Læsetid: 3 min.

Alt over 17: Caribisk jul

27. december 2014

Der er intet mindre helligt end tredje juledag. Som en strandet hval ligger dagen bare der, tung og ugidelig, bevidst om egen uduelighed og nært forestående død. Og så på et år som i år, med arbejderjul; her troede man lige, at tre dages æden sig ihjel i konfekture og fedegrise var nok, men ak nej, så er det lørdag, og man er strandet derhjemme med sylten, frugtflæsket og familien ovre fra København; for ikke at nævne deres børn.

Man kan godt få brug for en lille opstrammer, men når nu man har geninvesteret det meste af den afbetalte hovedstol i legetøj til børn (dyrt!) og legetøj til voksne (endnu dyrere og til køkkenet!), så nytter det jo ikke, at man spilder de glöggmarinerede smagsløg på den dér flaske Macallan 1968, der står nede i kælderen.

Så hvad stiller man dog op? Heldigvis har supermarkedet åbent lørdag, og siden nordmændene kalder disse dage for romjulen, kan man med lidt held finde en hæderlig flaske rom til en pris, der er så fornuftig, at man ikke skal skamme sig over at lave Cuba Libre med resten. Alt Over 17 har spændt Fido for kanen og er suset på caribisk intermezzo.

Neutral eftersmag

Havana Club er et af spiritussens helt store varemærker, mest kendt for den hvide treårs og den mørke syvårige Reserva. En nyere og mindre kendt variant fra destilleriet er Añejo Especial, der er lagret på en blanding af nye og gamle fade, og som modsat Reserva er blandet for at få en lettere, frisk smag og en mere robust aroma, særligt tænkt til kraftigt smagende eller bitre cocktails.

Aromaen er syrlig og kontant; næsten lidt rå i indtrykket – man kommer til at tænke på jamaicansk overproof-rom – med en masse vanilje. Smagen er overraskende sød og har et meget tydeligt præg af cigartobak; næsten en kliché om cubanske produkter, men ikke dårligt. Til at nyde alene går den an, men den noget neutrale eftersmag og lidt for kontante sødme i starten gør, at man hurtigt sidder og savner et eller andet bittert, der kan balancere smagen. Brug den i en dark and stormy eller en Roosevelt.

Aggressiv bastard

Hvor den cubanske identitet er et adelsmærke for Havana Club, er Saint James snarere stolte af, at deres Premium Caribbean er et sammensurium blandet fra hele seks lande, heriblandt i romsammenhænge så forskellige steder som Martinique, Barbados og Guyana. Firmaet mener selv, at aromaen er »en afrundet blomsterduft med diskret sødlige frugt- og vaniljetoner«, men det er ærlig talt noget vrøvl.

Aromaen her er kaotisk og aggressiv – ikke at det skal forstås dårligt – men en uregerlig slagsbror; medicin, kanel, syrlige æbler, en hel del græs og hvad der mest af alt minder om rødbeder danner førsteindtrykket, men vi vover at påstå, at det slet ikke vil opleves ens hos andre.

Smagen derimod virker noget mere i pagt med sig selv; en meget rund og fyldig krop, noget mere af den lovede vanilje og masser af banan hænger længe i munden, og bliver til sidst komplimenteret af et lille svirp af peber. Den er klart bedst rent eller kun med is, men så er den også behageligt overraskende ovenpå den voldsomme introduktion.

Dejlig, men grim

I en helt anden boldgade finder vi Pampero Aniversario. Det venezuelanske destilleri laver en extra añejo (lagret op til otte år), der kommer i en lille buttet flaske i en kitschet, beige ruskindspose, hvis primære rolle må være at skjule den tudegrimme etiket.

Aromaen fejler heldigvis ikke noget; en dyb, varm duft af kakao, kaffe, rørsukker og – rigtig gættet – vanilje stiger op fra den flotte mørke dråbe, der danner fine gardiner i glasset. Smagen er smælderfed som fløderand og fylder munden helt, mens man tydeligt smager kaffe.

Eftersmagen har meget karakter af tobak, men den glider ubesværet ned og efterlader en rar varm følelse.

Er man en vejrbidt pirat med træben, vil man nok mene, at det er en fimset damerom, men til de fleste andre er den et dejligt bekendtskab til et glas sidst på aftenen. Den flotte kulør vil også tage sig godt ud i en krystalkaraffel, hvilket er godt, for hvor er flasken dog grim!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu