Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

På porten: Portvinskup eller en kuppet tegnebog – det er spørgsmålet

Til den nette pris af 299 kr. pr. flaske, hvis man køber 12, er her tale om et decideret portvinskup
Moderne Tider
14. februar 2015

For en gangs skyld kaster På porten sig ud i en såkaldt vertikal smagning. Det betyder, at der smages portvine fra forskellige årgange, men fra samme hus, hvor en horisontal smagning går ud på, at man smager samme årgang, men fra forskellige huse.

Valget faldt på Burmester, som er et af de traditionsrige huse, der har lavet portvin siden 1750. Herhjemme forhandles den af Philipson Wine, der på en måde har demokratiseret portvin i Danmark. Det har man gjort ved at indkøbe massive mængder Burmester, at føre aggressive annoncekampagner, give danskerne nogle gedigne slagtilbud og markedsføre dem som ’portvinskup’ og har på den måde åbnet mange danskeres øjne for portvin. Ydermere er Burmester kendt for at lave nogle ganske hæderlige tawnyer, og derfor var det naturligvis også tre colheitaer (årgangstawnyer) med godt tredive år på bagen, der denne gang skulle smages på.

Perfekt som aperitif

Burmesters colheita 1981 har en flot gyldenbrunlig og klar farve. Når den rammer munden, er det med en eksplosion af friske frugter – og ikke tørrede – hvilket er atypisk for sådan en gammel sag. Til at starte med smager den derfor umiddelbart yngre, end den er. Så går den hen og får noter af brændte figner i karamellage og ender i en lang nøddeeftersmag. Den har en ynde og lethed, samtidig med, at den byder på en stor kompleksitet. Server den afkølet, og den vil egne sig utroligt godt som aperitif. Til den nette pris af 299 kr. pr. flaske, hvis man køber 12, er her tale om et decideret portvinskup.

Står ikke distancen

Det er en lidt flad og samtidigt sprittet fornemmelse, der rammer munden med Burmesters colheita 1980. Desværre overdøver det sprittede de ellers fine smagsnuancer af tørrede abrikoser, vanilje og nødder. Den kradser godt i halsen. Havde vi taget hul på denne flaske som den eneste denne aften, er vi sikre på, at vi enstemmigt ville have syntes, at det var en herlig flaske, men da den smages sammen med andre af Burmesters, står denne ikke distancen, da den ikke har samme balance, som dens et år yngre lillesøster. Selv om 299 kr. ikke er meget pr. flaske, så er det vist mere ens pengepung, der bliver kuppet i dette tilfælde.

Klassisk tawny

Burmesters colheita 1978 har en mild og fin duft, og hvor 81’eren smagte af friske frugter i toppen, så har denne den klassiske og karakteristiske tawnysmag af tørrede frugter. Her er især en smag af tørrede æbler, men også de næsten 40 år på egetræsfade træder godt frem i smagen og blander sig med en smag af mandler og honning. Den er mere fed end de to yngre flasker og er meget mere en tawny, som vi kender dem.

Og jo, for 399 pr. flaske for sådan en gammel sag med en lækker smag, vil denne signatur bestemt også lade denne flaske gå under betegnelsen ’portvinskup’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her