Læsetid: 3 min.

Superhelten som en ret almindelig flink fyr

Paul Rudds Ant-Man er en sjældent uhøjtidelig superhelt, der giver et nap med i kampen for at bevare verden, som vi kender den. Helst vil han bare være en god skilsmissefar
25. juli 2015

Den er helt gal: En videnskabsmand med mangelfuldt moralsk kompas har udviklet en dragt, der kan gøre mennesker bittesmå og uovervindeligt stærke. Falder den i de forkerte hænder, kan det få fatale følger. Noget må gøres, og hvem skulle gøre det, hvis ikke en superhelt iført en tilsvarende dragt.

Konflikten kunne have været en sag for en familieterapeut, hvis den ikke var kørt så grundigt af sporet. Kampen står mod Pym Industries’ direktør Darren Cross (Corey Stoll), der har vippet sin gamle læremester Hank Pym (forhenværende Avenger og nu samvittighedstynget opfinder, spillet af Michael Douglas) af pinden med støtte fra Pyms egen datter Hope (Evangeline Lilly). De to har et anspændt forhold og mangler i den grad at få talt ud om nogle ting.

Cross er egentlig mere interesseret i faderlig anerkendelse fra Pym end i verdensherredømmet. Men da Pym ikke viser ham den tillid at forklare, hvordan Pym-partiklen, der kan krympe mennesker og øge deres styrke samtidig, fungerer, bliver Cross stædig og finder efter mange års forskning ud af det selv.

Pavestolt inviterer han forbilledet forbi til at beundre sin Yellowjacket – en dragt, der kan cirka det samme som Ant-Man-dragten, men er nummeret mere skurkagtig i sit design. Dragten skal markedsføres som et stykke revolutionerende militærteknologi. Den idé kan Pym godt se det dårlige i. Med de enorme kræfter følger en enorm risiko for, at nogen skruppelløst vil smadre løs på det groveste.

Da Pym selv af forskellige grunde er færdig med at optræde som Ant-Man, må han finde en, der kan stjæle Cross’ dragt og destruere laboratoriet.

Telepatisk myreledelse

Scott Lang (Paul Rudd) er en fredelig indbrudstyv af guds nåde, der vil til at være en lovlydig far for sin datter. Pym har imidlertid fået øje på hans talent, og så snedig, som Pym er, er det bare et spørgsmål om tid, før Lang står til tjeneste iført Ant-Man-dragt og med en masse at lære om kampteknik og telepatisk myreledelse.

Superhelte og -skurke har et særligt kropssprog, hvor man f.eks. gør sin entre med lange langsomme og lydløse skridt, rank ryg og fikseret blik. Sandheder udveksles med siden til hinanden, skævende hen over skulderen og med hviskende stemmer. Ikke noget dalren rundt her.

Castingen af Paul Rudd er sjov, fordi han ellers er en af de mest mesterligt dalrende skuespillere. Selv midt i et fængselsslagsmål er Paul Rudds Scott Lang så flink og umiddelbar, at Tobey Maguires Peter Parker til sammenligning fremstår mut og modvillig. Rudds anlæg for at være uhøjtidelig, ligefrem og munter – det modsatte af traditionel superhelteattitude – giver det højspændte univers en lethed, der er meget velkommen.

Traumeløs superhelt

Superhelte tynges som regel af et traume, der definerer deres evner og opgaver i livet, og som de af og til genkalder sig, mens de langsomt hæver hovedet og har blikket indstillet på uendeligt. Det er ikke denne Ant-Mans stil.

Scott Lang er en helt almindelig modstander af rendyrket ondskab, der ærgrer sig over at have sat samværet med sin datter over styr. At være decideret martret, det er Pyms afdeling. Her er til gengæld skruet helt op for skruplerne. Det ene øjeblik er det hans opfindelses potentielle destruktion af verden, som vi kender den, der tynger. Det næste er det tabet af hans kone og hvorvidt han havde en del af skylden. Og så mangler han også at fortælle sin datter, hvordan det skete.

De gode kræfter i Ant-Man er drevet af fædrenes trang til at gøre sig fortjent til deres døtres beundring. Og sådan som Lang også fisker efter Pyms datter Hopes beundring, er det tydeligt, at der bliver lagt i ovnen til en toer.

’Ant-Man’. Instruktion: Peyton Reed. Amerikansk. Vises i biografer landet over.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu