Læsetid 3 min.

Højt skum: Fra mynte og rødbede over grøn te til tørret hibiscus og safran

7. marts 2015

Knap havde Deres mundskænk afsluttet sin forrige klumme om det fremstormende fænomen kaffestout, før et bud trådte ind af døren med endnu en. En ny kaffestout, altså, til anmeldelse. Skidt timing og egentlig en postgang for sent, kære bryggeri, men så alligevel ikke. For sådan har jeg aldrig fået den før, må jeg tilstå: Jacobsens Coffee Mint Stout gør brug af den i øl så sjældne ingrediens pebermynte til at øve sit forføreriske virke. Hvis man da bider på.

Måske til dessert

Jeg er normalt stor fan af Jacobsens Special edition-bryg, men jeg må tilstå, at jeg ikke helt forstår denne. For det første er den ikke så stout, så det gør noget, snarere som en brown ale i den stærkere ende. Og ægteskabet mellem kaffe, øl og mintchokolade – er det indstiftet i himlen? Det synes jeg oprigtigt talt ikke, men det er jo så bare en fyrs mening.

De stærke kaffenoter, signeret Riccos, er der kun godt at sige om, og det udfolder sig fint på baggrunden af ristet malt, men pebermynten, hvis rolle vel er at gøre et ellers tungt bryg lettere og tvistet, er for mig et fremmedelement, jeg har svært ved at se som kærkomment. Måske kunne den gå an til chokoladedesserter, men selv her er jeg i tvivl.

Kreativ håndtering

Men i al fald har vi her en slags stikord, for det viser sig, at der eksperimenteres lystigt blandt bryggere med tilføjelse af smagskomponenter hentet fra ikke umiddelbart kongeniale regioner, altså med en bizar ingrediens x. En frontløber er Mikkeller, der bidrager til testen med to øl, en champagneøl med grøn te, og en rødbede-lambic (jo!), tro imod sin går den, så går den-mentalitet.

Mad4 Buble Sencha Beer er fuld af boblespillopper med jasmin, syrlig frugt og grøn te. I den florale aroma finder vi sæbe, belgisk gær, koriander og tropisk frugt. Tonerne af grøn te er der også, men de træder klarere frem i smagsprofilen, der er ganske unik: appelsinskal, banan, mango og jordede toner fra den grønne te samt noget urteagtigt: persille og nyslået græs. En absolut kreativ håndtering af ingrediens x.

Stor kompleksitet

Spontanbeetroot har en imponerende dybrød changerende over i lilla rødbedekulør med indslag i næsten af syrlige bær, skovmærkesyre, rabarber, rødbede selvsagt, fugtig muld og malerbutik. Smagen i det spontangærede bryg omfatter tillige kiksetoner, eddikeanstrøg, sodapulver, rød slikkepind og noter fra egetræslagringen. Som dette lille smags- og aromaresumé antyder, har vi at gøre med en topkompleks øl, der næppe vil appellere til de ubefæstede, for hvem selv en IPA er et vovestykke, men til gengæld er rent kræs for de blaserte, der søger det virkelig sjældne.

Rubust og afbalanceret

Bryggeriet To Øl rykker støt op i hierarkiet over trendsættende mikrobryggerier, og ofte laver de særlige avantgardeversioner, som nu Blossom Director’s Cut, en versionering af hvedealen Blossom, dvs. med dennes tilskud af tørrede hibiscusblomster og oven i dette også elementer af det udsøgte krydderi safran. Alt dette udmunder i en umådeligt inciterende bouquet med fersken, appelsin, medicinske noter fra safranen, abrikoser, marcipan og tørrede frugter. Det kræver mange procenter at holde sammen på alle disse indtryk, så logisk nok er den valgte genre barley wine – øllets svar på slagskibet, flåden stærkeste fartøjskategori. Robust er den, men balancen holdes knivskarpt, så udspillet er værd at fremhæve som et vellykket eksempel på en øl, der favner smagsuniverser, der umiddelbart skulle synes at høre andre galakser til.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu