Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Værs'go' og spis: Blødt brød er blevet mere sprødt

Moderne Tider
31. januar 2015

Denngang, hverdagsbrødet var kompakt groft rugbrød, blev det søde lækre brød til kaffen kaldt blødt brød: Wienerbrød, kringle, søde boller m.m. Men som tiderne skifter, er brødet til varme kopper kaffe og te blevet mindre blødt og mere er sprødt.

Klassiske hindbærsnitter er blevet populære igen og fås nu med et drys frysetørrede hindbær på glasuren. I årevis har man kunne få sprøde cookies og hårde italienske biscotti. Trenden med franske maccarones, der både er sprøde og har blødt fyld kan måske bane vejen for genopdagelse af de danske flødeskumskager. Selv er jeg vild med de traditionelle medaljer: sprøde kager med blødt skum i midten. De er lette at lave selv. Hav en dåse med kagerne, og pisk fyldet, når det er kagetid. Og når emnet nu er populært bagværk, så er rugboller med chokolade og nødder et hit, og det er en god opfindelse, der kan bages i egen ovn.

Hindbærsnitter – 12 stk.

300 g hvedemel

1 tsk. bagepulver

1/2 stang vanilje

200 g koldt smør

25 g sukker

2 æg

ca. 3 dl hindbærsyltetøj eller ca. 250 g

Glasur: 75 g flormelis og ca. 2 tsk. citronsaft + 1 tsk. vand

Drys: 50 g hakket mørk chokolade og 2-3 tsk. frysetørrede hindbær

•Bland mel med bagepulver. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud i melblandingen. Smuldr den med stykker af koldt smør, til det ligner revet ost, evt. i en foodprocessor. Bland sukker i dejen.

•Saml dejen med pisket æg, og tryk den sammen. Undgå at ælte, det gør den sej og ikke sprød. Stil den koldt ca. 45 min.

•Del dejen i fire stykker, og rul dem ud ca. 8 cm brede og ca. 25 cm lange. Bag stykkerne på bagepapir ca. 15 min. i en 175 grader varm ovn med varmluft.

•Smør straks marmelade i et jævnt lag på to af kagerne og læg en kage på toppen af hver af dem. Tryk let sammen og lad kagerne køle af ca. en time.

•Rør glasuren sammen til tyktflydende konsistens, smør på kagerne og drys med chokolade og hindbær. Skær hver kage ud til 6 hindbærsnitter, i alt 12 stk.

 

Medaljer – Til 8 små eller 4 store kager

200 g smør

300 g hvedemel

100 g flormelis

1 æg

Glasur:

3-4 spsk. flormelis + lidt vand

2 dl piskefløde

1/2 stang vanilje

2 spsk. flormelis

8 tsk. ribsgele

•Smuldr smør, mel og flormelis, så det kommer til at ligne parmesanost, evt. i en foodprocessor. Saml dejen med sammenpisket æg. Lad den køle af i køleskabet mindst en time.

•Rul dejen ud i ca. 2 mm tykkelse. Stik den ud med en rund udstikker eller et stort glas og lav 16 eller 8 cirkelformede kager. Bag 7-10 min. i en 200 grader varm ovn, til de er svagt lysebrune. Lad dem køle af på en bagerist.

•Rør flormelis og vand til en tyk glasur der er smørbar. Kom glasur på toppene af halvdelen af kagerne og lad den størkne.

•Pisk flødeskum med vaniljekorn og flormelis. Fordel skummet på underkagerne. Sæt en kage med glasur på toppen. Kom en skefuld ribsgele på hver kage.

 

Rugboller med chokolade og hasselnødder – 12 stk.

Dejen skal laves dagen i forvejen

200 g skåret eller knækket rug

2 dl varmt vand

10 g gær

4 dl koldt vand

2 spsk. neutralt smagende olie, evt. nøddeolie

300 g rugmel

2 tsk. salt

300 g hvedemel

Fyld:

150 g mørk chokolade

150 g hasselnøddekerner

lidt kaffe til pensling

•Hæld næsten kogende vand på skåret eller knækket rug og lad det trække 1 time.

•Rør gæren ud i koldt vand og tilsæt rugblandingen, olie, rugmel og salt. Tilsæt derefter gradvist hvedemel. Rør med en ske, så længe konsistensen er lind. Gnid evt. hænderne med lidt olie. Ælt dejen grundigt, og kom ikke mere mel i, end at dejen er lidt klistret. Læg dejen i en skål smurt med olie, og dæk den til med f.eks. en tallerken eller et grydelåg. Lad den hæve i køleskab 12-15 timer.

•Hak chokoladen og nødderne groft, tilsæt dem til dejen og ælt den igennem. Form 12 boller og læg dem på bagepapir på bageplade. Lad bollerne hæve 1-2 timer ved stuetemperatur.

• Pensl bollerne med kaffe. Bag bollerne ca. 30 min. i en 175 grader varm ovn. Afkøl bollerne på bagerist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her