Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Værs’go og spis: Mere end blot en ostemad

Moderne Tider
14. marts 2015

De fleste oste smager godt bare med brød, men her skal det handle om ost i maden og ost som krydderi. Det er de lagrede, faste, tørre og kraftigt smagende, vi skal have fat i her. De bedste oste kommer fra små gårdmejerier, som der ikke er mange af – så støt dem ved at købe deres oste. Ost i maden salter, beriger og giver fylde og konsistens. En del oste bidrager med smagen af umami. Tænk f.eks. på en pastaret før og efter et drys parmesanost, grana eller anden lagret ost. Smagen løfter hele retten.

Det er stadig sæson for rodfrugter, løg og kål. Jeg er som mange andre på denne tid af året ved at være lidt træt af dem, men de fristende importerede grøntsager uden for sæson er skuffende – så det er ikke et alternativ. men ost kan give grøntsagerne fra sidste år variation, f.eks. i kolde salater som rødbedesalat med gedeost eller sellerisalat med blåskimmelostedressing, i varme retter som kartoffel- eller løgsuppe med varme ostebrød, ostegratinerede rodfrugter, porrer med ostesovs osv. Ost er også godt i bagværk: osteboller, vandbakkelser med ost, ostekiks, ostetærte, i varme sandwich og i cheeseburger.

Osteomelet med selleri

1/2-1 knoldselleri

25 g smør

5 æg (delt i æggehvider og æggeblommer)

2 spsk. kartoffelmel

125 g fast komælksost, f.eks. Vesterhavsost eller Hodde eller Bette Kristian (i små tern)

2 spsk. smør

•Skrub eller skræl sellerien. Skær den i små tern. Steg dem ca. 10 min. i smør på en stor sliplet pande.

•Pisk æggeblommer sammen med kartoffelmel. Vend små stykker ost i. Pisk æggehviderne stive og vend i æggeblommerne. Hæld æggemassen på panden. Læg låg på panden og steg omeletten ved svag varme ca. 15 min. Spis brød til.

Bagte kålpakker med hvid fisk og ost – ca. fem personer

10 store eller mellemstore blade af savojkål (1-2 savojkålhoveder)

750 g fisk f.eks. lange, torsk eller sej i filet uden skind og ben

Salt og friskkværnet peber

Lidt fint revet muskatnød

125 g fast lagret komælksost, f.eks. Høost eller Vesterhavsost

•Løsn kålbladene fra kålhovederne. Gem de inderste små blade til andre retter. Skær evt. lidt af de groveste stængler væk. Kog kålbladene ca. 10 min. i letsaltet vand, til de er møre. Lad dem dryppe godt af på et rent viskestykke.

•Spred kålbladene ude på et bord, og læg dem sammen to og to med et lille overlap. Del fisken i fem lige store portioner, læg dem på kålbladene, og krydr med salt, peber og muskatnød. Fordel tern af ost på fisken. Pak kålen tæt til pakker. Læg dem i et ovnfast fad med lukningerne nedad. Pakkerne kan opbevares tildækket i køleskabet, til de skal bages. Sæt fadet i midten af en 200 grader varm ovn ca. 20 min. afhængigt af hvor koldt fadet er. Bag til fisken er 60 grader i midten målt med et stegetermometer.

Flødeostekage med rabarber og kiksebund – 10-12 stykker

300 g rabarber (evt. fra frost)

100 g sukker

50 g smør

100 g hvid chokolade

150 g fuldkornshvedekiks, fx digestive eller ingefærkiks

9 blade husblas

1 stang vanilje

300 g flødeost naturel 70+ (37%)

2 dl cremefraiche 18%

2 æg

50 g flormelis (1 dl)

•Rabarberkompot: Skyl rabarberne i koldt vand. Skær dem i stykker på ca. 1 cm. Kom dem i en gryde med sukker. Bring den i kog under omrøring og kog i 2-3 minutter. Sluk og lad rabarberkompotten køle lidt af.

•Kiksebund: Smelt smør ved svag varme. Sluk for blusset, og kom små stykker hvid chokolade i. Lad den smelte.

•Smuldr kiksene, og bland dem med det smeltede smør og chokoladen. Læg bagepapir i bunden af en springform. Kom kikseblandingen i springform og tryk den til et jævnt lag til bund.

•Ostecreme: Læg husblassen i blød i koldt vand i 5 minutter. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og rør dem sammen med flødeost og cremefraiche.

•Del æggene i æggeblommer og æggehvide. Rør æggeblommerne i ostecremen.

•Tag husblassen op af vandet, og lad lidt vand hænge ved. Kom det i en lille skål, og tilsæt saften fra rabarberne. Sæt skålen over en gryde med kogende vand, og smelt blandingen.

•Pisk æggehviderne stive, og vend flormelis i. Rør smeltet husblas i rabarberkompotten, og rør den straks i ostecremen. Vend de stiftpiskede æggehvider i med en dejskraber. Hæld straks oste-rabarbercremen i springformen. Stil kagen i køleskab i nogle timer, til den er stivnet.

Serie

Værs'go' og spis

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her