Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Dråbefangst: Røde vine til mørke aftener

Moderne Tider
15. november 2014

»Er det ikke længe siden, vi har fået en ordentlig syg rødvin,« råber den EU-glade veninde med det ungdommelige sprog jævnligt. Det passer nu sjældent – at det er længe siden altså, men det er længe siden, at det været så passende som nu. Havemøblerne er røget ind i skuret, urene stillet tilbage, og novembermørket begynder allerede ved firetiden at kvæle det spæde dagslys. Den globale opvarmning har godt nok kunnet holde temperaturerne sært høje langt ind i efteråret, men planeternes baner og mørketiden er uændrede. Det er tid til at følge den klassiske nordiske løsning på mørketiden: Man skal holde sig inden døre, føre dybsindige samtaler og forkæle sig selv lidt.

November handler om overlevelse og kampen mod alt det grå, og hvad kunne være bedre end gode venner, kraftig kost og dertil tunge vine med flotte tanniner på tunge druesorter – som f.eks. Malbec, Cabernet og Syrah der med masser af sol og kyndige vinmagere kan blive til smukke, tunge vine.

Frugt og tyngde

Vi lægger fra land med H.J. Hansen & Vinspecialistens Penfolds Koonunga Hill Shiraz og Cabernet til 80 kroner. Klassisk australsk vin med smag af røde frugter og god tyngde. Det er en meget imødekommende vintervin, der uden at skrue alt for meget op for alkoholen alligevel fylder og har fine, men ikke for dominerende tanniner.

Tør fylde

Vinhandler Philipson har i en årrække satset hårdt på storproducenten Catena med de markante argentinske vine. Det er et fornuftigt sats, især når man smager 2012-udgaven af High Mountain Vines rene Malbec. Den står flot i glasset med god tør fylde og meget tydelig, nærmest elegant, Malbec-smag. Men hold den på 16-17 grader. Lidt lunere bliver den ganske vist rundere og får lidt mere sødme, men den taber også en del af den glatte, tørre finish. Skal det være rundt og lunt kan samme sted levere klassikeren Mother’s Milk, men den er for længst grundigt anmeldt.

Krydderier og mineraler

Fra ålborgensiske Sigurd Müller kan man næsten altid forvente elegante vine, og Nicolas Perrins 2012 Saint Joseph er ingen undtagelse. Trods mådeholdne 13 procents alkohol hører den bestemt hjemme blandt de kraftfulde. Det er en klassisk Rhône-vin, der smager af helt mørke frugter og har præg af både krydderier og mineraler.

Tårnhøj styrke

Vinhuset Malbeck har meget andet på programmet end de rene Malbec-vine, og synes man, at ren Cabernet Sauvignon ofte er lidt kedelig, så få fat i en 2010 Riglos Gran Cabernet Sauvignon, der er en lille produktion på kun godt 6.000 flasker. Den har tårnhøj alkoholstyrke uden på nogen måde at være sprittet, og kommer med sjældent elegant struktur. Der er en næsten californisk tilbagelænethed over vinen – bare med mere spark.

Sødme og rundhed

Erik Sørensen vin byder også ind med en argentiner. Druesorterne Malbec, Cabernet Franc og Sauvignon dominerer i Enamore 2012, og det siges, at de tørre og kolde vinde fra Andesbjergene bidrager med udtørring af druerne og dermed koncentration af smagen. Det er en ægte kraftkarl, der er stor og dominerende i glasset med både sødme, rundhed og krydderier.

Storhed

Skjold Burnes butikker har forberedt sig intenst til mørket, blandt andet med Fabianos velsmagende Ripasso på programmet. Kan man blæse på budgettet, bør man dog i stedet vælge Domaine Barville 2010 Chateauneuf-du-Pape. Det er en stor vin, der åbner sig flottest i karaffel, med elegant bouquet, flot struktur, stor smag af mørke bær og med tydelig og meget velafbalanceret fadlagring. Det er en vin, der nærmest råber på store stege og reducerede saucer. Med den vin i glasset kan mørketiden bare komme an.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her