Læsetid: 5 min.

Den hellige almindelige danskhed

Britisk antropolog slår sig ned i Skive for at sætte nationen og dens særheder under lup
Flag. Landsmænds hjemkomst i lufthavnen til jublende slægtninge med dannebrogsflag i hænderne er hverdag for den indfødte, men chokerende for den historiefaglige gæst. Begrebet ’ekstrem nationalisme’ ligger lige for, og nemt er det ikke at overbevise om, at der slet ikke er tale om chauvenisme.

Finn Frandsen

13. december 2014

Hvornår er man dansk og med danske værdier? Lader det sig gøre for fremmede at fatte pointerne og integrere sig i den danske stamme, når påstanden om national homogenitet afviser de anderledes allerede på tærsklen? I forsøget på at identificere det lille folk mellem øst og vest, syd og nord stiller den britiske antropolog professor emeritus Richard Jenkins disse og andre centrale spørgsmål, og bliver i processen hurtigt klar over at tilfredsstillende svar kun indhentes forsvarligt ved feltarbejde.

Som sagt så gjort. Udstyret med forkundskaber i dansk sprog, kultur og historie, opsøger forskeren den mest gennemsnitlige provinsby i det danske land og slår sig ned i Skive et års tid.

Danske venner advarer: Skive! Du bliver vanvittig!

Det blev Jenkins ikke og fulgte i fodsporene på den indiske professor Prakash Reddy der i 1990’ernes begyndelse kastede sig ud i et tilsvarende projekt for at beskrive hvad der gør denne nation så speciel. Såfremt den er det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Kristian Rikard
  • Jakob Lilliendahl
  • Malan Helge
  • Maj-Britt Kent Hansen
Kurt Nielsen, Lise Lotte Rahbek, Kristian Rikard, Jakob Lilliendahl, Malan Helge og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er lidt sjovt at læse anmeldelsen tre år efter udgivelsen i 2011; men det er vel 1864 feberen? Det er virkelig en antropolog af bedste skuffe og med den helt rigtige tilgang når det drejer sig om at søge viden blandt danskerne hvor de går og står...

Kurt Nielsen, Kristian Rikard og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar