Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Nanosekunderne, der eliminerede det frie marked

Computere har erstattet børsmæglere og åbnet dørene for omfattende manipulation af aktiekurser. ’Flash Boys’ er en fremragende fortælling om de ’high frequency traders’, der fortsat dominerer de globale finansmarkeder
Moderne Tider
4. oktober 2014

De er nogle af de mest obskure og lyssky skikkelser på det globale finansmarked. I Flash Boys stiller den amerikanske journalist og tidligere bankmand Michael Lewis skarpt på den underverden af high frequency traders, der til skade for almindelige investorer anvender rå computerkraft til at manipulere med det amerikanske marked.

Flash Boys, der udkom i marts, har udløst bestyrtelse i USA og har fået amerikanske reguleringsmyndigheder til at interessere sig for det stærkt problematiske forhold mellem USA’s privatejede børser og High Frequency Trade-firmaerne, HFT.

Først og fremmest er det teknikken, der giver HFT-firmaerne en fordel på børserne. I årene efter finanskrisen har en række HFT-firmaer i al ubemærkethed konkurreret om at skaffe sig såkaldt co-location. Ved at placere sig fysisk så tæt som muligt på børsernes servere kan HFT-firmaerne opnå blot et par millisekunders fordel på markedet og dermed sikre sig en særdeles indbringende position som mellemmænd, når børsernes software – den såkaldte matching engine – formidler kontakt mellem sælgere og købere af aktier.

Når en køber viser interesse på et givet marked, kan en HFT-virksomed med andre ord nå at opkøbe aktier på andre børser og sælge dem videre til en højere pris til den interesserede køber. HFT-firmaerne kan med andre ord helt risikofrit hive penge ud af systemet som en slags privatiseret transaktionsskat på almindelige investorers aktiehandel og dermed også eliminere den oprindelige idé bag aktiemarkedet: nemlig tilvejebringelsen af risikovillig kapital til opadstræbende virksomheder.

Helten i fortællingen

Det er omfanget af denne destruktive manipulation, der i årene efter finanskrisen gradvist går op for den canadiske børsmægler Brad Katsuyama, der som ansat i den i Wall Street-sammenhænge mindre betydningsfulde Royal Bank of Canada oplever, at han er chanceløs på markedet. Hver eneste gang han forsøger sig med opkøb af bestemte aktier, oplever han af uforklarlige grunde, at salgsprisen tilsyneladende øjeblikkeligt stiger, så snart han har afgivet sin købsordre.

Lewis beretter medrivende om den begavede Katsuyamas forsøg på at kaste lys over markedets mekanismer.

Katsuyama opdager, at HFT-traderne benytter sig af en ny type af parasitær aktiestrategi i de såkaldte dark pools – særligt lukkede og uigennemsigtige aktiemarkeder, der oprettes og reguleres af de største investeringsbanker. Til sin egen undren opdager Brad Katsuyama, at en række af de store banker ligefrem betaler traders for at foretage transaktioner i netop deres dark pools. Denne form for betaling giver HFT-firmaerne yderligere incitament til at kaste deres investeringskunders penge efter ufordelagtige aktier.

Ufrit marked

Alliancen mellem de privatejede børser og højfrekvenshandelsfirmaer manipulerer dermed effektivt med markedet på en stort set usynlig måde, der indtil Katsuyamas detektivarbejde var en hemmelighed for selv nogle af Wall Streets mest erfarne børsmæglere. Som Lewis skriver: »De rige betalte for nanosekunder, men de fattige vidste ikke engang, at nanosekunderne overhovedet havde en værdi.«

Til både de store investeringsbankers og HFT-firmaernes fortrydelse sætter Katsuyama sig derfor for at forsøge at genskabe et balanceret marked, hvor aktiepriser ideelt betinges af udbud og efterspørgsel og dermed fordeler kapital efter risikovillighed. Til det formål er Katsuyama og hans dygtige hold af medarbejdere nødt til at etablere deres egen privatejede børs IEX, der ved hjælp af genial software nedsætter og udligner de forskelle i hastighed, hvormed købsordrer på en given aktie når frem til forskellige børser. Ideelt set kan Katsuyama og hans hold dermed genskabe en fair børs.

Lewis, der selv har en fortid som børsmægler og har skrevet flere bøger om kulturen blandt børsmæglerne på Wall Street, skriver fremragende ved at gøre nørdede tal og aktiekurser til velsmurte led i en medrivende krimifortælling om de bedrageriske forretningsmetoder, der fortsat præger ikke blot Wall Street, men det samlede globale aktiemarked. Forhåbentlig vil Flash Boys bidrage til en effektiv og højst tiltrængt regulering det globale finansmarked.

Michael Lewis: Flash Boys. A Wall Street Revolt, 270 sider, 27,95 dollar., W.W. Norton & Co.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Skaarup

At der ikke er indført en transaktionskat på aktiehandel er et tab for stort set alle investorer.

HFT er imod den oprindelige ide om kapitalens frie bevægelighed, fordi at selskaber der anvender HFT, altid vil være mellemmand, og tjene formuer på denne funktion, skattefrit.

En transaktionsskat på aktiehandel, vil primært ramme HFT, der kan foretage millioner af handler i sekundet, og ikke resten af markedet. En beskatning af HFT, vil give milliarder af euro, dollars og yin i statskasserne

Torben Arendal, odd bjertnes, uffe hellum, curt jensen, Kim Houmøller, Andreas Trägårdh, peter fonnesbech, Henrik Christensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

I øvrigt vist i "60 minutes" på DR2

high frequency traders, der til skade for almindelige investorer anvender rå computerkraft til at manipulere med det amerikanske marked.

Det amerikanske marked?

Sidst jeg har interesseret mig for det, for 2 år siden, da var det 30% af alle transaktioner på Londons børs der skete igennem high frequency trading! Denne andel er næppe skrumpet i mellemtiden.

De fleste ærlige finansfolk (hvor mange findes der mon?) er enige i at det er kriminelt. Men der er ingen der kan stoppe det.

Politikerne har jo ikke længere magt over markedet, så hvem skal også kunne gøre noget ved det?

Hvis markederne ikke snart reguleres stramt, vil det gå fuldstændig galt, snarere før end senere.

John Rohde Jensen

Som udgangspunkt kan jeg varmt anbefale at læse bogen. Jeg har været igennem den et par gange.

Når det kommer til løsningen så bliver det lidt mere teknisk og der skal mindt to elementer til:

1. Tobinskat eller lign.
HFT tradere lever af at tjene småpenge på utrolig mange transaktioner. En marginal beskatning på alle transaktioner vil bremse meget af HFT festen uden at almindelige investorer ville opdage forskellen.

2. Regulering af de elektroniske børser
Flertallet af de elektroniske børser er korrumperet af deres samarbejde med HFT firmaer i et sådant omfang at almindelige investorer er at betragte som slagtekvæg. Man skal nærmest være idiot for at lave større transaktioner på børsen i dag. Begrundelsen er ret teknisk, men HFT firmaer er pga. deres overlegne infrastruktur og nogle stærk tvivlsome aftaler med børserne i stand til at lave systematisk ´front running´ i et massivt omfang og høste gevinster uden at løbe den mindste risiko. Disse aftaler og specielt de underlige ordretyper der anvendes af HFT firmaer skal stoppes.

Matematisk og datalogisk er det en facinerende branche, men dens virke er meget tæt på svindel og bondefangeri.

Læs bogen.

randi christiansen

Men så kan man vel bare afholde sig fra at gamble på børsen - hvad betyder det i det store perspektiv, at overlade markedet til de der high frequency banditter - så kan de jo flå hinanden, eller hvad?

Gid det var så enkelt, Randi. Men værdierne der tabes/vindes bliver altid hentet i realøkonomien, det er jo kun der hvor der overhovedet findes. Så længe man ikke bytter dem for noget reelt, er det jo kun tal, lavet ud af den blå luft.

Derfor bliver realøkonomien fattigere i samme takt som den virtuelle økonomi vokser. Og finansjonglørerne køber sig politisk indflydelse og andele i virksomheder som DONG, eller real estate, guld og grønne skove som senere kan slagtes og sælges som havemøbler og pindebrænde. De bliver hele tiden rigere. alle andre bliver fattigere.

Sådan ca.

Torben Arendal, Torben Selch og randi christiansen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Så er det da helt ufatteligt, at de ansvarlige ikke i en vis fart får sat en stopper for det svindelnummer. De er jo medskyldige. Dumme og/eller korrupte.

Bjarne Bisgaard Jensen

Ifølge den nyudnævnte og skamroste danske EU kommissær, Margrethe Vestager, vil det være konkurrenceforvridende at indføre skat på finanstransaktioner med mindre hele verden er med, så det kan have lange udsigter. Godt at nogen passer på kapitalens frie bevægelighed, ikke sandt Margrethe.

Kampen foregår også på et andet niveau - bl.a. med "frihedskæmpere" omkring ligeret til hurtigt internet - men hvor "bestyrerne" ønsker at lade store kapital interesser få hurtigere internet end andre - derved sikrer de sig endnu flere nano-sekunder til deres aktioner. Denne her gang kan politikerne i Washington og London ikke fraskrive sig retten til "uvidenhed" - man har bevidst lukket øjnene - endnu engang.

Torben Selch: Det holder ikke vand. Når man taler om "hurtigt internet" i forhold til netneutralitet drejer det sig om båndbredde, dvs. hvor mange bits man kan overføre i sekundet. Det HFT-tradere er interesserede i er latenstid (forsinkelse), dvs. hvor lang tid der går fra en bit er afsendt til den er modtaget. Derfor foretages HFT slet ikke via internettet - det er forsinkelsen på en internetforbindelse, bizart nok, for stor til. Som artiklen nævner går man mere drastisk til værks og placerer nærmest HFT-computerne helt oppe i røven på børsen (det såkaldte co-location) fordi hver centimeter kabel datapakkerne skal igennem øger forsinkelsen med brøkdele af et sekund.

Mere generelt, dvs. ikke i forhold til HFT specifikt, vil en virksomhed med "hurtigt internet" (høj båndbredde) dog kunne skaffe sig mere information, og dermed bedre beslutningsgrundlag, pr. tidsenhed end en virksomhed med "langtsomt internet" (lav båndbredde).

Anders:
Korrekt omkring Co-location og direkte connection til internet-forbindelses-udbydernes ISP. Men problemet er at antallet disse udbydere er skrumpet meget ind hvor Verizon og Comcast er nogle af de stor tilbage - den mindre konkurrence gør at nogle kan købe sig urimelige fordele.
Men problemet er ikke kun at disse store "investerings firmaer" kommer direkte på en ISP, og vinder nanosekunder (og misbruger fordelen) - og derfor direkte udenom Internet Backbone - men også hvad kan man "presse" eller betale sig fra, at Comcast eksempelvis gør med "pøblens" data frem og tilbage over backbone internettet.
Flere mener nemlig at disse udbydere kan sende dine data på "omveje" eller langsomme ruter (lidt kludret fortalt - hvilket giver dig en opfattelse af langsom internet (og det kunne lige præcis være når du vil på børsens handels hjemmeside - mens du oplever Goggle søgning som ok) og det tvinger dig til et dyrere abonnement - hvis du vil være med på vognen.

Der er en løsning på dette problem som på så mange andre teknologi (læs digitale)skabte problemer. Men tillad mig først at spørge til noget, i denne meget begavede kreds af inputgivere. Er der nogen af jer, som har en viden om hvor stor (læs lille) procent del af finansmarkedernes omsætning der reelt skaber værdi for de som har kapital behov. Man kaldte det i min tid den ikke spekulative handel. Jeg tror I vil blive overrasket over hvor lille en procentdel det er.
Mit forslag - gå analog i handel med værdipapirer - det vil dræbe næsten al spekulativ investering og den skal vi alligevel ikke bruge til noget andet end skabe kunstige værdier for hysteriske mennesker der intet aner om andet end hvordan de skraber til sig.

Der er en løsning på dette problem som på så mange andre teknologi (læs digitale)skabte problemer. Men tillad mig først at spørge til noget, i denne meget begavede kreds af inputgivere. Er der nogen af jer, som har en viden om hvor stor (læs lille) procent del af finansmarkedernes omsætning der reelt skaber værdi for de som har kapital behov. Man kaldte det i min tid den ikke spekulative handel. Jeg tror I vil blive overrasket over hvor lille en procentdel det er.
Mit forslag - gå analog i handel med værdipapirer - det vil dræbe næsten al spekulativ investering og den skal vi alligevel ikke bruge til noget andet end skabe kunstige værdier for hysteriske mennesker der intet aner om andet end hvordan de skraber til sig.

Torben Selch: Der er slet ingen ISP i HFT-trading da det kun ville forsinke ordrestrømmen. Ordrerne sendes via en eller anden form for lokalnetværk fra HFT-traderens computer til børsens server som står i samme rum/bygning/nabolag. Ikke via en ISP. Om du så var Comcasts egen direktør, så ville du ikke kunne sende ordrerne hurtigere ind via internettet fordi fysiske begrænsninger gør at forsinkelsen altid vil være større på en internetforbindelse end via lokalnetværk/co-location.

Jorgen Hansen: Det lyder som en en klassisk betonkommunistisk løsning i og med at den kun gør problemet værre (hvilken mange naturligvis også kan have en interesse i). Det er jo ikke fordi HFT har skabt spekulation. Tværtimod - det er lige omvendt. Det er de analoge spekulanter der har skabt HFT.