne. De har ekspanderet, og blandt andet inkluderet oliebyen Kirkuk, som har været omdrejningspunkt for konflikt mellem kurderne og Bagdad i mere end fem årtier. Selvstændigheden står for døren.

I Syrien har jihadi-grupperinger – med IS i spidsen – efterhånden fuldstændigt sat sig på modstanden mod Assad regimet. Cockburn argumenterer for, at den mere moderate opposition kun havde én strategi, den var baseret på en situationen, som den udspillede sig i Libyen i 2011. Da dette scenario ikke materialiserede sig, havde de ingen plan B. I bogens sidste del beskæftiger Cockburn sig med forestillingerne om udviklingen i Mellemøsten, som den tager sig ud i vestlige medier og regeringskontorer. Meget spændende kritisk læsning med fokus på journalisters oversimplificeringer af konflikterne i Mellemøsten og deres forestillinger om, at de ved mere, end de faktisk gør.

Cockburn er ikke optimist på vegne af de to stater i opløsning. Borgerkrig i mange år fremover er det mest positive scenario, han kan forestille sig. Siden Cockburn færdigjorde sin bog i juli, er Maliki væk trods sin massive valgsejr. USA er gået ind miltært, og har tilkendegivet, at de nu iværksætter en mission, der skal eliminere IS i både Syrien og Irak. Med sig har de nok engang en alliance af villige partnere. IS syntes måske nok i dag at være militært på spanden, men den sunnimuslimske radikalisme forsvinder med sikkerhed ikke. Den kommer tilbage i nye former – både her og i regionen.

Patrick Cockburn: 
The Jihadis Return. ISIS and the new Sunni Uprising.
150 sider. Paperback. 15 dollar. E-book 1o dollar. OR Books

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her