Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Dråbefangst: Kvantitet er godt – kvalitet er dobbelt så godt

Moderne Tider
28. marts 2015

»Pas nu på, at chefredaktøren ikke nedlægger klummen af bare bekymring for abonnenternes overlevelse,« sagde husfruen forleden. Hun var faldet over en artikel i Politiken, der omhandlede ældre akademikeres alkoholindtag. Ifølge artiklen pegede Sundhedsstyrelsens undersøgelse, Alkoholstatistik 2015, ikke på de purunge, men på de ældre veluddannede som den enkeltgruppe, der har mest bekymrende alkoholvaner. Vaner, der ifølge undersøgelsen fører durk til dårligt helbred og for korte liv. På dette aldeles lemfældige grundlag så hun åbenbart en sammenhæng mellem abonnentmassens alderssammensætning og Dråbefangsts evindelige insisteren på, at man skal huske at være lidt god ved sig selv.

Klummisten fandt langt fra sammenhængen morsom, men snarere urimelig. I snart 10 år har pointen tvært imod været, at nok skal man være god ved sig selv, men hvis man erstatter kvantitet med kvalitet, er man faktisk dobbelt god.

Hendes bekymring faldt således mest for døve øren.

Derfor var det også med optimismen i behold, at der blev sat gang i et af årets højdepunkter: forberedelsen af vinindtaget til påskefrokosten. Den slags lugter af stenbiderrogn, og i disse klimaomvæltende tider tillige tidlige fjordrejer og så selvfølgelig en ordentlig steg.

Til rognen og rejerne ...

I den hvide afdeling er det tid til klassikere. La Pierrelées Chablis i årgang 2012 er præcis så flintagtig og mineralsk, som den skal være. Det er et solidt chablis-navn, der til fornuftig pris hvert år byder sig til i tør og fint kvalitet.

J-B Adams 2013 Alsace Pinot Gris er også klassisk med frugtrig og fyldig smag og solid som frokosttilbehør til både rejer og rogn, mens The Cup & Rings Albarino 2012, der trods navnet er ærkespansk, giver et moderne mineralpræget iberisk bud på en voldsom, elegant frokostvin.

Og skulle der, uanset alder og uddannelsesbaggrund være virkelige livsnydere tilbage, så er Skjold Burnes ’Eser’ Rheingau Riesling 2014 en smuk påmindelse om det bedste i tyske vine, med frugt, elegance og en så ukompliceret tilgang til vin, at man kun kan komme i godt humør.

... til stegen ...

Påskestegen, der vel oftest består af lam, men også kunne være virkelig velsmagende grillet oksekød, fordrer naturligvis røde vine. I den opfindsomme ende er Pulkaudalens Quantum No. 17 ’Der Herr Baumann’ et sjovt, nyt bekendtskab. Præcis i årgang 2012 blev netop den østrigske Pulkaudal hårdt ramt af frost i maj måned, men for de overlevende druer blev resultatet fremragende. På Blauer Portugieser skabes der en kraftfuld vin, der bringer mindelser om god Bourgogne. En kontant, tør , fadpræget smag, der til prisen er en af årets hidtil mest interessante oplevelser. Solid kraft har også Torres Gran Coronas 2011, der superelegant giver flot spansk Cabernet Sauvignon. Bodegas Tagonius 2011 har med sin sødme og fine fadprægede smag en kraft, der matcher forårssolen på de gode dage.

... og til osten

Slutter påskefrokosten med solid vellagret Comté eller Gruyère, er det svært at se nogen vin ramme bedre end Château Pradeaux 2009 Bandol. Her har Portalisfamilien lavet vin siden før den franske revolution, og er man til tonstunge Mourvédre på gamle stokke, kan fylden og den tunge, mørke frugtsmag næppe overgås. Voldsomt modne tanniner og solid fadlagring er bare en del af oplevelsen. Et enkelt glas er såmænd nok – også til at glemme at bekymre sig over, at husfruen tit har ret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her