Læsetid: 5 min.

Darwin fuldbyrdet

Mennesket er ikke spaltet i ånd og krop, og erkendelse og verden hænger sammen. Det mener den danske videnskabsfilosof Jan Faye, der i sin nye bog ’Kundskabens træ’ lancerer radikale teser om en naturgroet og naturalistisk videnskabsteori. Dermed er en ny dagsorden for humaniora og samfundsvidenskab formuleret
25. april 2015

Forudsætningen for menneskets erkendelse skal findes i evolutionen, hævder ny bog. Fra savannen til moderne partikelfysik har menneskets evne til at tilpasse sig sine omgivelser været udgangspunkt for forskning og videnskabelig udvikling.

Den danske videnskabsfilosof Jan Faye har udgivet en ny ambitiøs bog om evolutionens rolle i den menneskelige erkendelse. Bogen har afgørende konsekvenser for opfattelsen af videnskaben og formulerer en ny dagsorden for humaniora og samfundsvidenskab. Det er godt nyt i en tid med pres på de bløde videnskaber og ensidigt fokus på den hårde naturvidenskab.

Kundskabens Træ er et radikalt og insisterende opgør med splittelsen mellem erkendelse og verden, som har kendetegnet filosofien siden Platon og i særdeleshed erkendelsesteorien siden Descartes. Erkendelse og bevidsthed er ifølge Jan Faye ikke adskilt fra den objektive verden, men er forbundet fra begyndelsen, nemlig gennem menneskets naturhistoriske og evolutionære udvikling og tilpasning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torsten Jacobsen
  • Michael Bruus
  • Ejvind Larsen
Torsten Jacobsen, Michael Bruus og Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

randi christiansen

Den gode gamle hjerneknuser : hvad kom først - bevidsthed eller materie?

Og hvor slutter evigheden ...

Man kunne begynde med at studere resultatet - er der bevidsthed tilstede? Som i evnen til at være medvidende om sig selv og sine omgivelser? Svaret må være ja. Svaret på det stooore spørgsmål, om hvad der kom først, må vi vist tålmodigt afvente en tid endnu. Og imens er der jo nok at udforske, aflæse lovmæssigheder for og prøve at finde sig til rette med. Og på et tidspunkt så falder ti øren nok. Tror jeg.