Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Dialektik og forrådnede lemmer

Fra zombiens ildelugtende mund skal vi høre sandheden om vores samtid. I ’Combined and Uneven Apocalypse’ tegner den marxistiske kulturteoretiker Evan Calder Williams gennem analyser af filmiske undergangsvisioner et billede af den senkapitalisme, der nægter at bukke under
Moderne Tider
2. maj 2015

Zombier er et af de fænomener, der står i kø for at blive analyseret af kulturteoretikere. Og en af de teoretikere, der ondulerer popkulturens allestedsnærværende og sendrægtige horder af levende døde allerbedst, er den amerikanske skribent, kunstner og kulturteoretiker Evan Calder Williams, som også driver bloggen Socialism and/or Barbarism.

I bogen Combined and Uneven Apocalypse går han i kødet på nutidens mange apokalypseforestillinger ved at teoretisere og kritisere senkapitalismens undergangsfantasier, både i filmisk form og i en bredere kulturel, politisk og økonomisk kontekst fra 1960’erne og frem til i dag.

I lighed med marxistiske tænkere som Slavoj Žižek og Fredric Jameson læser Williams nemlig de apokalyptiske narrativer som udtryk for den globale kapitalismes indre, uløselige modsætninger. Som Williams skriver:

»I en tidsalder med overproduktion og overkapacitet, hvor der både er for mange arbejdere og for mange fabrikker, er zombierne en fantasiform af den reelle ’kreative destruktion’, som rydder banen for den uddaterede industrikapitalismes dødvægt.«

Hvor vampyren er en tilbageskuende figur, et ensomt, aristokratisk skrækmonster, der tilhører feudaltiden og den litterære romantik, er zombierne – et udpræget massefænomen – den kriseramte senkapitalismes adækvate figur.

Bogens titel er en kæk parafrase over tesen om den såkaldte ’kombinerede og ujævne udvikling’. Tesen blev udviklet af den russiske revolutionsteoretiker Lev Trotskij som en afvisning af den dogmatiske marxismes ide om, at et samfund nødvendigvis må gennemgå en række udviklingsstadier, før tiden er moden til den socialistiske revolution.

I et tilsvarende angreb på enhver fremskridtsoptimisme viser zombiefilmene ifølge Williams en samtidshistorie, der er bulet og hullet. Filmene er ikke interessante som forvrængede fremtidsvisioner. Snarere skal de begribes som en uartikuleret kritik af en nutid, hvor katastrofer er blevet hverdag, og hvor undergangen altid allerede er i gang. En kapitalisme, der har overskredet sidste salgsdato, men hvor vi handlingslammede befinder os i et normaliseret helvede uden udgang.

På den måde lægger bogen afstand til de mange overfladiske analyser, hvor zombierne så at sige ’handler om noget andet’. Som for eksempel når shoppingcenteret i Romeros Dawn of the Dead giver anledning til fortolkninger af zombierne som det blinde, ideologisk formørkede subjekt, der konsumerer bevidstløst. Med en slags ’oplyst falsk bevidsthed’, som den, Peter Sloterdijk har talt om, kan vi kun bruge den slags nyttesløse fortolkninger til at pege fingre af de uoplyste masser, der ’konsumerer forkert’.

Samfundets mareridtsvision

I stedet opfordrer Williams til, at vi angriber filmene som righoldige sindbilleder af senkapitalismen; et kig ind i vores kollektive ubevidste. Gennem læsninger af klassiske zombiefilm fra 1960’erne og frem sporer han udviklingen af det, han kalder samfundets mareridtsvision. Det fører til overraskende pointer: Zombiefilmene handler ikke om verdens undergang, men tværtimod om en global kapitalisme, der mod enhver logik ikke bukker under, men vedbliver med at hjemsøge os:

»Filmene er ganske vist besatte af ting, som rådner og falder fra hinanden, men de er også visioner af et fastfrosset forfald, en bremset tilnærmelse i den forsvindingsproces, som kun fastholder stilstanden. De er altid i forfald, men aldrig forfaldne. Og det er dét, der gør dem så gruopvækkende. Der findes den mulighed, at dette måske er så centralt i vores tidsalders dominerende logik, at den tanke ikke længere vækker gru, men bare er en svag klynken i protest, som drukner i larmen af det samme.«

Combined and Uneven Apocalypse demonstrerer en skæv og klog indsigt i vores samtid. Af bogen kan vi lære, at visionerne om løsrevne lemmer ikke bare skal nydes med popcorn og ironisk latter. De skal opildne til tanker og handlinger, der politisk reagerer på den konstante tilstedeværelse af det apokalyptiske i vores hverdag.

Evan Calder Williams
Combined and Uneven Apocalypse.
Zero Books.
14.99 pund,
264 sider.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her