Læsetid: 3 min.

Magtkamp til havs

I Det Sydkinesiske Hav ligger en række øer, rev og sandbanker. Ingen af dem særligt store – men ejerskab over øerne giver ret til at fiske eller bore olie i vandene omkring dem. En ny bog analyserer den stædige – og ofte væbnede – magtkamp i farvandet
3. januar 2015

Der har aldrig været konsensus om gældende lovgivning for, hvor grænserne går i Det Sydkinesiske Hav. Striden står om de 250 af havets øer, der kan kategoriseres som ’land’, og derfor kan annekteres – for hvem har ret til hvilke øer? Det har samtlige lande med kystlinje ud til havet deres eget svar på: Både Kina, Vietnam, Thailand, Filippinerne, Brunei, Indonesien, Taiwan, Cambodja og Malaysia gør krav på dele af havet, som de mener tilhører dem. Men flere af kravene overlapper, og derfor er det helt normalt at se et fuldt bevæbnet krigsskib cirkle rundt i vandene omkring øerne.

I bogen The South China Sea: The Struggle for Power in Asia forsøger forfatter Bill Hayton at analysere den årtier lange konflikt, og det er faktisk lykkedes. Hovedsageligt fordi Hayton går systematisk til værks i sin analyse, og bogen derfor er overskuelig og struktureret, selvom emnet er kompliceret.

For eksempel udreder Hayton den juridiske historie, der er grundlaget for nutidens arbitrære lovgivning. Det er faktisk ganske underholdende.

Han fortæller blandt andet om John Selden, en britisk advokat, der i 1600-tallet udformer en lov, der giver hollandske fiskere ret til at fiske sild udfor Englands kyster. Den bliver godkendt af den britiske konge – der dog først giver Selden ordre til at mildne lovgivningen for ikke at fornærme Christian d. 4; Det skulle nødig være sådan, at den danske konge følte sig silde-bestjålet i sine egne farvande.

Det er 400 år siden, og den engelske løsning på sildefiskeriet er i de fleste tilfælde blot en forfader til den nuværende maritime lovgivning. Men i konflikten om Det Sydkinesiske Hav bruger Kina stadig i dag Seldens bud på en maritim lov som argument for landets ret til at gøre krav på næsten firs procent af havet.

Det handler om penge

Seldens lov strider dog mod en anden – lidt mere moderne – juridisk milepæl, fortæller Hayton i sin bog – FNs Konvention om Lov til Søs fra 1982, og lande som Filippinerne, Malaysia og Vietnam modargumenterer med afsæt i denne lov, at Kinas krav på havet ikke er gyldigt.

Hayton har den udfordring, at emnet er en latent konflikt, der handler om historiske uenigheder, national stolthed og en meget lang række forskellige aktører, men ikke om noget særligt konkret. Der er mange forskellige konflikter i konflikten, og de strækker sig over årtier. Der er et ualmindeligt højt antal aktører – herunder 10 regeringer og et sultent erhvervsliv i ligeså mange forskellige lande. Der findes ikke en objektiv udlægning af historien – den er delvist skrevet af historikere med en national dagsorden og delvist stykket sammen af subjektive beretninger fra aktørerne selv.

Bogen landede alligevel på det britiske magasin The Economists liste over de bedste bøger i 2014 – og der hører den også til, fordi han netop har formået at rydde op i ovenstående udfordring.

Et godt eksempel på strukturen i bogen er det økonomiske perspektiv. Ikke overraskende handler en meget stor del af konflikten i Det Sydkinesiske Hav om penge og ressourcer.

Det løser forfatteren ved blandt andet at fortælle den personlige historie om et par af områdets håbefulde olie-baroner, der må operere i et yderst betændt politisk klima for at forhandle kontrakter på olieboring i området. Forretningsmændene er klar over, at Det Sydkinesiske Hav er et af verdens dybeste have med over 5.000 meter til havbunden flere steder. Borer de forgæves, er tabene oppe i milliardklassen. Dollar, vel at mærke. Men finder de olie, kan der være uanede mængder i undergrunden.

Det er med andre ord godt, gedigent forfatterhåndværk, Bill Hayton leverer.

Eskalerende konflikt

Derudover har forfatteren en anden fordel: Timingen.

I midten af december udsendte den kinesiske regering en pressemeddelelse, hvor de indskærpede over for Vietnam, at sidstnævnte skulle respektere Kinas suverænitet i Det Sydkinesiske Hav. Vietnam svarede tilbage med nogenlunde samme besked, blot med omvendt fortegn. Sabelraslen er hverdag i området.

Men med de cirklende krigsskibe in mente, den uklare lovgivning og ikke mindst muligheden for oliefund et sted i dybet, er det svært at forestille sig andet end, at konflikten kommer til at eskalere. Bill Haytons bog giver et værdifuldt – og aktuelt – overblik, og det er der i den grad brug for.

Bill Hayton
The South China Sea: The Struggle for Power in Asia
320 sider
Yale University Press
31,5 dollar på Amazon.com

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu