Læsetid: 5 min.

En hyldest til staten

Mogens Herman Hansen flytter i en ny bog om statsteori blikket væk fra Oldtiden og retter fokus på det sidste 100 års udvikling af den moderne stat
Demokrati. Det er fristende at sidestille staten med den moderne, liberale, demokratiske stat, men det vil i følge forfatteren efterlade verdens udemokratiske stater uden en statsanalyse. Her demonstreres der for demokrati i Hongkong.

Demokrati. Det er fristende at sidestille staten med den moderne, liberale, demokratiske stat, men det vil i følge forfatteren efterlade verdens udemokratiske stater uden en statsanalyse. Her demonstreres der for demokrati i Hongkong.

Philippe Lopez

15. november 2014

I 2008 erklærede Vladimir Putin på et topmøde i NATO, at »Ukraine ikke engang er en stat, men kan gå i opløsning« når som helst. Det valgte Putin siden at udnytte. Som følge af opstanden i Kijev blev Viktor Janukovitj i foråret 2014 afsat som Ukraines præsident. Det fik russerne på Krim og i de østlige provinser til at gøre oprør og dermed åbne vejen for, at Putin kunne annektere den strategisk vigtige halvø, der siden 1954 havde været en del af Ukraine. På grund af russisk nationalisme på Krim var Ukraine blevet handlingslammet, og vejen til en genrejsning af Rusland som stormagt var pludselig åben.

Historien genfortælles i en ny bog Hvad er en stat? af den danske filolog Mogens Herman Hansen. Som leder af Copenhagen Polis Centre i årene 1993-2005 regnes Mogens Herman Hansen for en af verdens førende eksperter i demokrati og statsdannelse med særligt speciale i det græske demokrati. I sin aktuelle bog, der er udgivet af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab, retter Herman Hansen blikket væk fra Athen og undersøger, hvad der er sket med statens udvikling igennem de seneste århundreder og frem til i dag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu