Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

På porten: Når gris og gås ligger tungt i maven, og skal ledsages af risalamande, knas og konfekt

Moderne Tider
20. december 2014

Egentlig drikker jeg ikke for tiden. Jeg ammer. Men der er én undtagelse, og det er selvfølgelig, når der skal smages på juleportvin. Det er jo en slags public service-forpligtelse, jeg har, at rådgive om de flasker, der skal investeres i her til jul. For portvin er en investering; en investering i nydelse, dejlige timer og måske beruselse, hvis den rette flaske ikke tillader, at I stopper efter et par genstande. Men hvorfor egentlig nøjes med at nyde den juleaften? Her er en opfordring: Drik portvin, når du hygger med at bage småkager og laver konfekt, drik portvin når I har skændtes om det overskredne julegavebudget, drik portvin, når du kommer hjem fra en lang, råkold gåtur ved stranden eller i skoven, drik portvin, når du opdager, at kontoen er i minus. Julen byder på mange anledninger til lige at tage sig et glas. Men hvilket glas? Det får du svaret på nu.

Den nærige

Du har langt om længe fået næse for portvin, men er alligevel for nærig til at punge ud. Alligevel vil du have noget særligt lækkert til juleaften. Her er et godt tilbud til dig: Dow’s Late Bottled Vintage 2009 har vundet en sølvmedalje i år i International Wine Challenge. Og med rette. Vinen er frisk, ung med noter af friske kirsebær og sød chokolade, der bliver brudt af en prikkende peber. Her er tale om god vin til prisen. Den passer perfekt til at varme sig på efter den lange gåtur og risalamande.

Drukkenbolten

Du ved, at en vintage er portvinens svar på et Rolex – altså det ypperste. Og du er ikke nærig, så derfor vælger du Niepoorts Vintage 2005. Det er en ung flaske, som eksploderer i munden med noter af friske sorte bær og kraftige tanniner. Det er en meget elegant vin med stor sødme og kompleksitet sin unge alder taget i betragtning. Det er en vintage, og du ved, at det jo betyder, at flasken skal bundes senest 24 timer efter, den er åbnet. Og da I ikke er mange om at dele denne flaske, bliver du desværre nødt til at drikke det meste af den selv. Men heldigvis passer den perfekt til at tage et par ordentlige slurke af, når Magasin er gennemtrawlet for de sidste julegaver den 23. om aftenen, til risalamande, kraftig chokolade og blåskimmeloste.

Flanøren

Du kender dine portvinshuse og ved, at det hæderkronede hus Krohn er for kvalitetskendere og folk, der sætter pris på klassisk lækkerhed sådan generelt. Derfor er Krohn lige noget for dig, for man går aldrig fejl af Krohn – sådan en flaske kan du altid imponere og dupere med. Huset har lavet en lækker 20 års tawny, der først og fremmet har den smukkeste, dybe røde farve, der er Krohns kendetegn. Smagen er fed, rund og dejlig afbalanceret med noter af rosiner og tobak, der blander sig med en syre og en smag af tørrede frugter. Flasken passer perfekt til blød nougat, julesmåkager, klistret konfekt og en aften med Mads Holger.

Livsnyderen

Du er typen, der bliver varm om hjertet bare du hører ordet ’portvin’, og du er klar til at punge ud for den helt rette flaske. Men ved du hvad, det behøver du ikke, for dette års måske bedste portvinstilbud er fra Dalva, hvis man foretrækker tawnyer frem for rubyer. Deres colheita fra 1982 skal du kun betale 299 kr. for her inden jul, og herligheden står normalt til en plovmand. Dens første indtryk er frugtig og frisk med noter af tørret æble, som går over i en røget smag med fremtrædende egetræ fra de fade, vinen har ligget og hygget sig på i 30 år, og så slutter den af med en lang, dyb valnøddeeftersmag. En fremragende colheita til prisen. perfekt til når julefreden har sænket sig den 24. og familien er skredet, Stan Getz og João Gilberto på anlægget og amning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her